torsdag, juli 03, 2014

Problem med böter och inreseförbud kanske på väg att lösas

Vi, liksom många av er bloggläsare, drabbades av böter eller så kallad "Administrative fee" när vi reste ut ur Sydafrika i slutet av förra säsongen. Alla som drabbades hade stannat längre än man hade visum för men de flesta av oss hade, helt enligt direktiv från Home Affairs och enligt samma mönster som förr om åren, ansökt om förlängning eller nytt visum i god tid. Men det hjälpte föga. Böter utfärdades trots att problemet låg hos Home Affairs själva som inte hunnit behandla ansökningarna i utsatt tid.

De som inte hade ansökt om förlängning eller nytt visum, eller åkte hem i maj månad, drabbades ibland dessutom av inreseförbud till Sydafrika om en period på 1-10 år vilket har bivit en personlig tragedi för många människor. Och den 26 maj infördes så de nya immigrationslagarna som innebär skärpta regler och högre kostnader för alla nationaliteter att vistas i SA med annat än ett vanligt turistvisum.

Allt detta har förstås inte passerat obemärkt i SA och det har skrivits spaltmeter med upprörda artiklar i pressen. Den 11 juni publicerade Home Affairs äntligen den "appeal procedure" som gäller för överklaganden om böter och inreseförbud. Nu har de legala hjulen börjat snurra och många ansökningar om upphävanden har lämnats in. Härom dagen kom så det första domslutet som faktiskt upphävde två inreseförbud. Läs mer HÄR!

För vår egen del har vi alltså böter att betala på ambassaden i Stockholm innan vi kan återvända trots att vi nu fått våra permanenta uppehållstillstånd. Dessa kan för övrigt inte skrivas in i våra pass såsom först var tänkt, utan vi får resa till SA med certifikaten i handen och få dem införda i passen på plats istället. Men tillbaka till våra böter: enligt ambassaden i Stockholm ska dessa böter betalas så snart som möjligt, och ambassaden kommer då att skriva in i passen att det är betalt och även göra en notering om detta på bötespappret. Föreläggandet kan sedan tas bort ur registren i SA när vi reser in igen. Men vår visumagent i Sydafrika har nu, styrkt av domslutet härom dagen, överklagat våra böter och vi har därför valt att avvakta med betalningen. Dessa dokument har vår agent bett oss skanna och maila till henne för att kunna göra överklagandet utan kostnad för vår räkning:
1. Home Affairs acknowledgement of receipt of pending visa application
2. A copy of the declaration of undesirability (form 19) that was issued at port of departure
3. A copy of the fine issued and or paid
4. Bio page of passport and entry visa
5. Any passport pages written on or stamped by Airport Immigration

Har ni också drabbats av böter rekommenderar vi er att ta kontakt med er visumagent och göra på liknande sätt. Har ni ingen agent bör ni kunna överklaga själva.

Vi återkommer när vi har mer info.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar