lördag, maj 25, 2019

Vi har översatt webben för Sydafrikas mest kända juvelerare!


Shimansky heter en av de lyxigaste diamanthandlarna och juvelerarna i Sydafrika. Man har till och med en elegant butik på 5th Avenue i New York. Företagets webb är extremt djuplodande och berättar omfattande om olika slags smycken och ädelstenar, diamantbrytning, slipning och infattning av ädelstenar, med mera. För en tid sedan fick jag, Samira, i uppdrag att översätta hela deras webb till svenska. Uppdraget omfattade en översättning av drygt 70 000 ord vilket volymmässigt motsvarar en hel roman. Webben har tidigare enbart översatts till ryska så det kändes spännande att företaget värderar den svenska marknaden så högt att man nu vill lägga upp svenska som det tredje språket.

Översättningen har gjorts genom att jag fått dokument i MS Word eller Excel att översätta. Nu har företagets web master lagt in dessa på rätt ställen och vi börjar se helheten. När texten hamnar i sitt rätta sammanhang och i samband med olika bilder så ser man också vad som blivit tokigt och felaktigt och måste justeras eller där översättning fattas. Det arbetet har precis påbörjats men om ni redan nu vill ta er en titt så kommer ni till den svenska sajten HÄR. Ni får ha överseende med det som fortfarande är bristfälligt.

Arbetet har verkligen varit ett spännande och lärorikt projekt. Inte minst blev det riktigt utmanande med tanke på det faktum att vi varken har diamantbrytning eller diamantslipning i Sverige, och därmed nästa inget vokabulär inom dessa områden. Det var heller inte helt enkelt att få tag i branschspecialister som var villiga att svara på översättningsfrågor av specifika fackuttryck, eftersom svenska juvelerare upplever Shimansky som en konkurrent.

Kanske har ni sett Shimanskys butiker till exempel på flygplatsen Cape Town International, i Waterfront (Clocktower Mall) eller i jättestora shoppingcentret Canal Walk i Century City. Om inte så får ni titta in nästa gång ni är i närheten för här finns verkligen mycket vackert att upptäcka och priserna är väldigt bra jämfört med vad vi får betala i Sverige. Angränsande till butiken i Waterfront ligger Cape Town Diamond Museum som Shimansky skapat och skänkt till staden Cape Town. Här kan man kostnadsfritt göra en guidad tur, se på när diamanterna slipas och lära sig mycket om diamanter av Shimanskys experter. Läs mer och boka via deras webb.

1 kommentar: