söndag, oktober 04, 2020

Utflykt till välfyllda dammar


Våra vänner Jessica och Rolf S har varit kvar i Kapstadens vindistrikt hela den sydafrikanska vintern, som ni trogna bloggläsare redan vet. Det har förstås varit en annorlunda tid på många sätt, inte minst på grund av coronapandemin och den hårda lockdown som Sydafrika införde i slutet av mars men som nu tack och lov har lättats upp ordentligt.

Igår gjorde de en utflykt upp i bergen och här kommer ett trevligt reportage från dagen.
Stort tack, go'vänner!

Vattentillgången i Kapstadsområdet är mycket god
Idag skriver vi 3 oktober och våren är här i Sydafrika och Western Cape. En fråga som alltid dyker upp är tillgången på vatten och just i år är den mycket god som man kan se på tabellen som är en månad gammal. 


Eftersom det regnat en del i september torde dammarna just nu vara fyllda till närmare 100 %. Idag tog vi en tur via Franschhoek till Theewaterskloof och Steenbras dammarna för att se hur det ser ut när dammarna är fulla.

Det blev naturligtvis ett litet stopp i Franschhoek med butiksbesök och fika. Det var mycket lite folk där vid lunchtiden. Vi såg inga stängda affärer, utan tvärtom var de vi tittade in i välfyllda. Personalen var mycket hjälpsam överallt och det låg i luften att det var sälj som gällde.

Vidare via Lambrechts Rd (R45) över berget in i Theewaters naturpark. Redan vid passagen av passet kunde man skymta vatten långt borta. Det har vi aldrig gjort tidigare. Theewaterskloof Dam ligger mellan Grabouw och Williersdorp och är 13 km i östvästlig riktning. Bredden varierar mellan några hundra meter i mitten och 4 km på både den västra och den östra sidan.

När vi passerade Jan Joubertsgate Bridge kunde vi se att det fortfarande var gott tillflöde till Theewaterskloof och Steenbras. 
Tillflöde från bergen vid Joubertsgate Bridge
Det var lite disigt i området så bilder på långt avstånd blev lite otydliga. Men det var mycket vatten 480 188 miljoner mᵌ är mycket vatten! 
Theewaterskloffs vattennivå började redan i grässlänten österut
Också till grässlänten mot R45 nådde vattnet och här ser man de torra växterna som nu fått en ny chans.
Längre söderut är det än tydligare hur nära vägen vattnet fanns
Här kan man se hur torkade växter täckts av vattnet. Men även växter som inte legat under vatten på några år täcks nu av vattenmassorna.
Vattnet går en bra bit upp på bropelarna till bron over Theewaterskloof mellan Grabouw och Williersdorp.
Det är lite svårt att få en riktig översikt över Theewaterskloof eftersom den är så stor. Bilderna nedan är tagna från bron över Theewaterskloof mellan Grabouw och Williersdorp. Den första i riktning västnordväst och där kan man skymta kanten av sjön i bildens bortkant. Den nedersta bilden är tagen i riktning möt öster och där sträcker sig sjöns längre bort än kamerans förmåga att få med det på bilden. Himlen och vattnet flyter ihop med hjälp av den disiga sikten.

Hälsningar, Jessica och Rolf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar