söndag, januari 29, 2017

Boule 25 januari 2017

Veckans bouleträff samlade 29 deltagare som lottades i tolv lag. När alla lagen spelat sina två matcher var det fyra lag som vunnit båda sina matcher. Med minsta marginal (13-12 och 13 -11) segrade lag Sune och Jan-Åke som därmed stod som dagens segrare.
På andra plats, bara en poäng mer, kom lag Eva, Eva och Britt. Tredje plats kom lagen Tore, Jan och Rolf samt Kerstin och Ingrid.
Man framförde önskemål till mig förra säsongen att vi skulle kunna äta varm mat efter spelet. Jag har med restaurangen kommit överenskommit en speciell meny för oss boulare. Vi får tre huvudrätter att välja på plus att man ställer fram sex olika tillbehör (fyllda auberginer, risotto, grillade primörer, rödbetsrätt etc) på bordet. För detta betalar vi R175 per person och vinet köper vi till källarpris utan påslag.
Av dagens 29 spelare var det 6 som stannade till lunch. Med så dålig uppslutning får jag svårt att motivera ägarna att vi kommer och använder deras faciliteter och att de sköter banor, servering under spelet samt lånar deras bouleklot (boulekloten är vingårdens och inte våra). Tänk på att vi är vingårdens gäster.
Vi spelar nästa onsdag igen. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00.
Alla är välkomna.
Tore

lördag, januari 28, 2017

Se upp för små fartkameror!

Många av er är säkert medvetna om fartkamerorna som sitter på höga stolpar i en hel del korsningar i Kapstaden, vindistrikten och för all del även i många andra delar i Sydafrika. Men har ni sett de små låga fartkamerorna? Så här ser de ut. 
Just denna på bilden står utanför vingården Spier. Dessutom ser vi allt oftare polismän med handhållna fartkameror som sitter med kameran vid vägkanten till exempel i bakluckan på sin bil eller bara i en vilstol under något träd. Du upptäcker inte polisen med sin kamera riktad mot bilen förrän det är för sent.

På flera vägar runt om i vårt område här i Kapstaden pågår också försök med vägsträckor där man mäter bilarnas genomsnittsfart MELLAN två fartkameror! Denna teknik används till exempel redan i Norge och blir allt vanligare runt om i världen.

Med andra ord - det är lika bra att sakta ner och hålla sig till lagstadgad hastighet framöver. Förhoppningsvis finns det en väl underbyggd orsak till hastighetsbegränsningen på de olika vägsträckorna.

torsdag, januari 26, 2017

Vägen är mödan värd…rapport från en minnesvärd tågresa!


Från vår gode vän Lena G har vi fått följande jättetrevliga reseberättelse om en fin tågutflykt. Stort tack för mycket intressant tips, Lena!


Vägen är mödan värd…
En lördag i januari åkte familjen (tre generationer) Kapstaden – Ceres tur och retur i museivagnar efter ångloket  ”Jessica”.  Det blev en dag att minnas med avresa 08:30 från spåret vid the Royal Yacht Club.  Återkomst 19:30 (= en timmes försening pga signalfel…).  Åttio resenärer får gott om plats i sköna soffor och i priset (R 950 för vuxna) ingår fria drycker från baren (med och utan alkohol) samt tre rätters lunch på Ceres Golfklubb.  I restaurangvagnen serverades (mot betalning) varm dryck och muffins/cupcakes.

Den lugna takten, puffandet från loket och mörkret i tunnlarna var nya och goda erfarenheter.  Timmen före och efter Ceres erbjöd mest spektakulära utsikter då vi lämnat den elektrifierade banan och passerade Michell’s Pass (490 m ö h).

All personal utom lokföraren är frivilliga tågentusiaster. Ingenjörerna i mellangenerationen fick en titt inuti välvårdade ”Jessica” och var imponerade: ”mycket olja och mycket rörliga delar”.  Stora mängder vatten förångades och fylldes på flera gånger.  Koleldning var utesluten pga eldfängda omgivningar så värmen alstrades av spillolja.

Fakta om restider mm finns på www.ceresrail.co.za.
Tilläggas bör att hemsidan inte informerar om att:
* säker och gratis bilparkering finns inne i hamnområdet.
* frukostlåda kan förbeställas för R100 - den var det enda vi saknade…

Det går också att åka efter ånglok Kapstaden - Spier/Vredenheim. 

(Foton: Lena G med familj)

tisdag, januari 24, 2017

Somerset West Night Shelter


Från gode vännen Inger L har vi fått nedan mycket intressanta och behjärtansvärda tips. Stort tack, Inger!

Säkert bekymrar vi oss alla av och till för tiggarna som står vid hårt trafikerade vägkorsningar och tigger. Man vill gärna hjälpa men vill inte ge pengar och därmed riskera att sponsra ett missbruk. Istället kan man göra så här: man köper ett häfte med 10 kuponger för 100 kronor där varje kupong erbjuder mat, dusch, övernattning och tvätt av kläder på Somerset West NightShelter på 71 Church Street. Det ligger så där 4-500 meter från korset N2/Victoria Road (se vägbeskrivning överst på kupongen i bilden ovan). Man får också prata med en socialarbetare.

Om det är fullt eller om man inte vill hålla sig till reglerna (inget missbruk är tillåtet) så kan man iallafall få hjälp med att prata med en "field assistent", få ett mål mat, en dusch och en "care package" som bl.a. innehåller en sovsäck. Mycket generöst och allt detta för en kupong på 10 rand! Själv har jag under dom sista 10 dagarna gett bort 5 kuponger till 5 herrar i olika gatukorsningar. Samtliga blev verkligen så glada och mycket tacksamma för sin kupong. Men det är säkerligen inte alla som tycker att det är bra. Vid ett tillfälle skulle Stefan ge bort en kupong men denna person tackade nej, han ville bara ha pengar.

Kupongerna finns att köpa, 10 för 100 rand, på bl.a. BP-macken mitt emot Waterstone Village i Somerset West och så på själva Somerset West NightShelter på 71 Church Street. Om ni åker till Church Street så ska ni veta att det är väl kringgärdat av staket och stängsel. Det kan tyckas väldigt tyst och tomt men det är alltid bemannat. Minst två dörrar fanns i staketet och så vitt jag kommer ihåg fanns det klocka att ringa på vid båda. Bra att veta är att både kvinnor och män tas emot men inga barn. Den väldigt trevliga socialarbetaren jag pratade med sa också att dom tar gärna emot besök där och man visar gärna runt. Jag tror verkligen att dom gör ett bra jobb där i en tuff värld.

söndag, januari 22, 2017

lördag, januari 21, 2017



Som vanligt i januari är det stor uppslutning till boulesammankomsterna. Vi hade fulla lag på alla sex banorna, men alla som kom till Vergenoegd fick plats. 
Deltagarna lottades i tolv lag och när två matcher spelats var det fyra lag som vunnit båda sina matcher. Dagen segrare blev lag Rudi och Greger. På andra plats kom lag Eskil, Kjell och Siv samt lag Birgitta, Jan och Thomas. På fjärde plats kom lag Sten, Jan och Tore.
Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00 och skriv in er på listan. Först på plats gäller vid överteckning. Alla är välkomna.
Tore

fredag, januari 20, 2017

På "raggarrunda" med Inger och Stefan


Härom dagen fick vi en hälsning hit till bloggen från Inger och Stefan som var ute på en"raggarrunda". Raggningen gällde den här gången sponsorer och priser till Imibala Golf Cup den 12 februari och uppenbarligen lyckas de som vanligt över förväntan.







Simonsig Wines - Pierre Nortje tyckte att vi skulle uppgradera vårt "enkla prisbord”.  Pierre och Simonsig donerade en 5-liters butelj Simonsig Tiara - ett av Simonsigs Flaggskeppsviner.  Kommande ägare till denna butelj blir en av de som deltar i 

...The 2017 Imibala Golf Cup

Vilket pris den kommer att utgöra får vi se - det kan bli Golf, ett lotteri eller en auktion!

onsdag, januari 18, 2017

Project Playground och Carola Häggkvist bjuder in i Kapstaden!

Känner ni till Project Playground, en fantastiskt fin och välfungerande välgörenhetsorganisation som drivs i Langa och Gugulethu och startades av Frida Westerberg och Sofia Hellqvist (numera prinsessa och gift med prins Carl Philip)? I slutet av förra säsongen blev också organisationen distributionskanal i vårt PADS-projekt, och vi har haft ett mycket givande samarbete med Frida och hennes anställda sedan samarbetet inleddes i mars.

Nu bjuder Project Playground in till ett välgörenhetsarrangemang söndagen den 29e januari. Ingen mindre än självaste Carola Häggkvist kommer att underhålla under kvällen! Observera att senaste dag för anmälan är redan nu på söndag, den 22 januari. Här är inbjudan:

tisdag, januari 17, 2017

söndag, januari 15, 2017


Årets första bouleträff samlade 21 deltagare. I fint väder spelade vi på 5 banor och två matcher. Det var bara ett lag som vann båda sina matcher. Dagens vinnare blev lag Rolf och Sten Sö.
Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00. Alla är välkomna.
Tore

lördag, januari 14, 2017

Intressant radiokanal

Från vännen Stefan L har vi fått följande mycket intressanta tips:

AM 567. Bästa programmet, tycker jag, är på eftermiddagarna med ”John”. Det börjar kl 15.00 och är ett informations-, och debattrikt program. John tar upp ett ämne, tex häromdagen ”om man borrar efter vatten tjuvar man då sina medmänniskors vatten"? Tar grundvattnet slut? Hur länge räcker vattnet? Till detta ämne hade han experter - geologer som var med per telefon samt en bunt inringande frågeställare + att han hade läst på själv och hade egna funderingar. John talar engelsk engelska - fint som the Queen! Härlig att lyssna på. Sånt som jag gillar och kanske många i kolonin.

Stort tack för tipset, Stefan! Kanalen heter CapeTalk och finns alltså på plats 567 på AM-bandet. Om ni vill lyssna via datorn/surfplattan istället så finns kanalen HÄR! Högst upp i vänstra hörnet finns en ruta där det står "Listen to CapeTalk Live". Klicka på play-pilen så startar sändningen.

fredag, januari 13, 2017

onsdag, januari 11, 2017

måndag, januari 09, 2017

Resefestival på flygbolaget Qatar!


Skynda att fynda! Idag har Qatar startat något de kallar en "resefestival" med mycket bra priser på flygbiljetter bland annat till Kapstaden från Stockholm. KLICKA HÄR om ni vill kolla närmare på de olika biljettpriserna och destinationerna.

lördag, januari 07, 2017

Uppdatering om bränderna i Kapstaden med omnejd


Först och främst: stort TACK till alla er som hjälpte Annemarie och Eric att hitta nytt boende! Till deras stora lycka kom det in massor med erbjudanden efter vårt blogginlägg härom dagen, och de kunde snabbt flytta in i ett trevligt hus i området.
Vackra Bezweni Lodge före och efter branden
Utmattade medlemmar ur frivilliga brandkåren
Mat och dryck organiseras till brandmännen
Bränderna fortsätter dock att plåga vårt område med hjälp av den starka vind vi haft på sistone. Enligt uppgift från City of Cape Town härjades Kapstaden av hela 106 bränder den 3e januari, varav den här i Somerset West är den största. 40% av vingården Vergelegens marker ska enligt mediauppgifter blivit eldhärjade, och som ni vet brann fina Bezweni Lodge ner till grunden i tisdags. Brandmännen kämpar fortfarande hårt i hettan och vinden och Neighbourhood Watch organiserar mat, dryck och ögondroppar åt dem. Igår kväll hörde vi brandmännen berätta att de först hade lämnat området kring Vergelegen och koncentrerade insatserna på vingården Lourensfords marker istället. Men sedan vände vinden på kvällen, så det blev troligtvis en hektisk kväll och natt igen för dem. Observera att som en försiktighetsåtgärd är Lourensford Market inställd nu den kommande helgen. I förgår kväll åt vi en för övrigt utmärkt middag på fina Waterkloof Restaurant, men när vi satte oss i bilarna för hemfärd i mörkret såg vi till vår sorg att det lyste orange av elden bakom de omkringliggande bergen.

Vi sänder en önskan till högre makter om svaga vindar. Och när vi ändå är på gång önskar vi oss förstås även ett rejält regn, dock utan någon större förhoppning om att bli bönhörda mitt under den torraste sommarperioden här i Kapstaden.
Samtliga bilder: Volunteer Wildfire Services.

torsdag, januari 05, 2017

onsdag, januari 04, 2017

EFTERLYSNING! Kan ni hjälpa hemlösa svenskar p g a storbranden?

Bilder från Bezweni Lodge
Ni som bor i Kapstaden med omnejd har säkert både sett röken från och känt den fräna lukten av den stora brand som just nu rasar i Somerset West med omnejd. Vår terrass och pool är full av svarta sotflagor och vi är omgivna av rökmolnen, men tack och lov har vinden inte blåst åt vårt håll det senaste dygnet. Mycket värre har det gått för svenskarna Annemarie och Eric Särner som checkade in på fina Bezweni Lodge i förgår. Igår var de iväg för att handla lite, och när de närmade sig lodgen på hemvägen blev de stoppade av polis eftersom branden hade nått fram till lodgen under tiden. Lodgen har nu brunnit ner, inklusive alla deras personliga tillhörigheter, och de är förtvivlat husvilla fram tills den 18 mars då de ska återvända hem till Sverige.

Så här kommer nu en mycket brådskande och angelägen efterlysning: de behöver så snart som möjligt hitta en lägenhet eller ett möblerat hus i Somerset West, Strand eller Gordons Bay att hyra fram till den 18 mars!! Har ni något att erbjuda dem eller tips av något slag så kontakta snarast Annemarie Särner på mobiltelefon +27 76 014 1653 eller på e-postadress: annemarie@sarnertrading.se

HÄR kan ni läsa mer och se bilder på den fina lodgen före branden och lodgeägarnas nytagna bilder på de hemska ruiner som återstår idag efter branden.

Vi tänker på Annemarie och Eric och hoppas innerligt att allt ordnar upp sig för dem så snart som möjligt!!

tisdag, januari 03, 2017


Stranden i Strand


Från gode vännen Rolf S har vi fått följande bilder från den 3 km långa fina sandstranden nere i Strand, där han på nyårsdagen gjorde en överslagsberäkning att cirka 40 000 människor (!!!) spenderade den 30 grader varma och sköna dagen med att bada, sola, äta, dricka och umgås. Vilken folkfest! Tack för bilderna, Rolf.

måndag, januari 02, 2017

Viktigt om införsel av medicin till Sydafrika!


Många av er här nere i Kapstaden har kanske, liksom vi, märkt att tullarna på Cape Town International blivit allt aktivare de senaste åren. Vi har hittills aldrig behövt öppna våra resväskor, men ibland har vi fått röntga dem istället. Vi får även svara på tullfrågor vid nästan varje inresa numera, och i oktober ville de att vi skulle öppna våra handbagage. Det hade vi inga problem med - trodde vi. Det visade sig nämligen att de mediciner vi hade i handbagaget måste åtföljas av ett intyg på engelska från utskrivande läkare. Det räckte alltså INTE med att våra namn stod på etiketterna på medicinförpackningarna. Som tur var gjorde de ett undantag denna gång, men tipsade oss om att det kommer de inte att vara särskilt villiga att göra framöver. Då kommer de istället att kvarhålla medicinen tills man kan visa upp läkarintyget. Så nu vill vi i vår tur tipsa ER om detta. Speciellt viktigt är ju det här för oss som stannar halvårsvis eller ännu längre här nere, och tar med ganska stora mängder medicin från Sverige för hela perioden. Tar man in så mycket kommer det att vara ännu viktigare att man kan visa upp ett intyg från utskrivande läkare. Tullarna frågade efter recepten, men dessa är ju elektroniska numera, och dessutom inte på engelska. Efter lite diskussion kom vi fram till att det då istället krävs ett läkarintyg skrivet på engelska.

söndag, januari 01, 2017

Macken

Nyligen fick vi ett kul tips från gode vännen Sten Si. om en bensinmack uppe i Johannesburg som blivit något av ett landmärke i hela Gauteng. Varje dag skriver man några upplyftande och tänkvärda visdomsord på en griffeltavla utanför macken. Damen bakom det hela heter Alison Billett och bensinmacken ligger i Hutton Hyde Park. Budskapen har blivit så populära att många bilister till och med tar en omväg för att komma förbi och se dagens meddelande.
Kul idé tyckte vi och tänker därför bjuda er läsare, varje dag ett tag fram över, på ”dagens visdomsord” från macken.

Här kommer det första: