torsdag, november 28, 2013

Peter 70

Idag gratulerar vi Peter
på födelsedagen!

Franschhoek Cap Classique & Champagne Festival

Nu till helgen äger denna härliga årliga festival rum i Sydafrikas "mathuvudstad" Franschhoek, ca en timmes bilfärd från Kapstaden. Det är lätt att hitta till festivalområdet när man kommit in i stan. Man åker bara huvudgatan rakt fram igenom Franschhoek tills gatan så småningom slutar i ett t-kors. Rakt fram har man då det berömda Huguenot-monumentet och det är runt detta som festivalområdet är beläget.
Huguenot-monumentet
På festivalen bjuds massvis med fin MCC - Methode Cap Classique, d v s Sydafrikas motsvarighet till fransk champagne. Men faktiskt finns det även fransk champagne av avnjuta på plats, så det här är ett utmärkt tillfälle att jämföra det sydafrikanska alternativet med det franska.
KLICKA HÄR så kommer ni till festivalens hemsida!
Så här trevligt såg det ut på festivalen förra året!

Boule 27 november 2013


Boulemötet denna vecka blev välbesökt. Vi spelade 27 personer på alla sex banorna och åt en fin lunch efteråt under glad stämning. Resultatet blev en hård uppgörelse mellan de lag som vann sina båda matcher. 
Dagens segrare blev Eva och Jan K med en marginal på 4 poäng. Därefter kom lag Jan (holländare) med Sigbritt på 5 poäng, lag Rosa, Rolf och Johan på 6 poäng och lag Olle med Tore på 12 poäng. Vi spelar gen nästa onsdag. Kom till vingården Vergenoegd före kl. 11.00 och det behövs ingen föranmälan.
Väl mött!
Tore

onsdag, november 27, 2013

Högtidlig "graduation" på förskolan i Kayamandi

Härom dagen var det dags för den årliga examen för de äldsta barnen (5 år) på "vår" förskola i Kayamandi, där många av er läsare varit med oss under åren.

Katarina och Peter Stigsson som till vardags äger och driver underbara The Beautiful South Guesthouse i Stellenbosch är också mycket engagerade i förskolan och har låtit sy upp fina examensdräkter som barnen får låna.

Avslutningen ägde rum i kyrkans samlingslokal som ligger vägg i vägg med de äldre barnens lokal. Barnen hade repeterat avslutningsceremonin under lång tid, och inledde med en tjusig inmarsch med den sydafrikanska flaggan först. Sedan höll prästen ett tal till barnen och de ca 200 församlade gästerna, som avslutades med sång och spontandans i härlig gospelanda. Barnen fick sedan komma fram ett och ett och hämta sitt diplom och med mikrofon i hand hålla ett litet kort anförande om sina drömmar för framtiden. Det allra härligaste var att höra dem berätta vad de vill jobba med som vuxna. Det var många blivande piloter, poliser, sjuksköterskor, läkare och lärare bland barnen, men en lite mer annorlunda framtidsplan hade nog pojken som högtidligt deklarerade att han vill bli en - HÄST! Vi ser med intresse och spänning fram emot att följa hans framtida utveckling.

Ceremonin avslutades med festlig förtäring av kakor, jordgubbar, läskedrycker och annat mumsigt. Samira var där och tog många bilder och Björn har nu redigerat och plockat ut de bästa bilderna som ni kan se om ni klickar HÄR!



måndag, november 25, 2013

Äntligen premiär för Grandpa SuperBear-projektet!

Så var då dagen D äntligen här! Produktionsfasen av Grandpa SuperBear projektet är nu i hamn och igår var det festligt ”launch party” i Kapstadens största kåkstad Khayelitsha.
Förväntansfulla barn och finklädda anhöriga hade slutit upp vid ett av kåkstadens soppkök för barn som drivs av vår samarbetspartner välgörenhetsorganisationen A Reaching Hand. Organisationen leds av svenska Karin Hole, numera till vardags bosatt i USA, som även hon var på plats dagen till ära.
 Högtidliga tal blandades med fantastiska traditionella danser av en mycket duktig grupp ungdomar, högläsning ur den till xhosa översatta boken om Superbjörnen, brödbak, matutdelning och förstås det viktigaste av allt – utdelning av de färdiga ryggsäckarna med innehåll till alla barn mellan 4 och 9 år.

Varje ryggsäck innehöll den översatta boken, en tillhörande målarbok, färgkritor och en alldeles egen liten Grandpa Superbear-teddybjörn.

Soppköket kommer också att arrangera bokcirklar och små studiegrupper där man kommer att läsa boken och diskutera den tillsammans med barnen, för att hålla den vid liv länge och öka möjligheterna till att den gör ett bestående intryck på barnen.
Flera av våra generösa donatorer hade också infunnit sig, och minglade runt bland alla besökare. Det blev en härlig dag med människor från många olika kulturer, hudfärger och bakgrunder i en enda stor ”happy crowd” – ett bra exempel på The Rainbow Nation när den är som allra bäst.
 
Nu går projektet in i en leveransfas där det i projektgruppen arbetas intensivt med att välja ut och prioritera mottagande institutioner så alla ryggsäckar i denna första produktion hinner distribueras innan jul.
Men som vi skrivit förut – så länge donationer strömmar in kommer vi fortsätta att producera nya ryggsäckar med innehåll, förhoppningsvis under lång tid framöver. 

Vi och alla barnen vill än en gång framföra ett stort och varmt TACK till alla er donatorer som hittills bidragit till att det här projektet blivit verklighet!! Vi önskar ni hade kunnat vara med och se barnens häpna och lyckliga ansikten när de insåg vad de skulle få. Och ändå återstår det bästa för dem, när de börjar läsa den fina lilla berättelsen om superbjörnen och om att allt är möjligt och hinder är till för att övervinnas.
Dessa bilder + lika många till hittar ni HÄR






söndag, november 24, 2013

Nu kan man köpa IKEA-möbler i Sydafrika!

Goda vännerna Barbro och Jörgen G håller som bäst på att renovera och inreda sin nyköpta lägenhet här i Helderberg Basin. Och nu kan de dela med sig av ett intressant möbeltips:

"När vi letade möbler här i Sydafrika så tyckte vi att det är synd att Ikea inte finns här. På skoj googlade jag på IKEA Sydafrika och hittade "Nevada Furniture". Titta på deras affärsidé på bifogad hemsida. Jag var i kontakt med dem via mail och fick den vägen också bekräftelse på hur de opererar.
http://www.nevadafurniture.co.za/ "

Vi har tidigare nåtts av information om att IKEA ännu inte bedömt marknaden som tillräckligt stor för att etablera sig i Sydafrika. Det här är ju ett utmärkt initiativ så länge.

Stort tack för bra information, go'vänner!

lördag, november 23, 2013

Fredagsgolf 22 November 2013

Boule 20 November 2013


Nu äntligen kan vi efter ett par dagars internetstrul rapportera om onsdagens Bouletävlingar på Vergenoegd. Vi var 16 spelare som spelade i 8 lag på 4 banor och 2 spelare vann.
Och vann det gjorde lag Olle och Jan som lyckades vinna båda sina matcher med lägsta mellanskillnad. Grattis!!
Kommande onsdag (27/11) har vi Tore tillbaka igen som enväldig tävlingsledare och omutlig domare.
Alla är som vanligt hjärtligt välkomna i god tid före kl. 11:00.
/Björn

fredag, november 22, 2013

Sommarens konserter på Paul Cluver

Ni har väl inte missat de jättetrevliga konserterna på vingården Paul Cluvers amfiteater? Ta med egen picknick, beställ färdiga korgar eller köp sushi på plats. Och njut av gårdens vin förstås. HÄR hittar ni denna sommars konsertprogram med olika typer av musik som lär passa de allra flesta. Våra favoriter Handful of Keys spelar den 22 februari!

torsdag, november 21, 2013

1501 go'a björnar i vårt vardagsrum!!

Normalt har jag, Samira, EN Björn i vårt vardagsrum, och det räcker så bra, så bra. Men härom dagen var det dags att packa upp, färgsortera och av-etikettera alla 1500 små nallebjörnar som ska packas ner i ryggsäckarna tillsammans med Granpa SuperBear-boken, målarboken och kritorna till barnen i kåkstäderna. Björn tog sig an uppgiften med stor energi och efter en stund så det ut så här hemma hos oss.
Boken är nu också färdigtryckt och denna vecka ägnas alltså åt packning av färdiga ryggsäckar, och på söndag är det äntligen dags för launchparty på en av förskolorna i Khayelitsha som välgörenhetsorganisationen A Reaching Hand arbetar med. Därefter kommer projektet att rulla vidare med utdelning till barn på olika förskolor och hem för föräldralösa barn runt om i fattiga delar av Kapstadsområdet. Vi hoppas förstås att mer bidrag från generösa givare ska rulla in framöver, så vi kan köpa ännu fler nallar, ryggsäckar och kritor, och det är lätt att i efterhand trycka upp fler böcker och målarböcker vid behov.
Det blir ju heller inte slut på utdelningen bara för att det blir jul, utan vi kommer att fortsätta stötta och uppmuntra fattiga barn med det här paketet så länge donationer strömmar in. Därför blir vi förstås oerhört tacksamma om ni vill fortsätta tipsa vänner, bekanta och företag om vårt projekt om man vill hitta ett sätt att donera pengar till välgörenhet som har den unika fördelen att inte en endaste krona faller bort i administration, löner eller andra omkostnader. Läs mer om vårt projekt HÄR!

onsdag, november 20, 2013

Svåra översvämningsskador på Vergelegen Mediclinic

Håll er friska och så långt borta från Vergelegen Mediclinic i Somerset West just nu som ni bara kan! Sjukhuset drabbades svårt av översvämning under den gångna helgen och de flesta avdelningar är faktiskt fortfarande stängda. Så här förfärligt såg det ut i helgen, så ni kan förstå att det kommer att ta tid att återställa.




tisdag, november 19, 2013

Översvämningens efterdyningar

Under den gångna helgen kom det sanslöst stora regnmängder i Somerset West, Strand och Gordons Bay, omkring 100 millimeter! Det medförde ruskiga översvämningar i de lägre delarna av våra samhällen, och vännerna Marita och Peter drabbades svårt bland andra. Själva klarade vi oss hyggligt här uppe på sluttningarna, förutom ett läckage som oturligt nog var just vid vårt centrala elskåp, så vi fick strömavbrott i hela huset och fick tillkalla en jourelektriker.
Idag var det åter en härlig sommardag, och vi åkte till Hermanus för att titta på valar med Samiras syster och svåger, men kunde tyvärr inte ta kustvägen eftersom den är avstängd p g a "landslide" och rasrisk som en konsekvens av regnet. Polisen på plats meddelade att även Chapman's Peak Drive är avstängd av samma skäl. Detta kan vara bra att veta för alla er som eventuellt har tänkt att åka dessa vägar den närmaste tiden. Av bilden (se nedan) att dröja lär det nog ganska länge innan åtminstone Chapman's Peak Drive kan öppna igen.




Chapman's Peak Drive

måndag, november 18, 2013

AIDS-gala på Artscape


Söndagen den 1 december är det World AIDS Day runt om i världen. Våra vänner Stefan och Inger L tipsar om att det hålls en stor AIDS-gala inne i Kapstaden på Artscape Opera House denna kväll kl 19.00 med många fina artister.

Biljetter kostar R80-120 och köps via  Computicket - KLICKA HÄR!
Och HÄR finns mer information om evenemanget.
Tack för tipset, kära vänner!

lördag, november 16, 2013

Datum för Country Craft Market

Här kommer säsongens marknadsdagar för den populära Country Craft Market på Main Rd i Somerset West. Observera den nya och senarelagda öppettiden kl 9-14.

Lörd 16 november (idag!)
Lörd 30 november
Lörd 7 december
Lörd 14 december
Månd 16 december
Lörd 21 december

Lörd 25 januari
Lörd 8 februari
Lörd 22 februari
Fred 21 mars
Lörd 29 mars
Lörd 19 april (påskafton)
Månd 28 april
Torsd 1 maj eller lörd 3 maj
Lörd 31 maj

HÄR finns marknadens hemsida!

fredag, november 15, 2013

Boule - Onsdagen den 13 november


Vädret denna onsdagsmorgon kändes utan tvekan lite ostadigt till en början. Ganska kallt och lite halvgrått. Strax efter 11 då vi startat upp boulespelet klarnade det dock upp och blev riktigt varmt och behagligt.
Vi var 16 spelare som under många hjärtliga skratt och hurranden kämpade om den ärorika segern. Segrade gjorde till slut Kjell och Stig som med sina 2 segrar var det enda lag som för dagen klarade av den bragden.

Väl mött till en ny omgång Boule nästa onsdag (20/11) och som vanligt börjar vi på slaget 11:00
/Björn

torsdag, november 14, 2013

Kärlek het som chili och med en picknick därtill

Har någon av er läsare varit på en en filmbaserad picknick? Vi har det i alla fall inte. Men nu finns chansen. På lördag visas filmen "Like Water for Chocolate" (eller som den heter på svenska "Kärlek Het som Chili") på vingården Spier. Filmen lär vara filmhistoriens största mat- och vinfilm, och vad kan väl då vara mer passande än att man i picknickkorgen hittar samma typ av mat som man ser på filmen?
Biobiljetter och picknick för 2 personer får man för R300 och då ingår även en flaska vin från Spier. Evenemanget är alltså nu på lördag och filmen börjar kl 20:00. Mer information om evenemanget hittar man HÄR och mer info om själva filmen finns HÄR .  För mer info och för bokning kan man även ringa 021 809 1100 eller eller skicka e-post till reservations@spier.co.za

Se Sverige-Portugal med andra svenskar på anrik pub i CT?

Om ni är fotbollsfrälsta och gärna vill se svenska herrlandslagets VM-kvalmatch mot Portugal imorgon tillsammans med andra svenskar, så finns en trevlig möjlighet att göra det på puben Fireman Arms centralt inne i Kapstaden. Tania S har bokat bord för 15 pers och har troligtvis platser kvar vid bordet. Henne når ni på Swedish Society of South Africas facebooksida (är ni inte medlemmar i gruppen så gå in på sidan och gör en ansökan så godkänner vi er bums!).

Vill man göra en egen bokning så hittar man puben HÄR!

tisdag, november 12, 2013

Helderberg Wine Festival!


Nu på torsdag börjar den årliga och efterlängtade Helderberg Wine Festival i vårt område här kring Somerset West. Det är nu sjätte året som evenemanget går av stapeln, och i år deltar hela 19 vingårdar från Stellenbosch, Somerset West, Sir Lowry's Village och Faure. Här är listan på alla deltagande vingårdar:
Annandale, Avontuur, Beau Belle, Blaauwklippen, Croydon, Dornier, Hidden Valley, Heron Ridge, Ken Forrester, Lithos Wines, Longridge, Miravel, Post House, Romond, Somerbosch, Uva Mira, Vergenoegd, Waterkloof och Wedderwill.

HÄR kan ni läsa allt om festivalen, biljettköp och alla spännande aktiviteter för både stora och små på programmet! Festivalen pågår från och med torsdag 14 november till och med söndag 17 november.

måndag, november 11, 2013

Eat Out Awards 2013: "And the winner is..."

...The Test Kitchen!" För andra året i rad kniper Luke Dale-Roberts förstaplatsen! Vi som varit där och tyckt att maten varit mycket bra men inte makalös, och att servicen ibland till och med varit dålig får göra nytt besök och hoppas på att bli överbevisade den här gången.
Luke med sitt team
Igår var det alltså dags för den årliga galan då Sydafrikas allra bästa restauranger utses. 20 utmärkta restauranger är varje år nominerade och av dessa utses tio till de allra bästa i landet. Bland de nominerade som inte lyckades ta sig in bland de tio bästa i år men alltså likväl kan räkna sig till de 20 bästa i landet hittar vi till exempel vindistriktsfavoriter som Bread & Wine och The Kitchen at Maison i Franschhoek, Tokara, Makaron och Delaire i Stellenbosch, och Waterkloof i Somerset West. På tripadvisor.com kan ni läsa om vårt senaste besök för 10 dagar sedan på Makaron - en matupplevelse vi ska minnas länge, länge. En rejäl höjning från förra säsongen, så det var inte oväntat att Makaron skulle finnas med bland de 20 bästa restaurangerna i landet. Executive Chef Tania Kruger har under den sydafrikanska vintern praktiserat på Franzén i Stockholm och på andra förstklassiga Michelinkrogar i Europa och kommit hem full av inspiration och nya idéer och givit Makaron ett spännande lyft.

Väldigt kul tycker vi också det är att vår gode vän David Higgs tog sig in på en jättefin andra plats redan på första försöket med sin nya restaurang Five Hundred på Saxon Hotel i Johannesburg! Många av er minns säkert hur han tog Rust en Vrede ända upp till förstaplatsen år 2010, samma år som han själv dessutom blev Chef of the Year och restaurangen vann Service Excellence. Och David kniper i år sin andra individuella seger och korades igår till Chef of the Year 2013!

Här är hela listan för 2013:
1. The Test Kitchen
2. Five Hundred
3. Rust en Vrede
4. The Greenhouse
5. Hartford House
6. Jordan Restaurant
7. Overture
8. Camphors at Vergelegen
9. The Tasting Room at Le Quartier Français
10. Pierneef à La Motte

HÄR kan ni läsa mer info om galan igår, alla restaurangerna och alla utdelade priser och utmärkelser.
Nu väntar vi på årets utgåva av den tryckta publikationen Eat Out Magazine, som lär dyka upp i tidningsdiskarna vilken dag som helst. Ett oumbärligt redskap för alla restaurangfrälsta i Sydafrika!