onsdag, juli 03, 2024

Härlig festivalhelg i Klein Karoo!


När turister och svalor försvunnit till andra breddgrader passar sydafrikanska näringsidkare och kommuner på att ställa till med festivaler och annat skoj för att locka ut ”the locales”. Vi försöker hinna med så mycket som möjligt, och den gångna helgen var en härlig highlight. 

För 24:e gången firade Tulbagh, den lilla anrika orten i Klein Karoo, "Christmas in Winter". 

Festivalen inleddes redan på fredag kväll med en fantastisk traktorparad, där bönder och vingårdar hade julpyntat sina traktorer och iförda full tomtemundering paraderade till högljudd julmusik längs med hela Church Street.

 Paraden var ivrigt påhejad av alla oss festivaldeltagare som fick egna tomteluvor vid entrén. 

Borgmästaren invigningstalade, och sedan minglade man glatt mellan olika "food trucks" och diverse marknadsstånd.

 Man hade också byggt upp flera scener där olika band uppträdde under helgen. Det var blues, rock, reggae, r&b och trubadurer för hela slanten.

Vi hade kalasfint väder alla dagarna: inte en droppe regn, 20-25 grader och mestadels klarblå himmel. Men kvällarna var kyliga. Då var det tröja eller jacka på som gällde.
Vägen upp till Tulbagh är hisnande vacker med blommande fynbos och pampiga bergsmassiv. Från Somerset West tar det cirka en och en halv timme. I området finns många kända vingårdar som alla deltog i festivalfirandet. Man kunde antingen åka runt själv i egen bil eller åka med festivalens transportbuss från Church Street, som ju förstås var praktiskt om man tänkte prova många viner.

Samira och vinmakaren Dirk
Vi hann besöka en handfull vingårdar, bland annat Krone där vi provade alla deras välkända bubbelviner (MCC, Méthode Cap Classique). 

På vingården Oude Compagnies Post gör unga ägaren/vinmakaren Dirk Swanepoel bland annat fina vita, rose och röda pinotageviner under märket Swanepoel. Han har också en portvinsvariant, Cape Ruby, som legat sex månader på fat och inte är så söt som många andra portviner. Frukten kommer fram på ett helt annat sätt när inte sötman dominerar. Han har under flera år haft en ambition att även göra en Cape Tawny som då kräver tre år på fat. Men vinet är så gott så det dricks alltid upp innan de tre åren är till ände, berättar Dirk😜. 

Tillsammans med Dirk gjorde vi en barrel tasting på portvinet som nu är färdigt att buteljeras efter sex månaders fatlagring - sagolikt gott och fräscht fruktigt och klart vanebildande!

Janet och Björn på deras terrass

 Bodde gjorde vi förnämligt i eget litet hus hos våra
 sydafrikanska vänner Pollie och Janet som vi träffad på 
 ett vinevent för tio år sedan. För fem år sedan köpte de
 en tomt i ett naturreservat utanför
Björn och Pollie
 Tulbagh där zebror, antiloper
 och andra djur fridfullt
 spatserar omkring. Nu har de
 färdigställt sitt drömhus
 med en underbar utsikt åt alla
 håll.

 Tillsammans med deras vänner drog vi runt på så många roliga event vi bara hann med under de tre dagarna. Det blev ett hektiskt men väldigt kul program, och en oförglömlig helg som vi definitivt kommer att reprisera nästa år. 

2 kommentarer:

  1. Det ser härligt ut. Så mysigt att fira jul när vi har midsommar på andra sidan klotet. Så skönt att ni har det bra. Va Molly med på denna tur ?
    Hon blir nog beundrad Så fin som hon är. Önskar er en fortsatt fin vinter. Kramar från oss Bärbel o Ingemar❤️🤗❤️

    SvaraRadera
  2. Hej kära Bärbel och Ingemar! Vi saknar er här! Nej, Molly fick stanna hemma med sin älskade "pet sitter" Linda, eftersom det var mycket som inte var direkt hundvänligt under festivaldagarna. Hon hälsar och tackar för de fina orden med glada svansviftningar och en kärleksfull slick :-)!

    SvaraRadera