söndag, juni 28, 2009

"Svensksydafrikanen" Jennie vann SM igår!

Vår vän Jennie Stenerhag, som under vinterhalvåret bor i närheten av oss i Sydafrika, vann igår damernas linjelopp i cykel-SM som just nu pågår i Götene!



Hon knep segern framför näsan på OS-silvermedaljören Emma Johansson och dubbla världsmästarinnan Susanne Ljungskog.
Jättestort grattis, Jennie - du är bäst!

Bilden på Jennie ovan är tagen i Somerset West, Sydafrika, när hon var gäst på vår årliga glöggfest i december.

I mars vann Jennie även The Cape Argus Cycle Tour i Kapstaden, världens största cykeltävling med tidtagning. Gillar du själv att cykla har du en fantastisk möjlighet att följa med Jennie på en av de cykelresor i Sydafrika som Jennie anordnar. Läs mer om Jennie och resorna på hennes blogg genom att klicka här.

fredag, juni 26, 2009

Reseförsäkring i Sydafrika

När man reser till Sydafrika är det förstås viktigt att se över sitt försäkringsskydd om något skulle hända på resan. I de allra flesta fall räcker det dock med det reseskydd som ingår i hemför-
säkringen. Detta skydd räcker för en resa som varar i högst 45 dagar.
Ska man stanna längre än 45 dagar i Sydafrika behöver man ringa sitt hemförsäkringsbolag och göra en förlängning av reseskyddet som täcker resterande dagar. Här lönar det sig att jämföra mellan olika försäkringsbolag. 4 700 kr har vi just tjänat på att byta bolag! Trygg Hansa, som annars har bra priser på sina privatförsäkringar, är dyra på den förlängda reseförsäkringen. Hela 9 574 kr ville de ha för att förlänga för oss två när vi stannar i Sydafrika i nästan ett halvår. Länsförsäkringar tar bara 4 882 kr för samma försäkring. Även bilförsäkringen visade sig vara billigare, så nu byter vi bolag helt och hållet. Enkelt gjort med bara några telefonsamtal, och nettoförtjänsten blev 5 286 kr – en riktigt bra timpenning!

Har du själv några bra tips eller gjorda erfarenheter angående försäkringar är vi tacksamma för en kommentar till denna artikel.

måndag, juni 22, 2009

Mat- & vinfestival i Waterstone Village

Om det är några tappra bloggläsare som tänker trotsa den sydafrikanska vintern och stanna kvar i Somerset West med omnejd under juli månad så har vi ett bra tips för er.

I det lilla personliga shoppingcentret Waterstone Village mitt emot Lord Charles Hotel i Somerset West hålls en månadslång mat- och vinfestival under hela juli. Café Dulce, John Dory’s, The Spur och Giovanni’s restauranger erbjuder under hela månaden mycket prisvärda rätter i kombination med utvalda, matchande glasviner från regionen.


Festivalen inleds med en ”Wine Tasting Show” torsdagen den 2 juli kl 17-21 i mitten av shopping-centret.

15 vingårdar från närområdet kommer då att erbjuda sina viner och andra välsmakande upplevelser för provning. Deltagande vingårdar är: Alto, Avontuur, Uva Mira, Vergenoegd, Bilton, Eikendal, Hidden Valley, Longridge, Lourensford, Ken Forrester, Mount Rozier, Onderkloof, Somerbosch, Waterkloof och Yonder Hill. För R40 får man ett vinglas att behålla plus provning av mer än hundra fina viner från vår region. Biljetter kan förköpas hos Café Dulce från 22 juni, eller köps på plats den aktuella kvällen.

fredag, juni 19, 2009

Glad midsommar!

Vi vill önska alla våra bloggläsare en riktigt god och glad midsommar! Passa nu på och ät en massa god sill och drick härligt kryddat brännvin - det är det sämre med i Sydafrika!

Själva befinner vi oss hos vänner på Österlen, och ska just hugga in på sillalunchen följd av en mumsig "spiddekaga" (=spättekaka, för er som inte kan skånska). Skål och gutår!

torsdag, juni 18, 2009

Sydafrika har kommit till Malmö!

Sydafrika är temat för kommande års utställningar på Malmö Museer. Den 5 juni öppnade hela tre utställningar på temat Sydafrika i samarbete med Sida, Apartheid Museum och Nelson Mandela Foundation.

Utställningen ”Mandela” visas för första gången utanför Sydafrika, och berättar om Nelson Mandelas liv och olika roller som ledare, kamrat, förhandlare, fånge och statsman.

I ”Svenskarna och Sydafrika” berättar personer från Sverige och Sydafrika om sitt engagemang i kampen mot apartheid, både på den politiska arenan och i vardagslivet.

Fotografins rum visar ”Then & Now” med åtta sydafrikanska fotografers arbeten från tiden under och efter apartheid.

Och inte nog med det! Den 20 september öppnar på samma museum utställningen ”Digging for Democracy” som berättar om vingården Solms-Delta där man byggt ett museum över en plats som på sätt och vis rymmer hela Sydafrikas historia, och som är ett unikt exempel på hur kulturarv och historia kan påverka samhällsutvecklingen.

Källa: newsdesk.se

söndag, juni 14, 2009

SWEAs julfest och tioårsjubileum

Ja, ja, vi vet att det är långt kvar till jul. Fast man kan verkligen undra, med tanke på hur vädret har varit här i Sverige på sistone. Medan Kapstaden haft 22 grader och sol har vi i stora delar av landet haft 10 grader och ösregn i fyra-fem dagar nu. Usch!

Men då är det skönt att istället ta fram almanackan och boka in soliga, sköna, trevliga händelser i Sydafrika under den kommande säsongen. SWEA Sydafrikas vice ordförande Marie L tipsar om att redan nu boka in följande:
13 december 2009 - SWEA årliga julfest för hela familjen
23 januari 2010 - SWEA Sydafrikas tioårsjubileum

torsdag, juni 11, 2009

Volvo Ocean Race är i Sverige!

Minns ni de skickliga seglarna och de vackra båtarna som besökte oss i Kapstaden i november? Vi var ju ett gäng svenskar från vår ”koloni” som genom SWEAs arrangemang fick möjlighet till guidad tur bland båtar och sponsorutställningar.

Racet är fortfarande i full gång, och seglarna anlände till Marstrand imorse efter ett ben över Nordsjön och Engelska kanalen från Irland. När vi besökte Marstrand i måndags var förberedelserna i full gång, och självaste kung Carl-Gustaf anlände till Marstrand på tisdagen.

Hela tävlingen leds fortfarande av båten Ericsson 4, som även vann benet till Marstrand. Båten har en internationell besättning som leds av brasilianske skepparen Torben Grael. E4, som båten kallas, leder nu hela tävlingen med 15 poängs marginal när bara tre poänggivande möjligheter återstår (ett seglingsben till Stockholm, ett till St Petersburg plus ett In-Port Race i Stockholm) på sammanlagt 20 poäng. Det ska alltså mycket till för att inte E4 ska ta hem hela tävlingen.

Racet till Marstrand var väldigt tätt och alla sju båtar gick i mål inom en timme och 19 minuter. Kampen om andraplatsen på sträckan blev mycket hård, och vanns av Puma som korsade mållinjen mindre än en minut före Green Dragon.

Ericsson 3, med skandinavisk besättning under ledning av välkände Magnus ”Mange” Olsson, anlände dessvärre till Marstrand på sista och sjunde plats, och ligger totalt kvar på sin fjärde plats. Men Green Dragon har knappat in och ligger nu bara 5,5 poäng efter.

Även på den spanska båten Telefonica Black finns svenskintressen i form av rutinerade Roger Nilsson (ni minns väl The Card) som är navigatör ombord. Båten ligger totalt på en sjätte plats.

E4 har nu alla möjligheter att avgöra hela tävlingen redan på nästa korta sprinterben från Marstrand till Stockholm. Men den täta fajten om andraplatsen mellan Puma och Telefonica Blue ser ut att kunna bli en riktig rysare som kan komma att avgöras på det allra sista benet mellan Stockholm och St Petersburg.

På söndag går starten för det nionde benet mot Stockholm. Det är första gången någonsin som Volvo Ocean Race kommer till Sveriges huvudstad. Följ den fortsatt spännande kampen mellan båtarna på
www.volvooceanrace.org

Här kan du läsa allt om båtarnas stopp i Stockholm inklusive In-Port Race på Kanholmsfjärden.
www.oceanracestockholm.se

tisdag, juni 09, 2009

Hipp, hipp hurra för Acke - igår!

En dag försenat kommer här en stor, varm födelsedagskram till vännen Acke som fyllde 60 år igår! Vi hoppas du fick en jättefin dag med nära och kära. Stort grattis!

Igår steg vi iland efter härliga dagar på sjön tillsammans med Rolf och Jessica. Nu har vi åkt med husbil till vännerna Elisabeth och Kai på Särö, för en glad och god kväll tillsammans. Imorgon blir det golf på Kungsbackabanan, om vädret tillåter.

lördag, juni 06, 2009

Hipp, hipp hurra för Åke ida'!

Allas vår vän Åke fyller 80 år idag, och vi och alla andra sydafrikavänner skickar de varmaste gratulationer på högtidsdagen.

Det här medelandet lågger vi ut i all hast från Rolf & Jessicas segelbåt just nu i farvattnen kring Marstrand. Vi höjer en bägare för Åke idag här ombord! Hurra, hurra, hurra, hurraaaaaa!