måndag, oktober 18, 2021

Molly goes African - epilog

Mollys och vårt nya hem i Helderberg Village

Vi har fått en del frågor och funderingar sedan vi avslutade resan hit ner med vår lilla shetland sheepdoghund Molly. Vi tycker det är jätteroligt att intresset och engagemanget varit så stort! Här kommer svar och kommentarer.

Var det verkligen nödvändigt att resa med Molly i kabinen? Kunde hon inte flugit i bur i cargo som många andra hundar klarar fint?

Från början var vi inställa på att flyga ner henne i bur i cargo class. Men efter konsultation med två veterinärer och en hundpsykolog som alla bestämt avrådde oss från att göra det så kom vi fram till att riskerna skulle vara alltför stora för vår hund. En av veterinärerna är en av Jordbruksverket utsedd specialist som just ägnar sig åt utlandstransporter av hundar och katter, och hon sa att man måste ta stor hänsyn både till ras och personlighet hos hunden. Hundpsykologen berättade att man ibland kan få arbeta i åratal med att försöka komma till rätta med hundarnas traumatisering efter en resa i bur i cargo. Det finns till och med en risk att en känslig hund kan dö av stressreaktionen under resan.


Molly testar nya golvet som just nu läggs in
 Blev det mycket dyrare att ta ner henne på det sätt som ni gjorde?

 Nej, faktiskt inte. Vi fick offerter från cargobolag (behövs både ett i Sverige och ett mottagande/införande bolag i Sydafrika) som sammanlagt slutade på cirka 30 000 kr. Hunden hämtas hemma och flygs till Frankfurt eller Amsterdam (beroende på flygbolag) ett dygn före vår egen avresa. Sedan övernattar den på ett hundhotell på flygplatsen och sätts slutligen på samma långflyg som ägaren flyger med.  

 Att ta med Molly i kabinen kostade faktiskt bara 1 128 kr! Till det tillkom kostnaden för den namibiska agenten som hjälpte oss med alla intyg, vaccinationskrav, blodprovskrav och andra införandepapper till Namibia, som bara tog 1 500 namibiska dollar för sitt arbete, vilket endast motsvarar 875 kr. Införselavgift till Sydafrika (betalas vid gränsen) gick på R240, vilket motsvarar 140 kr. Sedan tillkom hyrbilen som gick på cirka 20 000 kr inkl drivmedel. Och slutligen kostnad för boende på bed & breakfast fyra nätter under resan som gick på cirka 4 000 kr. Sammanlagt lite drygt 26 000 svenska kronor. (I Sverige hade vi veterinärkostnader på totalt 5000 kr för vaccinationer, blodprov och utfärdanden av pass och intyg, vilket vi hade haft oavsett om vi anlitat ett cargobolag eller ej)

 

Hur har det gått för Molly att acklimatisera sig i Sydafrika?

Det har gått riktigt bra. Hon älskar faktiskt att ligga i solen! Hennes dunaktiga underpäls fungerar som en bra isolering både mot kyla och värme. Vi märkte redan i Sverige att hon gillade att lägga sig i solen men hade inte trott att hon skulle gilla den starkare sydafrikanska solen lika bra. Hon åker dagligen med bil den korta sträckan mellan våra båda hus under tiden vi renoverar det nya huset och successivt flyttar in. Husse har fixat fina inhägnader i båda trädgårdarna där hon leker glatt med bollar och pinnar och sniffar nyfiket i mullvadshögar. Allra mest gillar hon de härliga långpromenaderna på golfbanan och andra grönområden runt vårt nya hus på Helderberg Village, sammanlagt cirka 10 km promenadvägar.

 

Har Molly hittat en ny ”boyfriend” och nya lekkamrater?

Nej, inte ännu. Att ersätta älskade Cosmo kommer inte att bli lätt, och vi märker på olika sätt att hon saknar honom väldigt mycket. Men vi har träffat många hundar här under våra promenader i Helderberg Village,och de flesta är i Mollys storlek. Vi hoppas och tror att hon med tiden ska få nya vänner som hon kan ha riktigt skoj med.

1 kommentar:

  1. Hej på er!

    Så spännande med både flytt och med Molly!

    Nu förstår jag precis varför ni valde att resa med henne som ni gjorde. Tack för förklaringen! Vi gör ju naturligtvis det allra bästa och rätta för just våra egna djur, som vi själva känner bäst. Vad skönt att det gick bra! Och vilket äventyr det blev också :)

    Lycka till i ert nya hus!

    Vi kommer ner u mellandagarna. Var nere på höstlovet och tog beslutet att sluta hyra ut huset. Vi tar tillbaka vårt hus! Så skönt att vi har tagit beslutet.

    Må väl!

    Gabriella

    SvaraRadera