torsdag, oktober 27, 2016

Konsten att se på svensk TV i Sydafrika

Från vår vän Sven-Åke B har vi fått följande förträffliga information för alla oss som gärna ser på svensk TV här i Sydafrika (stort tack, Sven-Åke!). Observera att alla leverantörsnamn i blå fet stil är klickbara så kommer ni direkt till deras webbsidor.
"Det finns lite olika lösningar om man vill se svenska TV-kanaler via Internet. Vi kan ta SVT Play som exempel. det går bra att gå in på Svtplays websida och titta på de sändningar som är tillåtna även utomlands. Kvalitén på visningen beror på hur snabbt internet man har. det samma gäller för andra strömmande TV sändningar från Sverige, t.ex TV4 Play, Comhemplay etc. Där måste man vanligen ha ett konto att logga in på då de inte är gratis.

Ett antal sändningar är dock blockerade för visning utomlands, då måste man hitta omvägar. Den vanligaste är en s.k. VPN tunnel. Den får det att se ut som er PC är i Sverige. Det finns ett antal sådana betaltjänster, t.ex PureVPN, HideMyAss, SeSvensk
TV, m.m. Den är bra på så sätt att man kan se allt. Nackdelen är dock att den drar ner hastigheten på streamingen och det är illa för oss som har en långsam internetuppkoppling, vilket nästan alla svenskar har här. En bättre lösning är SmartDNS, det finns också ett antal betaltjänster för detta. Jag använder själv UnoTelly. Kostnaderna för tjänsterna är ca 5 USD/månad. Den tjänsten drar inte ner hastigheten, men garanterar inte att kunna se alla streaming TV-kanaler från Sverige. Det måste man kolla med tjänsteleverantören. UnoTelly kan visa SVTPlay och några till.

Nästa steg är var man vill titta, i TV:n, på datorn, på plattan, eller i sin smartphone. Det vanligaste är att titta på datorn, men den kan enkelt anslutas till TV:n, antingen med en HDMI kabel, trådlöst med Apple TV eller Chromecast. Jag rekommenderar starkt att man använder en HDMI kabel. Det finns även andra trådlösa alternativ, man kan på Samsung TV köra "Screen Mirroring" från sin Samsung telefon.

För den som har en SmartTV finns ytterligare alternativ. De som har en SmartTV i Sverige är nog bekanta med att det finns ett antal "Appar" man kan köra på den. T.ex Netflix, HBO, Expressen TV m.m. På en SmartTV i Sydafrika finns inte dessa Appar. Detta kan man lösa genom att konfigurera TV:n så att den "tror" att den befinner sig i Sverige. Då får man tillgång till de appar som finns i Sverige. Har man flera olika apparater man vill kunna se svensk TV på kan man antingen köra en app i resp. apparat enligt tidigare beskrivning. En smartare lösning kan vara att konfigurera själva routern. Då kommer alla apparater som är anslutna till den via WiFi att kunna se blockade kanaler från Sverige."

Själva använder vi oss av SmartDNS-tjänsten Overplay på både dator, surfplatta, smart-TV och AppleTV för att se alla de svenska kanalerna som SVT och TV4-koncernen har, plus Netflix och en hel del utländska kanaler, och tycker det fungera väldigt bra. SeSvenskTV har också en erkänt bra SmartDNS-tjänst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar