torsdag, januari 30, 2014

Boule 29 januari 2014

Det blev stor anslutning till bouletävlingen denna vecka och tyvärr kunde vi inte bereda plats till alla som ville spela. Skriv upp er på listan när ni kommer och vi kan ha upp till 36 spelare.  De 36 som är på listan får spela. Vi fyllde alla banorna och många hårda matcher utkämpades. 
Dagens vinnare blev lag Agneta, Birgitta och Inger följt av lag Birgitta, Rolf och Cecilia samt på 3:e plats Lag Jan Kerstin och Ingrid. Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd i god tid före 11.00. Alla är välkomna. Ingen föranmälan.
Tore

onsdag, januari 29, 2014

Var äter kockarna på Valentine's Day?

Ja, nu är det ju sällan kockarna själva är lediga en sådan klassisk "uteätarkväll", men OM de vore det så kan ni läsa i den här roliga artikeln från Eat Out om vart de skulle gå med sin hjärtans kär.

Och vill ni ha ännu fler tips om restauranger med Valentine's Specials i hela Sydafrika så har Eat Out listat en hel del sådana HÄR! Men skynda, skynda - det är som vanligt svårt att få bord den här kvällen!

måndag, januari 27, 2014

Jättebra kvarterskrog i Somerset West!

Tack vare ett tips från vännen Gette hittade vi härom dagen restaurangen "Five on Lourensford", en mycket trevlig krog på Lourensford Road här i Somerset West. Den ligger precis i början av Lourensford om man svänger in från Main Road, på vänster hand alldeles innan Multichoise. Håll utkik efter den mycket diskreta skylten som inte är lätt att upptäcka. Man svänger in och runt till baksidan av huset där entrén ligger.

Den här populära kvarterskrogen öppnade i mars förra året och har snabbt blivit en favorit, framför allt hos alla "locals". Och det vill allt till det, om man ska våga öppna precis när alla köpstarka svalor åker hem till Europa igen - modigt! Och då förstår ni ju också att prisbilden är mycket angenäm. Vad sägs till exempel om jättefin sprinbok carpaccio med rucola, soltorkade tomater och parmesan för R40 (ca SEK24!!) eller härliga moules marinière för R39?! Vill man avsluta med lite ost kan man ta ostbrickan med kex, fikonmarmelad, nötter OCH ett glas Allesverloren Port eller Fleur du Cap inkluderat för löjliga R55. Här finns det mesta i köttväg, t e x grillad oxfilé 220 g för R110, men också bra pastarätter, fina black tiger prawns och mycket annat gott. Maten är vällagad och snyggt serverad. Dessutom är servicen mycket trevlig, välkomnande, hjälpsam och proffsig. Miljön är ombonat och fräscht hemtrevlig med flera olika rum där man sitter ostört och med bra akustik.

Bravo! Hit kommer vi att återvända många gånger.

Läs mer på deras facebooksida HÄR!

lördag, januari 25, 2014

Härlig första dag på vinfestivalen

I morse vaknade vi i en svit på Kleine Zalze lodge där vi övernattat i samband med att vi gör ett reportage om Kleine Zalze/De Zalze för tidningen vi jobbar för, First Class Magazine. It's a tough job but someone's got to do it. Efter en stor och vällagad frukost på lodgen och lite mer reportagejobb på Kleine Zalze passade vi på att besöka några av vingårdarna som deltar i Stellenbosch Wine Festival. Så här blev dagen:

Simonsig Wine Estate - CHECK!
3 ostron och ett glas bubblande Kaapse Vonkel för R35!! Jättefina ostron som vi lät följas av var sin förrätt (krabbsallad och Crispy Squid, båda utmärkta) blev en lagom lättlunch.

Uitkyk Wine Estate - CHECK!
Brandy & chocolate tasting för R20 (motsvarar SEK12!!!). Vi tog en utökad version med mer choklad och fruktkaka inkl brandy för R40. Brandyn är tioårig och riktigt fin. Och de små chokladpralinerna och den lilla fruktkakan är ljuvliga och matchar brandyn på ett utmärkt sätt.

Alto Wine Estate - UNCHECK!
Här skulle vi göra Wine & Paté pairing men patén var "slut för dagen" när vi kom kl 15! Så var ute i god tid, ni som vill pröva.

fredag, januari 24, 2014

Missa inte - skördefesten i Stellenbosch

Imorgon lördag 25 januari blir det stor gatufest i Stellenbosch. Då dukar 19 vingårdar, i samarbete med 10 lokala restauranger, upp till fest med mat och vin av alla de sorter. Mellan kl 17 och 19 förvandlas Drostdy Street i centrum till ett hav av "wine and food pairing" presenterat av några av Stellenbosch absolut bästa restauranger.  Inträdet till gatufesten är gratis och vill man köpa ett vinprovarglas så kostar det R30 (cirka 18 svenska kronor!).

torsdag, januari 23, 2014

Chippingtävling

Dags att visa framfötterna alla golfare! I samband med Stellenbosch 
Wine Festival (se vårt tidigare inlägg nedan) anordnar vingården Ernie Els en chippingtävling för den som känner sig hågad. Fina priser står på spel för den som lyckas få till en mästarchip. Dessutom premieras varje dag "närmast pin" med en flaska Ernie Els Merlot. Att delta kostar R20 och det kan man göra när som helst under tävlingsdagarna 24, 25, 27-31 januari och 1 februari mellan kl 9:00 och 17:00.  För mer information kontakta Nadia Hefer på telefon 021 881 3588.

Boule 22 januari 2014

Onsdagens Boule lockade 30 stycken glada och spelsugna deltagare. Lagen spelade som brukligt är 2 matcher var, och i den hårda konkurrensen lyckades endast ett lag vinna båda sina matcher.
Lag Agneta & Ulf tog därmed hem en hedersam seger. Nästa vecka är det återigen Tore som leder tävlingarna och som vanligt behövs ingen föranmälan men det gäller att komma i god tid innan spelet drar igång kl 11.00.  / Björn

måndag, januari 20, 2014

Säsongens Största Vinfestival
24 januari - 3 februari

Håll i Hatten! - för nu är det snart dags igen för Stellenboschs årliga vinfestival. Starten av vinskördsäsongen inleds på morgonen den 25 januari kl 8-11 med ett karnevalståg bestående av färgglada underhållare på utsmyckade lastbilar och släpvagnar som banar sin väg genom gatorna i Stellenbosch. The Harvest Parade markerar början på Stellenbosch Wine Festival som är säsongens största höjdpunkt i Sydafrikas berömda vindistrikt.
Förutom en fantastisk vinfest i själva Stellenbosch mellan kl 17 och 19 den 25 januari kommer den mat- och vinintresserade besökaren mer än väl kunna få sitt lystmäte stillat under hela festivalperioden 24 januari till 3 februari.
Under parollerna "Wine and Dine" och "Wine Expo" arrangerar exempelvis ett 40-tal restauranger och lika många vingårdar i och omkring Stellenbosch olika typer av kulinariska aktiviteter och specialerbjudanden med inriktning på Food & Wine Pairing och vin och vinframställning.
Den 25 januari arrangeras dessutom en stor golftävling och en Woman's Walk som är en 5 km underhållande promenad med syfte att samla in pengar för den sydafrikanska föreningen PinkDrive som ger gratis bröstcancerscreening och utbildning till kvinnor i fattiga samhällen runt om i landet .
Massor med mer detaljerad information om Stellenbosch Wine Festival hittar man HÄR
Är ni på plats här i Western Cape så är detta en festival ni inte får missa! Ha det så jättetrevligt - och hoppas vi ses!

Nytt rekord!

I statistiken för vår blogg ser vi att vi just passerat 150 000 sidvyer sedan vi startade bloggen i slutet av år 2008. Det känns helt fantastiskt att så många av er är så flitiga bloggläsare, och det är det som gör att det är så roligt för oss att fortsätta.

Stort TACK till er alla!!
Samira & Björn

söndag, januari 19, 2014

Kapstaden resmål nummer 1 - igen!

The New York Times har utsett de 52 bästa resmålen att besöka under 2014, ett resmål per vecka. På allra första plats kommer - Cape Town! Ännu en gång. Men det är ju ingen nyhet för oss som valt att bo här hela eller delar av året.

Vackra, spännande, mångkulturella, vänliga Kapstaden. Vi älskar den här staden!

Stort tack till vännen Jacob F för tipset.

Läs mer HÄR.

lördag, januari 18, 2014

Härliga valutavinster!


Just nu är växlingskursen förmånligare än på mycket länge för oss med svenska kronor att växla in till sydafrikanska rand. Cirka 0,60 kostar "randen".  Under 2013 stärktes den svenska kronan samtidigt som den sydafrikanska randen försvagades, och kursförändringen blev hela -18,9 % under året som gick. Bara den indonesiska rupeen minskade ännu mer (-21,1%). Dags för en tur till Bali, månne?

fredag, januari 17, 2014

Populära Shiraz på Helderberg Nature Reserve på söndag!

Ni har väl inte missat att det är dags för populära coverbandet Shiraz att hålla söndagskonsert på Helderberg Nature Reserve nu på söndag? Konserten börjar kl 17.30, men grindarna öppnar kl 15 och det lär vara rejäla bilköer så kom TIDIGT! Biljetter köps på plats och kostar R50 per person. Medtag solhatt, stolar, filtar och picknickkorg med gott att äta och dricka.

HÄR finns mer info!

onsdag, januari 15, 2014

Boule 15 januari 2013

Vi fick stort deltagande i dagens boule. Hela 35 spelare kom, så vi fyllde alla banorna. Tolv lag kämpade med kloten i två matcher och fyra lag lyckades vinna sina båda matcher.  
Med minst marginaler vann lag Ingrid, Birgitta och Tore och blev dagens segrare (13-11 resp 13-9). På andra plats kom lag Rose-Marie, Gunnar och Björn. På delad tredje plats kom lag Bernt, Yrsa och Sune samt lag Lisa, Berra och Hasse. Vi spelar igen nästa onsdag och då organiserar Björn spelet. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00 och skriv in er på listan. Vi kan organisera spel för upp till 36 spelare. Först på plats har företräde.
/ Tore

tisdag, januari 14, 2014

So many restaurants, so little time!

Som många av er vet så älskar vi att testa nya och gamla restauranger här i Kapstadens vindistrikt. Här kommer nu en liten snabb review över några av de vi testat hittills under säsongen. Klicka på restaurangens namn så kommer ni till deras sida.

Ecuus Restaurant at Cavalli Wine & Stud Farm
Ny spännande fine dining-favorit på R44an. Två kockar är "stulna" från Rust en Vrede, den ena via omväg som head chef på Twelve Apostels. Vi har gjort två middagsbesök, båda till MYCKET stor belåtenhet. Det här är en gourmetkrog att räkna med framöver! Se tidigare recension HÄR!

Makaron
Restaurangen på femstjärniga guesthouset Majeka House restaurang i villaområdet Paradyskloof strax innan Stellenbosch (sväng in mitt emot entrén till Stellenbosch Golf Club).
Tanja Krugers kokkonster når allt högre höjder efter ny Europapraktik! Men servicen varierar från bra till ganska dålig, tyvärr.

Opa Greek Taverna
Ny grekisk restaurang på Main Road, Somerset West. Ägaren är grek, maten god och vällagad och serverad i rikliga portioner. Populärt och prisvärt - boka bord även på vardagar!

Terroir
Alltid pålitligt bra mat, år ut och år in. Men vi blev rejält myggbitna när vi satt ute på kvällen. Har tyvärr tagit bort den underbara pork belly som var Michaels signature dish. Och vinerna är orimligt dyra.

Waterkloof
Vi har gjort två middagsbesök på denna fine dining krog, båda till STOR belåtenhet! Ena gången tog vi avsmakningsmenyn och den andra gången à la carte. Elegant upplagda, innovativa, mycket smakfulla och vällagade rätter och bra service. Utsikten från detta örnnäste är makalös!

Pierneef @ La Motte
En av våra favoriter i Franschhoek med en kalvbräss som är absolut himmelsk! Men vid lunchbesök nummer två var rätterna lite mer ojämna.

96 Winery Road
Pålitlig, rustik högborg för köttälskare. Håll er till de utmärkta kötträtterna, de övriga rätterna är ok men inte riktigt i samma klass.

Guardian Peak
Fortfarande ett riktigt trevligt lunchställe med bra bistrokök och fin utsikt. Den unga personalen kan dock vara lite väl virrig och orutinerad ibland. Extraanställda studenter från Stellenbosch?

Blue Waters
Opretentiös fisk- och skaldjursrestaurang på Main Road i Somerset West. För det mesta bra och "good value for money" men ibland ojämn. Sashimin var ena dagen jättefin, men nästa gång var den tillyxad i 1,5 cm tjocka, stabbiga bitar som hade passat mycket bättre i en fiskgryta.

Burrata
Utsedd till bästa italienare i Kapstaden av Eat Out. Ägs av trevliga Neil Grant som många av er nog minns som sommelier på Rust en Vrede under David Higgs tid. Rustik avslappnad bistroinredning utan vita dukar. Maten är god och vällagad men inte makalös. När vi försökte få in lite bröd att suga upp det goda musselspadet med blev svaret nekande. Man måste i så fall beställa in en hel pizzabotten. Det ligger en doft av matos i lokalen och servicen är underbemannad, stressad och glömsk.

Lord's Garden Restaurant & Cocktail Lounge
Alex har sålt sin trevliga restaurang i Strand till unge belgaren Tristan Lord, och den är nu ännu bättre än tidigare! Se vår recension HÄR!

Jordan
Lite av en besvikelse. Vi förväntar oss mycket mer av George Jardine. Rätterna var faktiskt ganska smaklösa, och deras föreslagna barnportion med kött bestod av en stor köttklump med pyttelite sås. Vi uppmanades ta av vår potatis till barnet när vi undrade över tillbehör. MEN - sufflén var den bästa vi ätit i Sydafrika!

Ruben's @ One&Only Cape Town
Vackert belägen vid Waterfront med magnifik utsikt över kanalen och Table Mountain från restaurangen. Och ett sexstjärnigt hotell bör väl åtminstone ha en femstjärnig restaurang kan man tycka. Men så är inte fallet. Många av rätterna är förvånansvärt okryddade och smaklösa, och pork belly bestod till mer än hälften av fett. Stora fina moules marinière blev middagens vinnare. Att servicen haltar här känns allvarligare än på andra ställe eftersom här finns många kräsna internationella boende-gäster. De som bär ut maten vet inte vem som ska ha vilken rätt, beställningar glöms bort och glasvin erbjuds inte att provas.

Camphors at Vergelegen
Fine dining restaurangen på stora välkända vingården Vergelegen. Trevligt, bra, vällagat - men inte wow...

Mont Marie
Jättetrevlig nybyggd modernt inredd och barnvänlig restaurang i Stellenbosch vindistrikt med höga ambitioner i köket. Hit vill vi återvända många gånger framöver, både för lunch och middag! Läs vår recension HÄR!

Vi vill också meddela alla älskare av vingården Morgenster och fina restaurang Sofia's att krogen tyvärr har stängt. Head Chef Craig Cormack skriver: "Unfortunately our contract came to an end and we never renewed, so the restaurant is still closed."

lördag, januari 11, 2014

Mont Marie restaurant - en ny favorit!

På Blaauwklippen Road (ta av från väg R44 och sväng höger in vid bensinmacken mot Paradyskloof mitt emot Stellenbosch golfklubb) ligger Mont Marie på vänster sida av vägen. Restaurangen öppnade för tre månader sedan och vi tog med oss Björns äldsta son Gustaf med hustru Andrea och lilla dottern Alicia och gjorde ett första besök härom kvällen. Men vi kommer att återvända många gånger, det är ett som är säkert!
Restaurangen är ett modernt, vackert nybygge fint belägen vid en liten sjö och med de blånande bergen i bakgrunden. Varma dagar och kvällar sitter man ute på den trevliga terrassen, där det också finns en inhägnad högkvalitativ lekplats för barnen. Vill man ha riktig närkontakt med småttingarna kan man t o  m sitta vid ett middagsbord inne i lekplatsen. Men terrassen är lång så man behöver inte alls bli störd av lekande barn om man inte sitter i närheten.

Mont Marie ägs, liksom vingården Klein DasBosch bredvid, av VDn för livsmedelskedjan Checkers i Sydafrika. De flesta vinerna på restaurangens vinlista kommer också från den egna vingården, men där det egna sortimentet har luckor har man tagit in viner från andra vingårdar.

Maten är innovativ och annorlunda, mycket vällagad, vackert upplagd och bra prissatt - helt enkelt "very good value for money"! Menyn skiljer sig lite åt mellan lunch och middag och vi har än så länge bara gjort ett middagsbesök, men vi ser mycket framemot att återvända för lunch inom en snar framtid. Tre rätter från middagsmenyn kostar endast R250 och för lunch R230! Men det finns också gott om lättare lunchrätter och man kan givetvis även välja enstaka rätter från à la carte menyn både till lunch och middag.

Bone marrow gnocchi
Som start på vår middagsupplevelse serverades vi en kombinerad brödkorg och amuse-bouche bestående av mycket gott mjukt och hårt bröd och små läckert kryddade kycklingvingar. Bone marrow gnocchi med spenat och små svampar är en underbar förrätt, och likaså calamarin med vitlök. Vinnaren bland förrätterna blev nog ändå risotton, men konkurrensen var stenhård. Bland huvudrätterna gjorde springbokfilén det djupaste intrycket, men även Cape Salmon som vi normalt inte brukar vara imponerade av hade här tillagats till en mycket god rätt.

Springbok
Vi var väldigt mätta efter för- och huvudrätter, så det blev inte så mycket prövat av desserterna (sorry Kai), men son och sonhustru delade i alla fall en sufflé som de gav tummen upp.

Servicen är ok men som på så många andra bra restauranger inte riktigt i klass med maten. Ambitionen är det dock inget fel på och personalen är trevlig och hjälpsam. När kvällen blev lite kylig fick vi alla var sin skön fleecefilt att svepa in oss i. Besöket avslutades med en liten guidad tur ner i vinkällaren där det också finns en trevlig chambre séparée om man är ett sällskap som vill sitta ostört.
Cape Salmon

fredag, januari 10, 2014

Boule 8 januari 2014

Årets första boule samlade 19 deltagare, trots en regnig natt och morgon. Vi spelade dock i fint väder med fina resultat. Eftersom vi var 19 spelare fick en av dem spela ensam i laget. 
Det blev Agneta och det gjorde hon framgångsrikt och vann sina matcher med 13-12 resp 13-11. Därmed stod hon som dagens segrare. På andra plats kom lag Birgitta och Charlotte följt av lag Gunnar och Tore samt lag Eje och Mats.
Vi spelar igen nästa onsdag på Vergenoegd. Kom före kl. 11.00 och det behövs ingen föranmälan, men skriv in er i loggboken när ni anländer.
Väl mött!  Tore

onsdag, januari 08, 2014

Se, lyssna, rys och njuuuut!

Från vännen Elisabeth S har vi fått tipset om denna underbara hyllning till Nelson Mandela.
Kontrollera att ljudet är påslaget och KLICKA HÄR!

lördag, januari 04, 2014

Alistairs bröllop

Alistair till vänster och lillebror Brandon till höger
Under jul och nyårshelgen var vi även på ett mycket fint bröllop i St. John's Church i Strand. Det var vår kära "domestic executive" Ursulas son Alistair som gifte sig med sin Tasneema.

Det var en värdig och vacker ceremoni i kyrkan och efteråt var det stor fest med tjusig trerätters bröllopsmiddag i rugbylagets festlokal som dagen till ära hade smyckats i guldfärg som var bröllopets temafärg. Efter middagen blev det dans och fest till långt in på småtimmarna.

Brandon
Ursula var stolt och stilig brudgumsmoder klädd i elegant rosa, och lillebror Brandon var stilig bestman som också höll bra koll på ringen. Men allra finast var förstås det vackra brudparet. Vi har känt Alistair i åtta år nu, och han har vuxit upp till en fin och stolt ung man som genom åren utbildat sig till polis och numera har en framskjuten position inom vaktstyrkan på energibolaget Escom. För drygt ett år sedan köpte brudparet ett litet hus nere i Strand, och vi hoppas förstås att de snart blir fler än två som bor i det lilla huset.
En finklädd Ursula

Snabbklackning i Somerset Mall

Om ni inte redan känner till det så vill vi tipsa om att det finns en bra, snabb och billig klackbar i Somerset Mall. Gå in genom entré nr 1 och håll till vänster. I hörnan mellan yoghurtglassen och entrén till Pick n Pay ligger den lilla snabbklackningsbaren. R50 tar de för att klacka ett par högklackade damskor (som den på bilden ovan) medan man väntar i 3 minuter - utmärkt på alla sätt! Här kan man också lämna in kemtvätt, göra nyckelkopior och laga diverse lädersaker som väskor och skärp.

torsdag, januari 02, 2014

Cape Town Minstrel Carnival 2014

 Som vanligt råder stor förvirring kring den karneval inne i Kapstaden som årligen brukar gå avstapeln den 2 januari. Många informationssajter har i år också uppgett att karnevalen ska pågå under dagen idag. Men på radion har man idag gått ut med information om att ingen karneval kommer att hållas idag torsdag (vilket lär bero på religiösa skäl) utan på LÖRDAG istället. Då förväntas omkring 60 000 människor karnevalsfesta i de centrala delarna av Kapstaden.
Så det är alltså lördag som gäller för er som vill se eller följa karnevalen. För dem av er som hellre avstår kan vi avråda från att ta bilen in till de centrala delarna av stan på lördag, då de flesta centrala gator kommer att vara avspärrade. Karnevalen beräknas pågå från kl 12 till kl 22 på lördagskvällen, och gatorna kommer att vara avstängda från kl 06.00 fram till midnatt. För mer info KLICKA HÄR! På denna sida finns också en totalförteckning över avstängda gator.

onsdag, januari 01, 2014

Platser kvar på kåkstadstur 9 januari!


Som många av er nog redan vet så är vi engagerade i den relativt lilla kåkstaden Kayamandi (40 000 innevånare) i utkanten av Stellenbosch stad. Samira gör en guidad kåkstadstur till fots varje vecka, där vi interagerar med människorna i kåkstaden på ett unikt sätt.

Foto: Barbro Holgerson
Torsdagen den 9e januari på förmiddagen har vi några anmälningar till turen men fortfarande platser kvar om det finns fler som vill hänga på. Om ni, precis som vi för ett antal år sedan, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på dom fattiga i kåkstäderna" kan vi berätta att det faktiskt inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende där för det mesta nöjda med sin tillvaro och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. På torsdagarna är det leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi brukar också kunna se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för de svarta att köpa.

Foto: Barbro Holgerson
Madiba, Kayamandis inofficiella borgmästare, följer med oss på turen och berättar som en levande historiebok om hur det såg ut på sjuttiotalet då han först kom dit, och hur allt fungerar idag. Vi gör ett besök i en shebeen, en afrikansk pub där man brygger sitt eget öl, och vi köper fina pärlsmycken hos den unga smyckeskonstnärinnan Portia. Rundvandringen avslutas med höjdpunkten då vi besöker alla härliga barn på "vår" förskola, som finansieras med hjälp av den avgift som deltagarna på kåkstadsturen betalar (R150/pers). Det brukar blir många glada skratt och härliga kramar, och barnen brukar stolta sjunga hela den svåra sydafrikanska nationalsången för oss när vi hälsar på.

Missa inte den här chansen att få en unik nära inblick i det "riktiga" Sydafrika! Vi gör turen varje torsdag förmiddag. Anmäl via e-post till info[at]egi.se eller med en kommentar till detta inlägg. Välkomna!


OBS RÄTTELSE! Viktig information för medicinska nödlägen

Vår flitige och uppmärksamme läsare Kerstin Å har sett att det blivit fel på ett av telefonnumren i inlägget om larmnummer vid medicinska problem i Sydafrika - se inlägget HÄR. Stort tack för rättelsen, Kerstin!!

Den text som Rolf B rekommenderar att man skriver på baksidan av servicekortet från försäkringsbolaget innehåller numret till SOS i Köpenhamn. Det numret ska vara +45 7010 50 50 och inget annat. Det hade av misstag fallit bort en nolla i det numret, medan det fanns korrekt angivet högre upp i texten. Missen är nu rättad även i grundtexten.