onsdag, juli 18, 2018

Nelson Mandela 100 år


Idag firar vi, hela Sydafrika, och många människor runt om i hela världen den älskade frihetskämpen och före detta presidenten Nelson Mandelas födelsedag. Det är dessutom inte vilken födelsedag som helst, för idag är det 100 år sedan han föddes.

Med anledning av hundraårsfirandet visar SVT1 dramaserien "Mandela - en kamp för frihet" på måndagar kl 21. Om ni har missat de två första avsnitten så hittar ni dem på SVT Play HÄR. Vår egen Michael Nyqvist spelar rollen som sydafrikanske premiärminister Hendrik Verwoerd, mannen som brukar kallas för apartheids arkitekt.

En av Nelson Mandelas finaste egenskaper som president var att han valde försoningens väg istället för konfrontation och hämd på sina förtryckare. Hans hårda arbete med att leda Sydafrika in i demokrati skedde också till stor del till det smärtsamma priset av att han fick offra tid med, och närhet till, sin egen familj. Vi hedrar hans minne idag med att tänka goda tankar med försoning i fokus, och ta extra kärleksfullt hand om våra nära och kära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar