tisdag, mars 31, 2015

Afrika är en STOOOR kontinent!

Visste du att kontinenten Afrika är lika stor till ytan som länderna USA, Kina, Indien, Storbritannien, Japan, Östeuropa, Italien, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Spanien tillsammans? Titta på bilden nedan så får du se! Att den är så här stor visste i alla fall inte vi. I Afrika finns 56 länder som tillsammans rymmer 1,1 miljard människor, och här talas mer än 2000 olika språk. Vi känner oss mycket privilegierade att vi får vara en liten mikroskopisk del av denna stora spännande mångkulturella smältdegel.

måndag, mars 30, 2015

VIKTIGT! Nya inresekrav för minderåriga till Sydafrika!

Har ni barn och/eller barnbarn som kommer resa till Sydafrika efter den 1 juni 2015? Då berörs dom av nya VIKTIGA regler!

Från och med 1 juni 2015 måste alla minderåriga (barn och ungdomar under 18 år) förutom pass, ha med sig ett ”birth certificate”, dvs ett personbevis*, som visar vilka föräldrarna är. Alla som inte fyllt 18 år måste kunna visa upp ett intyg även när de reser i sällskap med sina föräldrar. Följer endast en förälder med, måste man dessutom kunna visa att den andra föräldern givit sitt tillstånd till resan. Bestämmelserna gäller även vid rena transitresor via Sydafrika.

*Personbeviset (nr 120) ska utvisa släktskap och kan beställas hos Skatteverket. Det kan på begäran utfärdas på engelska, vilket är nödvändigt för resan till Sydafrika.

Läs mer HÄR!

söndag, mars 29, 2015

Platser kvar på sista kåkstadsvandringen!

Som många av er nog redan vet så är vi engagerade i den relativt lilla kåkstaden Kayamandi (ca 45 000 innevånare) i utkanten av Stellenbosch stad. Samira gör en guidad kåkstadstur till fots varje vecka, där vi interagerar med människorna i kåkstaden på ett unikt sätt. Vi har faktiskt haft många deltagare som sagt att turen varit höjdpunkten på hela vistelsen i Kapstaden. Nu på torsdag är det dags för det som förmodligen är den sista turen för säsongen, och vi har fortfarande några platser kvar.

Om ni, precis som vi för ett antal år sedan, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på dom fattiga" kan vi berätta att det faktiskt inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende där för det mesta nöjda med sin tillvaro och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. Har vi tur får vi se leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi kan ibland också få se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för de svarta att köpa.

Madiba
Madiba, Kayamandis inofficiella borgmästare, följer med oss på turen och berättar som en levande historiebok om hur livet var på sjuttiotalet då han först kom hit, och hur allt fungerar idag. Vi gör ett besök i en shebeen, en afrikansk pub där man brygger sitt eget öl, och vi köper fina halvädelstenssmycken hos den unga smyckeskonstnärinnan Portia. Rundvandringen avslutas med höjdpunkten då vi besöker alla härliga barn på "vår" förskola, som finansieras med hjälp av den avgift som deltagarna på kåkstadsturen betalar (R150/pers). Det brukar blir många glada skratt och härliga kramar, och barnen brukar stolta sjunga hela den svåra sydafrikanska nationalsången för oss när vi hälsar på. 

Missa inte den här chansen att få en unik nära inblick i det "riktiga" Sydafrika! Anmäl via e-post till oss personligen eller till info[at]egi.se eller med en kommentar till detta inlägg. Varmt välkomna!
Portia

fredag, mars 27, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 2

Efter den förra statusuppdateringen har det hänt mycket i PADS-projektet, minsann! Tack vare många generösa givare blev Etapp 1 snabbt klarfinansierad, och Etapp 2 har fått en riktig rivstart. Sammanlagt har det nu inkommit donationer som räcker för att hjälpa hela 309 flickor med mensskydd så de får en chans att genomföra sin skolgång utan månatliga avbrott – underbart!!

Kl 10 på måndag morgon ska vi träffa rektorn för Kayamandis andra high school, och tillsammans med honom bilda en arbetsgrupp. Gruppens första uppgift blir, precis som på den första skolan, att försöka uppskatta antalet flickor på skolan som är i behov av ett PADS-kit för att slippa stanna hemma en vecka varje månad när de har mens.


I förrgår lade vi in beställningen om 230 mensskydds-kit till den första skolan, Makupula High School i Kayamandi. Det känns fantastiskt att vi redan har uppnått antalet för den första skolan! Ett JÄTTESTORT och varmt tack till alla er som gjort detta möjligt!

PADS-projektet har nu också fått en helt egen Facebook-grupp som heter "PADS-projektet i Sydafrika". Gå med i gruppen så får ni snabbt dagsaktuell information om projektet och kan enkelt ge kommentarer, förslag och komma med värdefull feedback till oss. 

Tillsammans kan vi göra en STOR skillnad!

torsdag, mars 26, 2015

Atlantic Pebbles - bäst och billigast på prydnadssten i Kapstaden

Vi gjorde nyligen om lite på en av våra terrasser och behövde plötsligt köpa in en större mängd prydnadssten. Hmmm, var få tag på det till bra pris, med ett stort urval och hyggligt nära vårt hus? Det blev ett omfattande detektivarbete men till slut hittade vi riktigt, riktigt rätt! Atlantic Pebbles har enligt egen utsago Kapstadens största sortiment av prydnadssten, och hävdar också att de har det bästa priset. Dessutom ligger de någorlunda bra till för oss geografiskt.

Vi hittade vackra ovala små svarta prydnadsstenar i 20-kilospåsar för enbart R100 per styck. Och här finns som sagt ett jättestort urval!

Atlantic Pebbles ligger vid motorvägen N1. Ta av vid avfart 34 och kör sedan Lucullus Street norrut. Efter cirka en kilometer ser man Atlantic Pebbles på höger hand. KLICKA HÄR så kommer ni till deras hemsida!

Boule på Vergenoegd 25 mars 2015

Hösten börjar närma sig och vinskörden är över åtminstonde på Vergenoegd. Denna onsdag samlades 15 personer för boulespel. Åtta lag lottades men det blev så att enbart ett av lagen vann sina båda matcher. Dagens vinnare blev lag Agneta och Ingrid.
Vi spelar nästa onsdag igen så kom till Vergenoegd före kl. 11.00. Alla är välkomna.
Tore

tisdag, mars 24, 2015

Glasögondagar i Kayamandi

”Are the eyedoctors coming back again this year?” ……..  är en fråga som vännen och medarrangören Madiba har fått många, många gånger nu under sommaren.
Och visst kom vi, och när säsongens glasögondagar i kåkstaden Kayamandi nu har avslutats kan vi också glädjande konstatera att vi återigen slagit rekord i antalet innevånare som vi kunnat hjälpa till en drägligare vardag med nya anpassade glasögon. Hela 450 glasögon utprovades och fick nya ägare under tre hektiska lördagar av skickliga optikerparet Bettan och Janne som fick benäget bistånd av ett team med väl utvalda hjälpredor ur svenskkolonin. Årets rekord kan jämföras med de 240 glasögon som teamet hade samlat in och provat ut under förra säsongen. Nästan en fördubbling jämfört med förra året alltså. Det ska bli mycket spännande att se om vi ytterligare kan slå detta rekord nästkommande säsong.
Att vi över huvud taget har haft möjlighet till denna mycket välkomnande och väldigt uppskattade aktivitet i Kayamandi har vi alla donationer från såväl privatpersoner som företag och organisationer att tacka.
Ett alldeles speciellt tack går i år till:
- Ingrid och Calle som via Lions i Stockholm skänkte ett stort antal alldeles nya glasögon
- Fredagsgolfen som gav ett ekonomiskt bidrag som bland annat möjliggjorde att vi kunde få hit den speciella optikerutrustningen från Sverige som klart underlättar utprovningen av glasögonen. Denna utrustning är för övrigt skänkt av Levins Optik i Västerås som idag drivs av Bettan och Jannes två söner.
- Dessutom vill vi rikta ett stort tack till MAXAB Optik i Vemdalen och JK Optik i Halmstad för mycket generösa donationer.
Som sagt – STORT TACK ALLA!  - som på olika sätt bidragit till denna säsongens stora succé!

Fler bilder från glasögondagarna hittar man HÄR

Vi återkommer senare här på bloggen när det är dags att ta itu med insamlingen till nästa säsongs glasögondagar.


Vad gör man i Kapstadens vindistrikt en söndag?

Vi får ofta frågor om allt kul och intressant man kan uppleva här i vindistrikten. Härom dagen fick vi en fråga från en bloggläsare som ville ha tips på vad man kan hitta på att göra i vindistrikten en söndag. En hel del vingårdar är stängda på söndagar, men långt ifrån alla. Kontakta den vingård ni vill besöka och kontrollera deras öppettider, titta in på deras hemsida eller ta en titt i utmärkta "vinbibeln" Platters South African Wine Guide där alla vingårdars öppettider finns angivna.

Här är några andra förslag från oss för en trevlig söndag i vindistrikten (klicka på rubriken för mer info):

SHOP TILL YOU DROP I SOMERSET MALL
I Somerset West ligger Somerset Mall som är en mycket stor och bra shoppinggalleria med nästan 200 olika butiker för den shoppingsugne. Öppet kl 9-17 på söndagar.

VINPROVNING MED CHOKLAD OCH OST
Vackra vingården Lanzerac har trevlig vinprovning med choklad och/eller ost (för barn och ungdomar görs provningen med druvläsk). Vinprovningen, öppen kl 9-16.30 på söndagar, har också en fin butik med allt möjligt kul som anknyter till mat och dryck att shoppa. På Lanzerac kan man också äta en utmärkt söndagslunch.

PITTORESKA STELLENBOSCH STAD
Spendera en dag i den vackra vin- och studentstaden Stellenbosch. Parkera bilen uppe vid kyrkan högst upp på Church Street och strosa sedan nedför samma gata och titta in i alla spännande butiker och gallerier. Här finns också rolig gatukonst, och de gamla vackra ekarna som kantar gatan är även de värda ett foto eller två. Äter eller fikar gör ni till exempel på trevliga Java Café som är öppet hela dagen och kvällen, där ni kan sitta och titta på folklivet.

MINGLA PÅ MARKNAD
Marknaden Root 44 (i korsningen av väg R44 och Annandale Road) har, förutom ett myllrande folkliv, massor med intressanta stånd med mat, handarbeten, kläder, smycken och mycket, mycket annat. Här kan man också äta lunch eller bara ta en fika. Öppet kl 10-16 varje lördag och söndag.

söndag, mars 22, 2015

Missa inte säsongens sista Street Soiree i Stellenbosch!

Onsdagen den 25 mars är sista chansen för den här sydafrikanska sommaren att uppleva gatufesten Street Soiree inne i centrala Stellenbosch stad. På Drostdy Street, uppe vid kyrkan högst upp på Church Street, minglar man mellan kl 18 och 20 med ett vinglas i hand och goda viner och tilltugg att avsmaka. Det blir förstås också live music och annan underhållning, och det är inte helt ovanligt med lite spontandans. Läs mer om eventet HÄR!
Just på onsdagen den 25e kommer våra favoritartister från Amazink Live (klicka för hemsidan!) att underhålla publiken under gatufesten! Bara DET är anledning nog för oss att infinna oss! En bra avslutning på kvällen är sedan att fortsätta till någon av stadens trevliga krogar för en god middag.

Vi ses i vimlet!

fredag, mars 20, 2015

Svenska kyrkans tjänster i Sydafrika

Vi har fått följande trevliga brev från prästen Ulrica Fritzson som nyligen besökte oss på Fredagsgolfen:
Först av allt vill jag tacka för att jag fick möjlighet att komma till er fredagsgolf och berätta lite om vem jag är och om mitt uppdrag. Kanske hördes det inte så väl, så jag skriver ner några rader om mig och mitt uppdrag.
Jag är präst sedan 19 år, vigd för Lunds stift. Jag har arbetat i Tyringe, en landsortsförsamling i norra Skåne och i Malmö i några olika församlingar. Min senaste prästtjänst som jag haft under 9 år var som fängelse- och häktespräst i Malmö, samt präst på Stadsmissionen och Sinnesromässan i Malmö. Jag är gift med Erik som också är präst och vi bor just nu i Botswana med våra 3 barn (10,13, 17 år). Erik jobbar som sjukhuspräst med ett hospice i Gaborone.
2010 började jag skriva på min doktorsavhandling som handlar om ett försoningsprogram på Pollsmoorfängelset i Tokai, Cape Town, Sydafrika. Av en händelse kom jag i kontakt med fängelsepastorn Jonathan Clayton och såg 2007 deras försoningsprogram. Det var en genomgripande upplevelse. Försoningsprogrammet på Pollsmoorfängelset lyfter fram den existentiella delen av skulden och man arbetar med den för att man vet att också denna del av skulden är nödvändig att sona om vi människor ska kunna leva sida vid sida i samhället – efter avtjänad strafftid. Just detta har jag under mina år som fängelsepräst saknat och efterfrågat. Många som jag mött genom åren har lidit av den skuldbörda de burit och de har inte vetat hur de ska kunna sona eller arbeta med den. Numera finns detta program också i Sverige. Vi har bildat en ideell förening som arbetar med detta på fängelser i Sverige - besök gärna vår hemsida: www.forsoningsgruppen.se. 
 I höstas beslutade Svenska Kyrkan i Utlandet att undersöka behovet av svenskkyrklig närvaro i Afrika. Man har noterat att det är många svenskar som lever, vistas, reser i Afrika och i andra delar av världen där svenskar befinner sig erbjuder Svenska Kyrkan sina tjänster, men inte i Afrika. Min uppgift är att under 2015-2017 undersöka huruvida Svenska Kyrkan kan finnas med en ambulerande präst på orter och i länder i Afrika där svenskar befinner sig. Tanken är inte att starta nya svenskkyrkliga församlingar, men väl att inleda samarbete och bygga upp kontakter så att en ambulerande präst kan resa till ett antal länder några gånger/år för att erbjuda svenska kyrkans tjänster till svenskar i dessa länder.
 Det jag just nu undersöker är huruvida man kan inleda ett samarbete med tex den anglikanska kyrkan i Somerset West, för att kunna låna lokal av dem vid de tillfällen jag är i Cape Town.
Några av er undrade också om det var möjligt att följa med till Pollsmoor någon gång - och visst går det att ordna! Det är en genomgripande upplevelse. Jag är på Pollsmor minst 2 gånger/år för att jobba med deras försoningsprogram. Kanske kunde vi ha någon gudstjänst/år med svenskar inne på fängelset.
 Kanske har ni andra funderingar och önskemål och det tar jag tacksamt emot. Jag vill också rikta ett extra stort tack till Lena Gutberg som generöst tagit emot mig och introducerat mig för er. Dessutom är hon en god kollega och det vore roligt att framöver kunna arbeta tillsammans.

Vänliga hälsningar/Ulrica
AMBULERANDE PRÄST, AFRIKA/ITINERANT PRIEST, AFRICA
SVENSKA KYRKAN I UTLANDET/SWEDISH CHURCH ABROAD
MOBILE PHONE: +46 (0)72-505 5732

EMAIL: ulrica.fritzson@svenskakyrkan.se

torsdag, mars 19, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 1

PADS-projektet rullar på i full fart och har fått en helt underbar flygande start, tack vare ER alla generösa givare!! I dagsläget har vi tillsammans säkrat skolgången (i alla fall i detta hänseende) för 189 behövande kåkstadsflickor, av uppskattade 224, i Kayamandis ena high school, Makupula. Fantastiskt!

På måndag ska vi träffa projektgruppen på Makupula High School igen, och meddela den glada nyheten att det nu ”bara” fattas R6000 av de R42000 vi behöver för att säkra etapp 1, dvs att inhandla menstruations-kit till hälften av denna high schools flickor för innevarande läsår. Så fort vi fått in dessa R6000 startar vi etapp 2, som syftar till att säkra samma sak för Kayamandis high school nr två. Sedan blir det ytterligare etapper så småningom för att få in pengar till hjälp för ännu fler kåkstadsflickor.

Vad som nu också behövs är att sprida kännedom om PADS-projektet utanför vår snäva Sydafrikakrets. Om ni känner att ni kan och vill hjälpa till med det blir vi förstås oerhört tacksamma. Enklast är att lägga upp en länk till informationen om PADS-projektet här på bloggen i andra sammanhang, t ex andra bloggar, facebook-sidor och liknande. Vi har också gjort iordning ett litet informationsblad i A5-format om projektet, som vi kan maila till den som vill kopiera upp, maila vidare eller anslå på någon anslagstavla. Skicka ett mail till info[at]egi.se så skickar vi informationsbladet med vändande svarsmail.

Imorgon eller övermorgon anländer ett demo-kit som vi kan förevisa för dem av er som är nyfikna på vad det är för finurlig lösning som flickorna kommer att få. Vi tar med det till Fredagsgolfen så ni som är kvar här kan kika på provet där. Vi kommer också att ta ett demo-kit med oss när vi åker till Sverige i slutet av april.

För mer information om projektet och donationsmöjligheter KLICKA HÄR!


Än en gång ett stort och varmt TACK till er som hittills bidragit – och en from förhoppning om att ni som ännu inte gjort det snart ska bestämma er för att ni också vill vara med och hjälpa kåkstadsflickorna.