tisdag, september 25, 2012

Vi minns Åke Ahrsjö

Igår återvände jag, Samira, efter en jobbresa till Vietnam. Björn berättade då för mig den sorgliga nyheten om vår kära vän Åkes död. Jag pratade i telefon med Åke för några dagar sedan när han ringde och sa att han var på väg ner till Sydafrika. Eftersom jag var utomlands pratade vi inte så länge, men bestämde att vi skulle ses när Björn och jag kom ner. Det känns overkligt att det blev sista gången vi talades vid.

Vi känner oss mycket hedrade av att ha fått känna Åke och vara hans vänner, och så känner många med oss i den sydafrikanska svenskkolonin. Livet i Somerset West kommer att bli mycket tomt och annorlunda utan vår vän Åke. Han har varit den självklara nestorn bland oss svenskar i Kapstaden. 

Det har med åren blivit ett stort antal underbara middagar hemma hos Åke på Majorca Avenue. Här sammanförde han oss med många andra vänner, både svenskar och sydafrikaner. Vi minns också med glädje och tacksamhet Åkes eleganta tacktal på SWEAs årliga julmiddag. Och det var till Åke vi vände oss med allehanda frågor och funderingar om allt som rör kultur, politik och myndigheter i Sydafrika. Åke kände ALLA och hade klokskap, kontakter och erfarenhet som var helt unik.

Vi tänker på Celeste som i så många år funnits vid Åkes sida som hjälp och stöd med hans vardagsliv, både i Sydafrika och i Sverige. Vi tänker på vännerna Tony och Linda som skötte Åkes hus och trädgård i Somerset West och alltid fanns till hands när Åke behövde hjälp. Om vår sorg är stor måste deras vara så mycket större.

Men störst är sorgen och saknaden förstås hos Åkes barn och barnbarn. Många av dem har vi lärt känna när de besökt Åke i Somerset West och när Åke bjudit in till Norr Mälarstrand och till härliga landstället i Trosa. Våra tankar går till er i den här svåra tiden.

Och underbara, härliga, go'a vännen Åke kommer för alltid att finnas kvar i våra hjärtan. Vi hoppas han sitter på ett moln och med glädje minns alla sina vänner och liksom vi finner tröst i den fina vänskap vi fått dela genom åren. 

Vila i frid, underbara vän!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar