söndag, maj 22, 2022

Glödlampor blev nödlampor tack vare Fredagsgolfen

Här är fasaden på HSFA Silver Oaks Lodge Assisted Living Retirement i Somerset West. 

 Tack vare ett fint ekonomiskt bidrag från Fredagsgolfens välgörenhetsfond har vi kunnat inhandla uppladdningsbara glödlampor (som lyser även under loadshedding och andra elavbrott) till ett äldreboende för mindre bemedlade seniorer i Somerset West!

Marisca och Elvin lastar ur bilen

Det är inte bara i kåkstäderna som nöden är stor. Bland den vita och färgade befolkningen kan det många gånger vara mycket svårt ekonomiskt, speciellt om man är gammal med en mager eller obefintlig pension. Helderberg Society For The Aged (HSFA) driver några äldreboenden där många av de boende får stöd från olika välgörenhetsorganisationer för att kunna bo på åldern höst. Budgeten för driften täcker bara det absolut nödvändigaste och ibland inte ens det. För några månader sedan berättade vår frisör för oss att hon jobbar nästan helt gratis varje måndag på sin lediga dag för att göra seniorer på äldreboendet HSFA Silver Lodge Assisted Living Retirement fina i håret. Vi bad att få följa med och insåg ganska snart att det fanns en insats vi kunde göra här. 

När de planerade strömavbrotten infaller under dygnets mörka timmar har de boende inget ljus alls i sina små rum. Om de behöver besöka toaletten måste de ta sig ut i korridoren där det finns ett svagt ledljus under loadshedding, men på själva toalettrummen är det också helt mörkt. Detta har förstås medfört fallolyckor och svåra umbäranden. Numera kan man köpa ganska dyra uppladdningsbara glödlampor som fungerar även när det är strömavbrott. Tack vare Fredagsgolfens bidrag har vi nu kunnat inhandla en sådan glödlampa till var och en av de 71 boendes sänglampor och till varje toalett! Och stort tack till vår duktiga "chefsförhandlare" Rolf B som såg till att vi fick bästa tänkbara pris på dessa dyra glödlampor från butiken Cape Lighthouse Electrical i Somerset West.

Härom dagen lastade vi Volvon full med glödlamporna och dessutom överblivna klinkers och kakelplattor från renoveringen av vårt nya hus i Helderberg Village. Dessa används för att göra mosaikarbeten, t ex bordsskivor och grytunderlägg, som är en fin sysselsättning för de boende och sedan även kan säljas för att få in lite extra pengar till verksamheten.

Vi vill verkligen rikta ett varmt tack till Kerstin W, Rolf B, Marita S och Peter S som tog tog fram denna hjälpinsats tillsammans med oss, och till Fredagsgolfens tävlingsledning Hasse L och Rolf S som tyckte det var en utmärkt idé. Ett lika stort tack går också till alla spelare under säsongen som genom sitt deltagande i Fredagsgolfen har bidragit till insatsen ekonomiskt. De boende och personalen är överlyckliga och har bett oss att tacka er alla stort och varmt.

2 kommentarer:

  1. Jättefin insats. Jag blev alldeles varm i hjärtat. Bra gjort av er!

    SvaraRadera
  2. Tack snälla Anonym, vem du nu är :-). Det var en teaminsats som vi tror kändes riktigt bra för alla oss inblandade.

    SvaraRadera