lördag, april 30, 2016

Akut operation på Busamed privatsjukhus

Ja, hejåhå så det kan gå! Den senaste dryga veckan har varit dramatisk.
Jag, Samira, har sedan i julas haft alltmer ont i höger sida av ryggen, ut åt sidan och upp mot skulderbladet. Det har varit en huggande, plötslig smärta som till slut fick mig att vika mig dubbel, och var så intensiv att jag fick svårt att andas. Efter rejäl utredning hittade man orsaken: ett diafragmabråck på höger sida, där en bit av levern hade trängt igenom. Från början var tanken att jag skulle hinna ta mig hem till Sverige som planerat i slutet av april, men smärtan accelererade hastigt. SOS Alarms läkare gav mig alternativen ambulansflyg hem till Sverige eller operation på plats direkt här i Kapstaden. Björn och jag har fått ett stort förtroende för sjukvården här genom åren. Man behandlas med stor respekt och känner sig mer som en kund än en patient. Läkarna är minst lika skickliga som de vi har i Sverige, mycket pedagogiska, förtroendeingivande och generösa med sin tid. Dessutom hjälpte inte de smärtlindrande medicinerna jag fått längre. Valet kändes självklart och lätt.

Jag lades in på nya fina Busamed Private Hospital i Strand utanför Kapstaden torsdagen den 21 april. Av någon anledning (platsbrist? allmän förvirring? hastigt och olustigt?) hamnade jag i ett fyrbäddsrum på medicinska avdelningen isf kirurgivårdavdelningen. En av mina rumskamrater låg och pratade för sig själv med hög röst, en annan hävdade att personalen försökte ta livet av henne. Björn och jag är inte överdrivet gnälliga men det kändes liksom inte som en optimal uppladdningsmiljö kvällen före en stor operation. Björn fixade, för det mycket facila pristillägget av R600, ett jättefint enkelrum åt mig.

Kl 07.15 morgonen därpå rullades jag in för operation och kl 11 var allt klart. De första dygnen därefter spenderade jag i ett härligt LSD-rus - ja, så var det faktiskt. En av tre intravenösa smärtlindringar var enligt läkarna en rejäl dos LSD. Jag hade häftiga drömmar, kan jag lova.

Busamed sjukhus fyller ett år den 5 maj, så allt är förstås sprillans nytt och av senaste modell. På intensiven låg jag i en säng med en luftmadrass som pumpades upp växelvis i olika sektioner för att förhindra liggsår. På fötterna hade jag ett slags tofflor som pumpades upp automatiskt då och då för att massera mina fötter och minska risken för blodpropp. Med tanke på att jag blev kvar på intensiven i hela fem dagar så var det väldigt skönt med dessa bekvämligheter.

Nu är jag hemma, än så länge lite ynklig men allt kaxigare för varje dag. Läkaren frågade om jag hade ont härom dagen. Bara när jag andas, svarade jag :-). Inte så konstigt kanske med tanke på att de fick bända upp revbenen och kollapsa ena lungan för att komma åt bråcket. Sex veckor ska det ta att bli smärtfri och återställd, men vi hoppas få klartecken att kunna få flyga till Sverige i slutet av maj. Fördelen för er, kära bloggläsare, är att ni under några veckor framöver kommer att få direktrapporter från ett Kapstaden i vacker höst- och vinterskrud.

torsdag, april 28, 2016

Ändrade planer!

Så glest som det varit mellan inläggen på sistone har det aldrig tidigare varit här på bloggen! Men det har sin förklaring. En oförutsedd händelse har medfört att vi inte haft möjlighet att skriva några inlägg, och också inneburit att vi nu håller på att boka om vår resa till Sverige till någon gång i slutet av maj. Varför? Ja, det får ni veta om ni håller utkik här på bloggen framöver.

lördag, april 23, 2016

Durban Safari med Rovos Rail

Vi har nyligen kommit tillbaka från en spännande resa med världens lyxigaste tåg, Rovos Rail, från Durban till Pretoria på deras så kallade "Durban Safari". Det blev tre dagar och två nätters underbar tågresa med flera intressanta utflykter.

Vi besökte bland annat Ardmore Ceramics, som gör världsberömda konstverk i keramik som sälj för höga belopp på många konstgallerier runt om i världen. Tjusiga Christie's klassar deras föremål som dyrbara samlarobjekt, minsann, och grundarens dotter har nyligen designat tre scarfer för Hermès. Där njöt vi också av världens godaste morotskaka!

Utanför staden Ladysmith åkte vi till Spionkop Lodge och en mycket spännande historisk guidning om slaget vid Spionkop som ägde rum i januari år 1900 och var en del av det andra boerkriget. Rent militärt innebar slaget inte någon egentlig framgång för någon av sidorna, även om ett stort antal soldater fick sätta livet till, men tre världskända historiska personer var faktiskt närvarande på samma plats vid slaget: Winston Churchill som tjugotreårig krigskorrespondent, Mahatma Gandhi som bårbärare för engelsmännen och Louis Botha som år 1910 blev den första premiärministern i unionen Sydafrika.

En av dagarna gjorde vi en klassisk tre timmar lång "game drive" i det 10 000 hektar stora viltreservatet Nambiti Private Game Reserve. I reservatet finns alla så kallade Big Five, det vill säga lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning, men också hyenor, geparder, strutsar och många olika slags antiloper till exempel. Om man inte har möjlighet eller tid att vistas några dygn på safarilodge i Krugerparken är detta ett riktigt bra alternativ att kunna få njuta av Afrikas spännande djur i naturligt tillstånd.

Den sista dagen spenderade vi helt och hållet ombord på tåget, och kunde i lugn och ro njuta av det spännande förbipasserande landskapet, den utmärkta servicen och underbara måltider. Maten är för det mesta mycket bra, men kanske inte helt i samma höga klass som själva tåget och servicen.

Efter tågresan valde vi att stanna i Pretoria några dagar på ett lyxigt boutique hotell i gammal vacker kolonial anda. Mer om det här på bloggen om några dagar.
HÄR hittar ni tågets hemsida!

måndag, april 18, 2016

Ring "a random Swede" om ni har hemlängtan!


Nu har vi bara tio kvar här i Kapstaden innan det är dags att åka till Sverige och möta våren och sommaren. Men för er som stannar längre i Sydafrika och drabbas av hemlängtan har vi ett hett tips: ring +46 771 793 336! Här kan du prata med en slumpmässigt utvald svensk som valt att ladda ner appen The Swedish Number och svara på samtal från hela världen från personer som vill prata med någon i Sverige.

Idén är ett initiativ från Svenska Turistföreningen och lanserades den 6 april i år. På bara två dagar inkom drygt 9000 samtal, där 28% var från USA (föga förvånande), 26% från Turkiet(!!), 7% vardera från Ryssland och Storbritannien och 4% från Tyskland.

HÄR kan ni se en reklamfilm om numret och initiativet, och HÄR kan ni se och höra på ett av samtalen.



fredag, april 15, 2016

Besök på Flagstone Winery

Vi har fått ett trevligt och intressant tips från våra vänner Lisa och Thomas H:

Härom dagen tittade vi för första gången in på Flagstone Winery i Strand, närmare bestämt mittemot Strand Golf Club, vid Paardevlei specialistsjukhus på De Beers Road. Vi var nere och besökte deras nya matmarknad. Denna har varit igång en månad och är mycket besöksvärd. Nya fräscha utställare i en enkel miljö. Besök den marknaden någon lördag.
Vi passade även på att besöka själva Flagstone Winery. Vinmakaren Gerhard Swart köper in druvor från fem olika vingårdar. Bland annat har de en utmärkt Pinotage. Och Flagstone Sauvignon Blanc 2009 för R80 är mycket prisvärd! Dessutom har de en härlig kvinna som sköter vinprovningen. Hon är tidigare trägen snowboardåkare som bland annat haft en svensk pojkvän. Hon talar dessutom god svenska och vill gärna träna sin svenska. Besök gärna vingården och ta del av att ha en så utmärkt gård så nästgårds, tycker i alla fall Thomas.


Stort tack för tipset, kära vänner!

HÄR hittar ni Flagstones hemsida och en bra förteckning över alla deras prisbelönade viner.

onsdag, april 13, 2016

Inlägg på ICA-bankens facebooksida

Igår skrev vi ett inlägg om de införda försämringarna på ICA-bankens facebookgrupp. Just nu rasar det in inlägg av samma typ. Låt gärna ICA-banken veta vad du tycker om försämringarna genom att göra ett eget inlägg på facebooksidan, eller gilla och kommentera vad andra skrivit.

HÄR hittar du ICA-bankens facebooksida. Vill du skriva ett eget inlägg så gör du det högst upp på sidan. Vill du läsa, gilla och kommentera vad andra tidigare skrivit måste du leta en bra bit ner i vänster-framen. Klicka på texten "Inlägg från besökare", så kommer du rätt.



måndag, april 11, 2016

Ännu fler rejäla försämringar av ICA-kortet!

Vi är verkligen helt förbryllade. Det verkar som om ICA-banken kastat in handduken totalt beträffande sitt tidigare unika ICA-kort. 

Inte nog med att vi härom dagen fick ett viktigt påpekande från vår bloggläsare Anders G (stort tack, Anders!) att valutapåslaget på 1,25 % som införts på inköp med kortet utomlands fr o m 1 mars nu även påförts på bankomatuttag utomlands, trots att man tidigare lovat att så inte skulle vara fallet. Nu kan vi dessutom läsa på ICA-bankens webb att de från den 1 maj, alltså redan om några veckor, tar bort all bonus på bankkortet för köp utanför ICA!!

Nu blir det alltså inga poäng på användandet av kortet utomlands, eller i andra butiker än ICA hemma i Sverige!! Hittills har det ju legat trevliga bonuscheckar och väntat på oss när vi kommer hem till Sverige efter vår vintervistelse i Sydafrika. I vårt fall har det sammanlagda beloppet på checkerna varit cirka 1 500 kr att handla mat för när vi ska bunkra upp i skafferi, kyl och frys. Men nu försvinner alltså även den möjligheten. Och framöver finns det således inte heller någon anledning att använda kortet i andra butiker än ICA hemma i Sverige. Vad är det som pågår?!? Varför inför ICA en rad åtgärder som kraftigt kommer att minska användningen av kortet både i Sverige och utomlands, och medföra att ICA tappar en massa kunder? Har man fått någon ny chef på företaget som tror sig ha hittat fiffiga besparingsmöjligheter och inte inser att det kostar mycket mer än det smakar och att det finns utmärkta konkurrenter där ute? Troligtvis räknar ICA kallt med att kunderna inte orkar byta kort. Vi hoppas verkligen att de har fel i det antagandet. Det är INTE ok att locka till sig massvis med kunder med ett unikt erbjudande, för att sedan ta bort de viktigaste förmånerna och hoppas att kunderna inte lägger märke till förändringarna eller inte orkar byta kort!

Gör som vi och byt till Coop bums!! HÄR hittar ni ansökan om medlemsskap och HÄR hittar ni ansökan om deras utmärkta kreditkort Coop MedMera Mer (helt avgiftsfritt första året, och just nu 5000 extra poäng när man skaffar kortet!), som fungerar på samma förträffliga sätt utomlands som ICA-kortet gjorde fram till den 1 mars i år. Vi och flera av våra läsare här på bloggen kan vittna om att kortansökningarna behandlas snabbt och bra av Coop, och dessutom har vi förstått att man inte behöver ha särskilt hög inkomst eller pension för att få högsta kreditgränsen på 100 000 kr på kortet. Snyggt hanterat, Coop! Nu har ni chansen att ta över massvis med kunder från ICA.

Det ska också nämnas att både Hemköp och Coop har högre bonus/återbäring än ICA på inköp i de egna butikerna. På Hemköp kan man dessutom vara registrerad bonuskund utan att man behöver få ännu ett kort i plånboken. Andra livsmedelskedjor, som t ex Willys, City Gross och Lidl, har istället för bonus valt att hålla lägre priser generellt. Med andra ord finns det alltså inte heller någon anledning att fortsätta handla mat i ICA-butikerna framöver om man har andra butiker i sin närhet. Låt oss tillsammans visa ICA att vi inte stillatigande accepterar deras kraftigt försämrade villkor! Nu får det vara nog!

fredag, april 08, 2016

För oss som fortfarande är kvar.........


Lördag 16 april och söndag 17 april kl 11-18 anordnar vingården L'Avenir Wine Estate strax utanför Stellenboschen en stor biltong- och pinotagefestival. Framför allt pinotage men även många andra viner kommer att presenteras från följande 18 deltagande vingårdar:
Mer information om eventet hittar ni HÄR

torsdag, april 07, 2016

Säsongsavslutning 2015/16

Igår onsdag var det säsongsavslutning för boulen på Vergenoegd och Tore blev vederbörligen avtackad med en flaska vin för allt arbete han lagt ner under säsongen.
Nu är det sent på säsongen så det kom inte så många spelare. Vi var nio stycken som lottades i 4 lag som spelade 2 matcher var. Efter första matchen spelades den andra matchen där vinnare mötte vinnare och förlorare spelade mot förlorare.
När allt var över stod lag Ilka, Jan och Sten som segrare i säsongens sista bouleträff.
Vi spelar igen till våren och startdatum meddelar vi som vanligt här på Sydafrikabloggen. 
Tack för all uppmärksamhet man gett mig denna säsong.
Varma Hälsningar  /Tore

onsdag, april 06, 2016

Restaurang Blue Waters stänger - och byter lokal :-)

Nej, det är inget aprilskämt, så här nästan en vecka efter "April fools day". Den omåttligt populära fisk-, sushi- och skaldjursrestaurangen i Somerset West har beslutat sig för att flytta sin verksamhet till lokalerna som fram tills nyligen innehades av restaurangen Five On Lourensford på Lourensford Road nummer 5 i centrala Somerset West, "just off Main Road".

Anledningen uppges vara att man vill flytta till ett lugnare och säkrare område, så det är möjligt att man råkat ut för någon tråkig incident på sistone. Vi undrar ändå om det inte kan vara lite riskabelt att flytta från det populära lilla restaurangområdet där, förutom Blue Waters, även den portugisiska restaurangen Casa Valdez och fräscha kinesiska Wok This Way huserar...
Only time will tell.

söndag, april 03, 2016

Pierneef à La Motte håller stilen

Många har undrat hur det gått med restaurangen på vackra vingården La Motte sedan deras executive chef Chris Erasmus slutade inför förra säsongen. Vi provåt nyligen tillsammans med vännerna Lotta och Åke H, och intog en riktigt god lunch med fröjd för både öga och gom, men tyvärr med ett  rejält magplask på en av huvudrätterna.
Grilled Cape Seafood
Duck sausage
Damerna drog vinstlotten med två förrätter. Den första, "Grilled Cape Seafood, pernod, aniseed and squid ink crackers" var en riktig höjdare, och "Home made duck sausage" också mycket läcker. Men herrarna, som hade beställt var sin bit oxfilé som var dagens special utanför den ordinarie menyn, blev gruvligt besvikna. Köttet hade beställts medium rare men var varken rött eller rosa utan märkligt ljust till färgen rakt igenom, som griskött ungefär. Inte ens ytan hade en snygg stekyta. Dessutom var köttet totalt smaklöst och alldeles torrt. Executive chef Michelle Theron kom genast ut till vårt bord - trevlig gest - och tallrikarna byttes ut mot jättefin springbok-filé istället. Vi hade en trevlig dialog med Michelle, men hon lyckades inte förklara missödet. Initialt var det mycket prat om "dry aged meet", men det avtog när hon förstod att vi ätit massvis med fin oxfilé genom åren och aldrig ätit något så torrt, grått och smaklöst som det här. Nåväl, resten av lunchen avlöpte till belåtenhet, och den härliga chokladdesserten blev en mycket bra avslutning.

Miljön på Pierneef är verkligen fin, och får första gången satt vi också ute på deras trevliga terrass vid dammen på baksidan av restaurangen.




lördag, april 02, 2016


Boulen den 30 Mars blev inställd på grund av regn. Vi försöker igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00. Alla är välkomna. 
Tore