tisdag, augusti 29, 2023

Försämrad service från Qatar Airways

 

För några veckor sedan återvände vi till Sydafrika efter några fina veckor i Sverige för att hälsa på familj, släkt och vänner.

Vi har varit mycket nöjda kunder till Qatar Airways i nästan 10 år nu. När vi i år bokade våra flygbiljetter tur och retur Kapstaden-Stockholm framgick inget annat än att Qatar Airways som vanligt skulle flyga alla delsträckorna. Senare har detta ändrats så Qatar inte längre flyger till och från Stockholm lika ofta som förut utan vi istället får flyga med Finnair mellan Stockholm och Doha. Det finns säkert någon pytteliten paragraf någonstans i biljetten där de förbehåller sig rätten att låta ett annat flygbolag utföra en del av resan.

Vi har principiellt inget emot Finnair men har med åren vant oss vid Qatars flygplanstyper och inredning och vet precis var vi har våra favoritsäten. Finnair har vi inte flugit med på flera decennier och har ingen aning om hur deras inredning är. En viss information kan man få via seat maps på www.seatguru.com men det är inte samma sak som när man väl är ombord.

Men så här långt kände vi ändå att vi kunde leva med försämringarna. Det var innan vi hade försökt seata oss på flyget mellan Stockholm och Doha, och innan vi försökt checka in online och printa ut boarding pass.

På Qatars webbsida, där vi normalt seatar oss på båda delsträckorna, kan man nu inte välja säte för Stockholm-Doha, utan möts av meddelandet att online seating inte är möjlig eftersom delsträckan flygs av annat flygbolag. Vi ringde då till Qatars kundservice och bad att de manuellt skulle seata oss istället. Där fick vi beskedet att Qatar inte kan hjälpa oss utan vi måste kontakta Finnairs kundservice. Något telefonnummer till Finnairs kundservice kunde de heller inte ge oss. 

Efter lite letande online hittade vi ett kostnadsbelagt telefonnummer till Finnair i Finland. Efter ytterligare letande hittade vi ett telefonnummer i Sverige som bara kan ringas kl 8-16 på helgfria vardagar. Ytterligare lite letande på den för oss nya sidan gav vid handen att vi till vår glädje kunde logga in med Qatars bokningsnummer även hos Finnair. Lyckan blev dock kortvarig då seatingfunktionen inte fungerade utan bara hakade upp sig hela tiden. Eftersom klockan nu hunnit bli drygt 16 på eftermiddagen kunde vi heller inte ringa Finnairs svenska kundservice. Som tur är hade vi varit ute i god tid och kunde ringa Finnairs kundservice dagen efter (dagen innan avresa), som dessbättre också råkade vara en helgfri vardag. Under tiden beslöt vi att checka in online och printa ut våra boarding pass på Qatars sida, som man enligt uppgift kan göra 48 timmar innan avresa, vilket vi också alltid gjort tidigare. Men si så lätt och smidigt fungerar det inte numera, trots att vi fått ett mail som informerar oss om att vi kan checka in online 48 timmar innan resan. Nu möttes vi av meddelandet att "Your flight is currently unavailable for online check-in. Unable to process your request at this time as this journey includes passengers travelling on flights not operated by Qatar Airways. Please contact Qatar Airways Customer Care for further assistance". Grrrrr, ny telefonkö för att komma i kontakt med Qatars kundservice. Denna gång blev vi upplysta om det vi redan anade: vi kan inte alls göra incheckning online eftersom ett annat flygbolag är inblandat. Detta måste istället göras ute på Arlanda.

Dagen efter ringde vi således till Finnairs kundservice som via telefon gav oss guidning till en ny sida där vi till slut kunde seata oss och så småningom även printa ut boarding pass för BÅDA sträckorna. Men jösses vilken lång och trasslig procedur det var för att få till en vanligtvis enkel och snabb process online!

Summa summarum: för vår del lämnas fältet nu vidöppet för konkurrerande flygbolag, främst Emirates, Turkish, Ethiopian, British Airways, Lufthansa och KLM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar