Det är inte bara flygen som ska gå till Sydafrika för att vi ska kunna återvända till vårt paradis på södra halvklotet. Man måste ju också ha en bra reseförsäkring för att tryggt kunna resa iväg.
I dagsläget avråder UD från resor utanför EU fram tills i första hand 15 november. Det gör att de flesta försäkringsbolag inte utfärdar reseförsäkring för Sydafrika. Men det finns undantag och det är t ex reseförskringsbolaget Gouda. Flera av våra vänner har nu kunnat teckna reseförsäkring med dem för kortare eller längre vistelser i Sydafrika. Enligt de uppgifter vi fått verkar dock få hemförsökringsbolag vara villiga att teckna försäkring i dagsläget. Förutom Gouda lär t ex Folksam och Swedbank ha uppdaterat sina villkor så man kan köpa gällande reseförsäkring från dem nu.
Vännen Rolf S som är kvar i Sydafrika har satt ihop nedan utmärkta info om hur man kan lösa problemet med reseförsäkring via Gouda i dagsläget. Stort tack, Rolf!
Caravan Club / Watercricles försäkringsbolag har förlängt vår försäkring tom 14 oktober. Orsaken är att det gjordes en Ablation på mig. Nu säger Watercircles att man inte förlänger försäkringen längre, vilket vi har förståelse för. Däremot säger man också att ”ni får heller inte köpa ny försäkring för er eftersom vi just nu inte tecknar några förlängda reseförsäkringar, utan du måste åka hem till Sverige”.
För Jessica och mig är det inget bra besked eftersom vi nu tillbringat en vinter här i Sydafrika och har planerat att stanna över den Sydafrikanska sommaren. Vi har därför letat efter och också fått tips (vi tackar för det) om andra försäkringar och hittat två alternativ som kanske också kan passa för några av er som funderar på att komma hit.
Alternativ ZA
Sjukförsäkring hos ett bolag här i Sydafrika. Det finns både för-och nackdelar med att teckna en sådan försäkring. Den löper utan självrisk men täcker bara akuta situationer där det behövs sjukhusvård. Den täcker inte läkarbesök, som inte resulterar i sjukhusvård. Försäkringen täcker inte vanliga läkarbesök för enklare sjukdom som förkylning eller ont i magen, om det inte resulterar i sjukhusvård. Den täcker också planerad sjukvård som kräver inläggning på sjukhus. Man skiljer alltså på akut sjukvård och planerad sjukvård (exv Ablation eller ryggoperation). När försäkringen tecknas så får man avge ett intyg om sin sjukstatus. Beroende på vad det är för sjukdom man redan har så sätter försäkringsbolaget en karenstid på 3, 6 eller 12 månader. Akut sjukdom täcker försäkringen fom dag 1. Efter karenstiden täcks även sjukdom av kronisk karaktär. Kostnaden för oss är 3 200 SEK / månad.
Alternativ GOUDA
Sjukförsäkring via GOUDA reseförsäkring. Fördelarna är att den täcker all sjukdom, oberoende av om man bara går till läkare eller blir inlagd på sjukhus. Försäkringen löper utan självrisk. Den täcker inte ingrepp som inte är akuta och som kan vänta tills man kommer hem. Skulle hemresa behöva ske på grund av sjukdom, täcker den också kostnaden för det. Den täcker kostnaden om man blir Corona-smittad, men inte extrakostnader för hemresa om landet stängs. Kostnaden för oss är 3 700 SEK / månad om vi köpt den i Sverige. Eftersom vi redan är här blir den 25 % dyrare.
Vi valde alternativet GOUDA även om det är dyrare så känns det bättre.
När Catrina Boijort, skadechef på Watercircles, gav mig besked att de inte hjälper oss med att få köpa en ny försäkring, gav hon också besked att man inte tecknar förlängda reseförsäkringar i nuläget. Om man avser att teckna förlängd reseförsäkring med GOUDA bör man kontrollera med sitt bolag för hemförsäkringen vad som gäller för de första 45 dagarna.