söndag, september 01, 2024

Nu är våren här efter kall och blöt vinter

Det har varit en kall och blöt vinter här i vindistrikten. Inte så kall med svenska ögon mätt kanske, men med hus som har dålig, eller helt saknar, isolering blir det ungefär som att leva i en kall sommarstuga i Sverige under oktober eller november. Vi har ändå klarat oss bra med olika värmekällor i vårt hus som till viss del är isolerat. Regniga dagar har vi kanske 11-13 grader utomhus på dagen. Men dessa dagar blandas med soliga och fina, då dagstemperaturen rör sig kring de tjugo.

När det regnar drar vi på oss långkalsonger och regnkläder för hundpromenaden. Även Molly får regnkappa. Inte så mycket för hennes egen del, eftersom den dubbla pälsen isolerar fint. Nej, det är mest för vår del eftersom det annars skulle krävas torkning i någon timme med hårfön efter varje regnpromenad. 

Sunbirds gillar våra pin cushions

Även på vintern är blomsterprakten fin. 

Och djurlivet är också väldigt spännande. Det är inte ovanligt att se kameleonter här i våra buskage. Här är en bild på en ovanligt stor och vacker som vi hittade i förrgår. Ungefär 15 cm lång kropp utan svans. 

När det är som kallast och ruggigast firar vi en andra jul här på södra halvklotet. Vårt klubbhus är pigga på att arrangera fester av olika slag. Här är en bild från vårt "Christmas in July"-party för några veckor sedan. Middag med dans och tjo och tjim. Björn var i Sverige just då och missade allt det roliga i år. 

En del av årets skörd är bärgad

Och så skördar vi förstås. Våra citron- och limeträd har dignat av frukt i år. Vi syltar och saftar för allt vad tygen håller. Och i år har Björn gjort en underbar limoncello. Vi ger bort frukt till alla vi känner, och åker upp till klubbhusrestaurangen med hinkvis varje vecka. 

De högst belägna frukterna måste plockas ned med stege, och då skickar vi upp vår duktiga och trevliga trädgårdskille Bongani som klättrar vigt bland de högsta grenarna. Som belöning får han med sig en hink med citrus till familj, vänner och grannar. 

De senaste dagarna har det också kommit snö uppe på bergen. Denna vackra bild är tagen från Kayamandi, där vi var härom dagen för att överlämna några kassar med insamlade böcker till biblioteket, en jordglob vi inte längre har plats för till Ikaya Primary School och insamlade kläder och husgeråd till de familjer vi stöttar. 

På bilden ser ni Samira tillsammans med rektorn för Ikaya Primary och vår vän Lorretta, vars sex barn vi stöttar med det de behöver för sin skolgång sedan många år nu. 

Men nu har våren fullkomligt exploderat här. Temperaturen ligger på 24-25 grader på dagen, även om nätterna fortfarande är kyliga med temperaturer nedåt sex sju grader. I prognosen finns inget regn för de kommande tio dagarna så vi hänger optimistiskt undan våra regnkläder och plockar fram shorts och kortärmat. 

Nu stundar härliga tider!

Spoon bills, eller skedstork på svenska, trivs i våra omgivningar

Vårt Helderberg Village by night i vackert månsken