måndag, maj 13, 2019

Valresultatet i Sydafrika


Nu är det slutliga valresultatet sammanställt, både nationellt och per provins. KLICKA HÄR för att se bra sammanställningar och även läsa en analys om förväntat resultat kontra konkret utfall.

Sammanfattningsvis kan man säga att ANC gjorde sitt sämsta val någonsin, och med sina 57,5% av rösterna för första gången hamnade under 60%. Att det inte blev ett värre ras anses av de flesta bedömare vara den populäre presidenten Cyril Ramaphosas förtjänst. Men presidenten behöver säkra en majoritet i de styrande organen för att kunna genomföra sin politik. Hur detta går återstår att se under den närmaste tiden. HÄR kan ni läsa en bra artikel om presidentens främsta utmaningar framöver.

DA (Democratic Alliance), det största oppositionspartiet, slutade på 20,8% av rösterna och EFF, med kontroversielle ledaren Julius Malema, fick sammanlagt 10,8%. DA behåller också en betryggande majoritet i provinsen Western Cape (55,5% av rösterna) där Kapstaden och vindistrikten ingår, även om partiet backade med 5% jämfört med valresultatet 2014.

Vill man ta en närmare titt på hur valresultatet förändrat sig per parti och provins genom åren kan vi rekommendera att KLICKA HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar