måndag, juni 29, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 6

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)

Tiden rusar och sommaren är redan här - i alla fall om man tittar i kalendern. Men här i Sverige har vi inte märkt särskilt mycket av sommarvädret hittills. Vi längtar efter värmen nu, och hoppas att det blir ändring på vädret framöver.

Våra sydafrikanska vänner bekräftar att vintern nu har rullat in ordentligt i Kapstaden med omgivningar. Det är rejält kyligt på nätterna med temperaturer ner till 6-7 grader på natten ibland. Det är kallt det, om man betänker att husen saknar isolering både i tak och väggar, och fönstren bara har ett glas. Och ni kan ju tänka er hur svinkallt det är i de små skjulen i kåkstäderna i Kapstadens vindistrikt.

Våra egna tankar går extra mycket till familjerna i Kayamandi, den kåkstad utanför Stellenbosch som vi stöttar på flera olika sätt. Härom dagen hade vi kontakt med studierektor Victoria Hani på Kayamandi High School, som gruvade sig över att hennes eget förråd av "nödbindor", till desperata fattiga flickor som plötsligt drabbas av en olycka under skoldagen, nu i princip är helt slut. Hon räknar dagarna tills vi kommer ner och hon får möjlighet att ge dessa flickor en permanent lösning på deras dilemma, och inte bara en pappersbinda som räcker i några timmar. Tänk vilken skillnad vårt PADS-projekt kommer att innebära för alla dessa go'a, ambitiösa små tjejer som till varje pris vill förkovra sig och skaffa sig en bra framtid, men hindras en hel vecka varje månad p g a något så naturligt som menstruation!!

Vi har nu summerat hur vi ligger till i PADS-projektet Etapp 2, som är tänkt att finansiera PADS-kit till de 360 flickor på Kayamandi High School som inte har några pengar själva att köpa mensskydd för. Tack vare era underbart generösa bidrag har vi hittills fått ihop donationer som räcker till 314 flickor!!! Vi är alltså inte helt i mål ännu - ytterligare 46 flickor sätter hela sin tillit till oss, go'vänner! Snälla, underbara ni - kom med i vår grupp och hjälp oss att hjälpa flickorna!!

Prata med era vänner, tipsa om detta blogginlägg på Facebook och andra sociala medier, gå med i vår facebookgrupp "PADS-projektet i Sydafrika", och sprid budskapet till alla ni möter så kanske vi kan få ihop det sista som behövs för att lyckliggöra dessa flickor!

Ett PADS-kit med tre trosor och nio st tvättbara bindor till en flicka kostar bara R190 (motsvarar ungefär 134 kr), och räcker alla hennes fem år på high school! Här är kontoinformation:

ICA-banken kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund). Bankgiro 5299-9869 är kopplat till samma konto, och då är det OCR 927226821928 som gäller. Vartenda donerat öre går helt oavkortat till inköp av dessa kit till flickorna! Transportkostnader, bankavgifter och liknande betalar vi.

Tillsammans gör vi STOR skillnad!

torsdag, juni 25, 2015

Svensk beach-panik eller sydafrikansk vinterfetma?

Lugn, bara lugn - vi har receptet. När vi rensade lite bilder från den gångna säsongen i Sydafrika hittade vi detta suveräna diettips som vi fotograferade bakpå en parkerad bil i vindistrikten för några månader sedan.

Tristare dieter kan man ju tänka sig. Och hälsosam är den ju, dessutom. Skål!

söndag, juni 21, 2015

Afrika på Fotografiska

Engelsmannen Nick Brandt är just nu, och fram till den 13 september, aktuell på museet Fotografiska i Stockholm med utställningen "On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land". Vi såg utställningen där härom dagen, och kan varmt rekommendera den. Temat är Afrikas djur och det utrotningshot som är en reell verklighet för så många av dessa djurarter. Hans fotografier är verkligen fantastiska och berör djupt.

Kommer ni till Stockholm någon gång i sommar får ni inte missa den.
HÄR kan ni läsa mer om utställningen.

torsdag, juni 18, 2015

The PADS project goes international!

Ja, i alla fall har vi nu översatt en del material till engelska för att nå ut till en bredare krets av intressenter och donatorer. Vännerna Carin och Terese är drivande krafter i internationella organsationen Wise Economy, och de har stöttat oss i vårt PADS-project genom att publicera en engelsk text om projektet som ni finner om du klickar HÄR! Om ni har engelsktalande vänner och kontakter som ni tror kan vara intresserade av att stötta vårt projekt, är det ett utmärkt sätt att länka till informationen om PADS-projektet på Wise Ecomonys sida. Det finns även en utförligare engelsk projektbeskrivning framtagen som ni som önskar kan rekvirera direkt från oss genom att maila oss på adressen i inledningstexten till den här bloggen.

Wise Economy beskriver sin verksamhet så här: "Wise Economy, or WE, is a non-political and non-profit international organization for the development of women’s and young people’s entrepreneurship worldwide." Läs mer om organisationen HÄR!

Det har till vår glädje inkommit en hel del nya bidrag till PADS-projektet på sistone (TACK alla givmilda donatorer!!), och snart är det dags för en ny statusuppdatering. Håll utkik här på bloggen framöver!

onsdag, juni 17, 2015

Desmond Tutu på tv ikväll

Ikväll kan man se Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu i programmet "Min Sanning"
i Kunskapskanalen klockan 21:00.

söndag, juni 14, 2015

Första hjälpen för slöa köksknivar

Visst är det bedrövligt trist att laga mat med slöa knivar! Tur då att det finns proffsiga lösningar på det problemet.

I SYDAFRIKA
Vännerna Inger och Stefan L träffade förra året på en driftig knivslipare vid namn Bevan som byggt om sin bakkie (sydafrikansk benämning på pickup/skåpbil) till en mobil knivsliparverkstad. Han susar runt i Kapstadens vindistrikt och hjälper framför allt alla krogar på plats som behöver slipa sina knivar. Inger och Stefan bokade raskt in honom en dag på Strand Golf Club så vi som spelade Fredagsgolf den dagen kunde få våra knivar slipade under tiden som vi spelade golf. Suveränt resultat! Honom når ni på tel 072 495 5444 eller mail bevan@cuttingedgesharpening.co.za ".
Om ni bor någon annan stan än i Kapstadens vindistrikt så föreslår vi att ni går till närmaste krog av lite bättre klass och frågar hur de löser problemet. Sedan är det bara att göra likadant.
Bevan knivslipare
I SVERIGE
I Stockholm har vi aldrig hört talas om mobila knivslipare. Men om inte Mohammed kan komma till berget så får väl berget komma till Mohammed. I Sverige har vi dessutom bra postgång, vilket löser problemet på ett smidigt sätt. Knivbrev.se kan vi varmt rekommendera. Det gör också flera av landets mest kända kockar. Vi träffade några av dem på ett matlagningsevent nyligen, och de hyllade Knivbrev unisont. Vi blev kunder härom dagen, och så här går det till: gå in på deras webb och gör en beställning av ett knivbrev. Detta kommer hem i brevlådan inom några dagar. Lägg knivarna i de patentskyddade knivskydden och posta. Inom 48 timmar efter mottagandet skickas dina knivar tillbaka i skick som nya (ibland till och med bättre!!), även dina värdefulla japanska kockknivar. Sliparmästaren själv kommer från en familj där man varit knivslipare i generationer och har lärt sig hantverket från grunden.
HÄR kan du läsa mer på Knivbrevs webb.

måndag, juni 08, 2015

Två fina "PADS-filmer!"

Tack vare vännen och PADS-supporten Terese L-W kan jag tipsa er om två väldigt fina kort-filmer som anknyter till vårt projekt. Missa dem inte!

Den första är en söt liten film som på ett mycket fint och pedagogiskt sätt belyser problemet med att vara fattig skolflicka i Africa och få mens. KLICKA HÄR för att se den på youtube.

Den andra är en SVT-film om samma problem där bland annat sydafrikanska Sue Barnes medverkar, som är den som har tagit fram och tillverkar just det PADS-kit som vi delar ut till skolflickorna i Kayamandi inom ramen för vårt projekt. HÄR hittar ni den!

fredag, juni 05, 2015

Ännu mer om in- och utresa till och från SA med barn under 18 år


Som vi skrivit om flera gånger tidigare här på bloggen så har nya regler nu börjat gälla för detta från och med den 1 juni i år. Cape Town Tourism har just kommit ut med information i ämnet som också kan vara bra att titta igenom.

KLICKA HÄR så kommer ni till den aktuella sidan!

tisdag, juni 02, 2015

Tips på härliga sommardrinkar


Ja, ja, ja - det BLIR en sommar i Sverige i år också. Även om vi har tvivlat många gånger under den kalla och regniga majmånaden.

För att hålla er inspirerade och hoppfulla vill vi ge er några smaskiga drinkrecept som passar bra till kommande grillkvällar och mysiga picknicks. Björn träffade nyligen "startendern" Rikard Enell som jobbar på Taverna Brillo i Stockholm till vardags, och blandade lite sommardrinkar med honom och tog fina bilder. Text och bilder ligger nu ute på First Class Magazines förstasida, KLICKA HÄR så kommer ni bums till artikeln.

För er som är kvar i Sydafrika hoppas vi drinkarna kan ge lite värme i kylan och regnet, och kanske även lite sommarkänsla någon solig vinterdag framöver.

Håll till godo och NJUT!