onsdag, september 18, 2024

Lunch på nygamla Haut Cabrière

Härlig brödrätt serverades utanför menyn medan vi väntade på förrätterna

Härom dagen gjorde vi en tur upp till Franschhoek i det fina vårvädret. Det är verkligen en spektakulär färd över de vackra bergen och dalarna upp till den franskättade byn. Och på hemvägen körde vi igenom byn och upp i bergen på andra sidan, där vägen så småningom löper utmed den stora och vackra Theewaterkloof Dam och via Grabouw till slut leder ut på N2:an. 

Ljuvligt ankbröst till förrätt

Efter promenad och lite shopping utmed huvudgatan var det dags för långlunch och vi beslöt oss för att besöka vingården Haut Cabrière på bergssluttningen i slutet av huvudgatan strax innan La Petite Ferme. Förr om åren var restaurangen belägen inne i bergsgrottan tillsammans med vinprovningen. Men numera har man byggt ut med en stor inglasad terrass för lunchgäster, men spektakulär utsikt över hela Franschhoek-dalen och bergen i fjärran.

Lunchen är uppbyggd på så sätt att man antingen betalar R420 för två rätter eller R490 för tre. Vi började med förrätt och huvudrätt, och kunde sedan inte låta bli att ta in desserter också eftersom det såg så spännande ut på menyn. Och tur var väl det eftersom båda efterrätterna var riktigt smarriga. Servicen är kunnig, snabb och uppmärksam, och mat och vin (även från andra gårdar än Haut Cabrière) håller bra kvalitet. 

Inte lika ljuvlig yellowtail
Det enda vi inte var helt nöjda med var yellowtail, där vi ändå bad om en hälsning till kocken att inte överkoka den eftersom fisken har ett sån't vansinnigt kort "fönster" och blir trist och tråkig som tonfisk på burk ungefär om den blir tillagad för länge. Trots vårt påpekande blev den just så. Och vi fick ytterligare vatten på vår kran att inte äta yellowtail på restaurang. Hemma gör vi den helst sous vide så vi har hundrakoll på tillagningen och fiskens temperatur. Alternativt kan man snabbt halstra eller bara "vända" den i en stekpanna (cirka en halv minut på varje sida), ungefär som man gör med en skiva tonfisk. Här serverades den i alla fall med mycket läckra tillbehör som ändå gjorde den torra fisken ätbar.

Det blev på det hela en mycket lyckad och trevlig dagsutflykt som vi varmt kan rekommendera. I Franschhoek-dalen finns många utmärkta vingårdar med ett stort sortiment av utmärkta viner för den som är sugen på vinprovning.

Chocolate mousse with salted caramel - mums!
Pear & almond tart - också mums!

1 kommentar:

  1. Gifte oss i vinkällaren på Haute Cabriere 1998

    SvaraRadera