torsdag, juni 11, 2009

Volvo Ocean Race är i Sverige!

Minns ni de skickliga seglarna och de vackra båtarna som besökte oss i Kapstaden i november? Vi var ju ett gäng svenskar från vår ”koloni” som genom SWEAs arrangemang fick möjlighet till guidad tur bland båtar och sponsorutställningar.

Racet är fortfarande i full gång, och seglarna anlände till Marstrand imorse efter ett ben över Nordsjön och Engelska kanalen från Irland. När vi besökte Marstrand i måndags var förberedelserna i full gång, och självaste kung Carl-Gustaf anlände till Marstrand på tisdagen.

Hela tävlingen leds fortfarande av båten Ericsson 4, som även vann benet till Marstrand. Båten har en internationell besättning som leds av brasilianske skepparen Torben Grael. E4, som båten kallas, leder nu hela tävlingen med 15 poängs marginal när bara tre poänggivande möjligheter återstår (ett seglingsben till Stockholm, ett till St Petersburg plus ett In-Port Race i Stockholm) på sammanlagt 20 poäng. Det ska alltså mycket till för att inte E4 ska ta hem hela tävlingen.

Racet till Marstrand var väldigt tätt och alla sju båtar gick i mål inom en timme och 19 minuter. Kampen om andraplatsen på sträckan blev mycket hård, och vanns av Puma som korsade mållinjen mindre än en minut före Green Dragon.

Ericsson 3, med skandinavisk besättning under ledning av välkände Magnus ”Mange” Olsson, anlände dessvärre till Marstrand på sista och sjunde plats, och ligger totalt kvar på sin fjärde plats. Men Green Dragon har knappat in och ligger nu bara 5,5 poäng efter.

Även på den spanska båten Telefonica Black finns svenskintressen i form av rutinerade Roger Nilsson (ni minns väl The Card) som är navigatör ombord. Båten ligger totalt på en sjätte plats.

E4 har nu alla möjligheter att avgöra hela tävlingen redan på nästa korta sprinterben från Marstrand till Stockholm. Men den täta fajten om andraplatsen mellan Puma och Telefonica Blue ser ut att kunna bli en riktig rysare som kan komma att avgöras på det allra sista benet mellan Stockholm och St Petersburg.

På söndag går starten för det nionde benet mot Stockholm. Det är första gången någonsin som Volvo Ocean Race kommer till Sveriges huvudstad. Följ den fortsatt spännande kampen mellan båtarna på
www.volvooceanrace.org

Här kan du läsa allt om båtarnas stopp i Stockholm inklusive In-Port Race på Kanholmsfjärden.
www.oceanracestockholm.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar