fredag, maj 29, 2015

Världens 20 vackraste länder


"I think to myself, what a beautiful world".

Jorden är makalöst vacker, och det finns så oändligt många fantastiska platser att resa till.
Här finner ni en lista över världens 20 vackraste länder - KLICKA HÄR för att se hela listan, men gissa först vilket land som är nummer 1!

Just det...

Tack Birger L för tipset.

tisdag, maj 26, 2015

Var i världen läses Sydafrikabloggen?


Läsarantalet för Sydafrikabloggen ökar varje år, och vi är så glada för det! Tack alla! Det är för er skull det är så roligt att arbeta med bloggen.

Under det svenska vinterhalvåret har vi i snitt mellan 300-400 läsare per dag. Då under högsäsongen befinner sig förstås de flesta av våra läsare i Sydafrika.

Nu under det kyligare, blåsiga och mer regniga sydafrikanska vinterhalvåret finns de flesta läsare helt naturligt i Sverige. Men resten då? Har vi läsare i Japan? Nej, men faktiskt i Sydkorea! Nummer två och tre efter Sverige just nu måste väl vara Sydafrika och Norge, eller? Icke! Sydafrika kommer först på sjätte plats, och i Norge lästes vi inte alls under den gångna veckan (Tove, Olav, Sylvia och Rickard - har ni övergivit oss?). Nummer två är Tyskland och trea är - ni kan aldrig gissa - Ukraina!!

Så här såg statistiken ut 18-24 maj

Sverige                 59,5 %
Tyskland               12,2 %
Ukraina                10,7 %
USA                       8,4 %
Ryssland                3,9 %
Sydafrika               1,7 %
Sydkorea               1,6 %
Finland                  0,8 %
Spanien                 0,6 %
Nederländerna       0,6 %

Tysklands andraplats har nog sin förklaring i att det bor väldigt många tyskar i Kapstaden, och allra mest faktiskt i Somerset West med omnejd. Och med google translate är det ju numera ganska lätt att tillägna sig material på internet på andra språk än sitt eget.

Många av de andra länderna är oväntade, förvånande och mycket spännande! Om någon av er läsare i utlandet ser detta inlägg vore det väldigt intressant om ni hörde av er till oss med en kommentar till detta inlägg, eller ett mail till vår mailadress (se bloggens huvud). Vilka är ni? Vad har ni för anknytning till Sydafrika? Hur har ni hittat hit?

lördag, maj 23, 2015

Mer om minderårigas nya inreseregler till Sydafrika!


Nu är det bara nio dagar kvar tills de nya sydafrikanska inresereglerna för minderåriga börjar gälla. Här kommer komplement till det vi tidigare skrivet om det som fr o m den 1 juni kommer att krävas vid inresa till Sydafrika för alla personer under 18 år (har du inte sett den förra informationen kan du läsa den genom att KLICKA HÄR).

1. Våra vänner Stefan och Inger L har meddelat oss att flygbolaget British Airways informerar att de kommer att kräva att minderåriga resenärer kan uppvisa dokumenten redan vid incheckningen för att få gå ombord på planet till Sydafrika. Ingen idé att chansa att det funkar utan papper vid ankomsten, alltså. Och om British Airways har detta krav lär säkert även övriga flygbolag ha detsamma.

2. Emma Mollberg, som är turist- och informationsansvarig på Sydafrikanska Ambassaden i Stockholm, har idag meddelat oss att följande nu bekräftats från Department of Home Affairs i Sydafrika:

- Barn under 18 år som ska resa till Sydafrika måste kunna uppvisa ett s.k. ”Unabridged Birth Certificate”, dvs en fullständig födelseattest, med uppgifter om vilka som är föräldrar till barnet. Den svenska motsvarigheten till en fullständig födelseattest är ett så kallat "Personbevis 120 med alla relationer” (= med utökad information om barnets föräldrar). Det kan beställas från Skatteverket, tel: 0771-567 567 (ej via nätet) och måste vara på engelska, samt ska vara stämplat och underskrivet av Skatteverket.

- Beträffande det ”letter of consent” (godkännande i form av ett intyg på engelska) som föräldrar som reser ensamma med barn ska ha med sig har Dept. of Home Affairs idag lagt ut en pdf på detta formulär, "Parental Consent Affidavit" på sin hemsida:
http://www.home-affairs.gov.za/ under fliken IMMIGRATION (klicka inte på fliken, bara håll pekaren på den, och skrolla sen ner och klicka på "Parental Consent Affidavit"). Intyget ska vara attesterat av en Commissioner of Oaths (finns även på konsulatet i Stockholm) eller en Notarius Publicus (kontakta Länsstyrelsen för lista på Notarius Publicus i Sverige: http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx).


Själva vill vi påminna ännu en gång om att dokumenten inte får vara äldre än tre månader, så ni som ska åka på Sydafrikasemester nästa säsong får alltså vänta med att skaffa dokumentet tills i höst/vinter.

Ni som behöver ytterligare information eller hjälp med detta är välkomna att kontakta Sydafrikanska Ambassaden i Stockholm, tel 08-24 39 50, hälsar Emma. Reser ni med någon form av researrangör kan dessa säkert också bistå er med hjälp och råd.

torsdag, maj 21, 2015

Sydafrikansk konst möter skånsk bokskog!


Just nu pågår en spännande utställning av sydafrikanska konstverk i slottsparken i Wanås i Östra Göinge. Sex sydafrikanska konstnärer har intagit den idylliska skånska bokskogsparken.

Konstverken ställs ut med temat barriärer, såväl fysiska som mentala. Förutom inne i skogen ställs konstverk även ut inne i den intilliggande konsthallen.

Utställningen öppnade söndagen den 17 maj och pågår fram till den 1 november.

KLICKA HÄR för att läsa mer om utställningen och se ett några minuter långt teveinslag om utställningen och konstnärerna som nyligen sändes i SVT.

tisdag, maj 19, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 5

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)

Projektet rullar vidare i högt tempo och härom dagen skrev jag på Facebook-gruppen "PADS-projektet i Sydafrika" att det till vår glädje har inkommit pengar på vårt PADS-konto för att kunna köpa PADS-kit till ytterligare 201 behövande flickor på high school i Kapstadens kåkstäder! Bland annat har en fantastiskt generös givare med anknytning till Kapstaden nyligen satt in ett mycket stort bidrag som möjliggör för hela 76 flickor att kunna genomföra sin skolgång utan att behöva stanna hemma en fjärdedel av skoltiden!! Stort och varmt TACK till er alla för era fantastiska bidrag!

I Etapp 2, som syftar till att förse fattiga flickor på Kayamandi High School i kåkstaden Kayamandi med mensskydd, behöver vi få ihop pengar för att hjälpa 360 flickor. Med insamlade medel för 201 flickor är vi alltså mer än halvvägs, vilket känns underbart!

Vi pratade med studierektor Victoria Hani igår och delade med oss av den glada nyheten. Hon berättade att hon har ett litet lager av inköpta engångsbindor som hon fått pengar till genom en engångsdonation. Dessa pappersbindor används i "katastroflägen" men hon har snart inga bindor kvar att hjälpa flickorna med. Hon säger att vårt projekt är svaret på de böner hon bett, och att det är människor som alla oss som donerar pengar till PADS-projektet som får världen att snurra. Hon var mycket noga med att be oss framföra detta tacksamma budskap till bloggens läsare. Uppdraget härmed utfört.

Vi behöver nu få in fler donationer till hjälp för ytterligare 159 flickor för att nå målet i Etapp 2! Förutom det svenska bankkontot har vi nu även ett konto i sydafrikansk bank reserverat för projektet. Så fort vi fått in tillräckligt med pengar på dessa konton är det dags för utdelning till de behövande flickorna på high school nummer två, Kayamandi High. Här är kontoinformation:



Konto i Sverige
PADS-projektets eget konto på ICA-Banken, kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund). Bankgiro 5299-9869 är kopplat till samma konto och då är det OCR 927226821928 som gäller.

Konto i Sydafrika
FNB Bank, Somerset Mall, branch code 200912. The PADS Project’s check account number is 62160044732 (account holder Samira M Wingardh Waenerlund).

Vill ni hjälpa oss att hjälpa flickorna, antingen genom direkta bidrag eller genom att sprida information om projektet på olika sätt, blir vi och flickorna oändligt tacksamma! 
Tillsammans gör vi STOR skillnad!

torsdag, maj 14, 2015

MYCKET VIKTIG info om resa till Sydafrika med minderåriga barn!!

Vi har skrivit om det förut och nu påminner vi om det igen:

Minna med sin familj
Mycket viktiga regler kommer att införas den 1 juni för dem av er som kommer att resa med minderåriga barn till Sydafrika efter detta datum! Man släpps helt enkelt inte in i landet om man inte medför detta papper (ett underskrivet och stämplat detaljerat personbevis på engelska) som komplement till passet för barn under 18 år!

Vår vän Minna har skrivit förträfflig information om detta och hur man införskaffar intyget på sin blogg - KLICKA HÄR!

Ni som väntar besök av barn och barnbarn eller vänner med barn till Sydafrika nästa säsong måste meddela dem detta i god tid. Men observera även att intyget inte får vara äldre än 3 månader när resan görs!

Foto: Minna Nilivaara

tisdag, maj 12, 2015

Lagning och ändring av smycken

Har du upptäckt lilla trevliga shoppingområdet Chelsea Village, off Main Road i Somerset West? Sväng av från Main Road ner på Bright Street, så har du det direkt på höger hand på nummer 6, Bright Street. Här ligger flera små fina butiker där ägaren själv oftast är den som står bakom disken. Det finns också ett litet trevligt café som är en underbar oas för de som vill dra sig undan trafikerade vägar och luncha eller fika ostört utomhus i lugn och ro.

Men det bästa av allt, i vårt tycke, är den lilla juveleraren direkt på höger sida, 
Bronski Manufacturing Jewellers. Tel 021-852 7891.
Här kan man laga smycken som gått sönder, eller göra om dem till något nytt och fräscht. 
De har också egen smycketillverkning i sin väl tilltagna verkstad. Vi har använt oss av dem vid flera tillfällen med mycket gott resultat.



lördag, maj 09, 2015

Makaron håller stilen!

En av kvällens vinnande rätter: mushroom ravioli
I området Paradyskloof i Stellenbosch ligger ett mycket fint femstjärnigt boutiquehotell vid namn Majeka House. Hotellet har allt från stora fina rum till hela hus för den stora familjen eller för flera par att dela på. Här finns också ett fint spa med en stor härlig inomhuspool.

Sagolikt ankbröst
Men framför allt finns här också en mycket bra restaurang, Makaron, där executive chef Tanja Kruger är regerande drottning. Tanja åker utomlands till stjärnbeströdda restauranger främst i Europa varje år, och hämtar ny inspiration. Här har vi ätit väldigt gott och elegant genom åren.

Precis innan vi flög till Sverige härom dagen gjorde vi ett sista besök på makaron och kunde återigen njuta av Tanjas kokkonst. Det blev som vanligt den utmärkta Tasting Menu, och vi njöt av en hel rad med läckerheter, matchade med ljuvliga viner av deras nya kunniga kvinnliga sommelier. Vin-vinnare för kvällen blev definitivt Vriesenhofs ljuvliga Grenche 2013. Kul med en single cultivar på en druva som annars oftast är en blenddruva.

HÄR kan ni läsa med om Majeka House och restaurang Makaron på deras hemsida.
Denna chokladfrossa blev en perfekt avrundning

onsdag, maj 06, 2015

iStore till Somerset Mall!

I slutet av april, strax innan vi flög till Sverige, öppnade iStore i Somerset Mall till glädje för alla oss Apple-frälsta - "Your one stop shop for all things Apple". Om man går in i entré 3 och går i riktning mot entré 4 så ligger den eleganta affären på höger hand strax innan man kommer fram till Game.

Nu kan man alltså handla Apple-prylar och allehanda tillbehör i två olika butiker i mallen, både Incredible Connection och iStore. Det gillar vi!
Bor du på annat håll i Sydafrika än i Kapstadens vindistrikt så kan du söka efter din närmaste iStore HÄR på deras hemsida. Det finns hela 19 stycken butiker i Sydafrika, varav fyra stycken i Kapstaden med omnejd.

lördag, maj 02, 2015

Kulinariska Franschhoek med mera

Legendariska Margot Janse på femstjärniga Le Quartier Français


Under den gångna säsongen gjorde vi ett kulinariskt reportage om Sydafrikas mathuvudstad Franschhoek för tidningen First Class Magazine. Som vanligt var det Samira som skrev och Björn som tog bilderna. Artikeln publicerades i februarinumret av tidningen, men har nyligen också lagts ut på tidningens web. KLICKA HÄR för att läsa artikeln online, som innehåller andra foton än i den tryckta versionen.  Varmt tack till vännerna Elisabeth och Kai som i högt tempo hjälpte oss med den tunga uppgiften att kalasa oss igenom en hel del av Franschhoeks läckerheter.

Personalen på The Kitchen at Maison, med unga skäggiga stjärnkocken Arno i mitten

Vi har även fått frågor om artikeln vi skrev i decembernumret 2014 om kryssningen vi gjorde mellan Borneo och Nya Guinea. HÄR kan ni läsa onlineversionen. Och HÄR är vår artikeln om Borneo i samma nummer av tidningen.

Om man klickar på namnet Samira Wingårdh-Waenerlund, skrivet med liten blå skrift högst upp ovanför artikelns namn, så öppnas en lista på alla artiklar vi skrivit för tidningen hittills.

Håll till godo och trevlig läsning!