torsdag, september 17, 2020

Alert Level 1 från söndag!

Det är nu exakt ett halvår sedan man förklarade "a national state of disaster" i Sydafrika. Detta kunde igår kväll högtidlighållas genom ett tal av president Cyril Ramaphosa där han bland annat kunde kungöra att landet nu äntligen kan gå ner till Alert Level 1 från midnatt nu på söndag den 20 september.

Det har varit en lång och plågsam resa för sydafrikanerna med förödande effekt för landets ekonomi, och många människor har personligen drabbats hårt på olika sätt. Mer än 15 000 människor har dött av corona i Sydafrika, och som mest smittades omkring 12 000 människor varje dag. Denna siffra är nu nere i cirka 2 000. För att vidare monitorera antalet smittade utökar man nu testning till nya grupper i samhället.

Presidenten uppmanade också alla sydafrikaner att ladda ner den smittospårningsapp som tagits fram för att kunna alertera användaren om att denne varit i närheten av någon som smittats av corona.

Alert Level 1 innebär också att landets gränser nu äntligen kommer att öppnas upp gradvis och försiktigt från den 1 oktober. Endast tre internationella flygplatser kommer att öppna, nämligen Durban, Johannesburg och Cape Town. Länder med hög andel smittade invånare kommer att undantas från inresetillståndet. Inresande måste kunna visa upp ett negativt smittotestsintyg som får vara max 3 dagar gammalt innan avresan. Alla inresande måste också installera Covid Alert appen i sina telefoner.

Ansiktsmasktvånget kvarstår när man vistas utanför hemmet. Likaså kvarstår utegångsförbudet, men reduceras till mellan midnatt och klockan 4 på morgonen. Folksamlingar får nu vara upp till 250 personer inomhus och 500 personer utomhus, med förbehållet att etablissemang bara får fylla sina platser till 50 % av maximal kapacitet.

På en lättare "note" uppmanade presidenten alla att anta Jerusalema-dansutmaningen som nu florerar på sociala medier. Redan i början av juli skrev vi här på Sydafrikabloggen om denna dansfluga som sveper över hela landet. HÄR kan ni läsa det blogginlägget. Och vill ni se hur människor runt om i hela Sydafrika antagit denna härliga dansutmaning så gå in på youtube och sök på orden "Jerusalema dance".

HÄR kan ni se och höra hela president Ramaphosas tal! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar