torsdag, juli 18, 2024

Mandela-dagen idag


 Idag skulle Nelson Mandela fyllt 106 år om han fortfarande hade varit i livet. Hans födelsedag firas alltjämt som "Mandela Day", både här i Sydafrika och runt om i världen.

I Sydafrika uppmanas vi att hedra hans minne genom att utföra en god gärning just på denna dag. Vi beslöt att skicka med förnödenheter till vår "housekeeper" Prelene, som blivit av med sitt hem på grund av de allvarliga översvämningarna som det kraftiga regnet de sista veckorna orsakat på många håll, främst här i provinsen Western Cape. Prelene, som är Cape Coloured, bor med sin man i ett litet hus på en farm i närheten av Macassar, på väg mot flygplatsen. De och flera andra familjer på gården blev hemlösa när den närliggande floden svämmade över sina bredder och satte husen delvis under vatten. Ägaren av farmen har nu röjt ut gamla häststallar, gett lokalerna en rejäl sanering och upprustning, och ordnat så de hemlösa familjerna kunnat flytta in där temporärt. Prelene är en handlingskraftig kvinna som har blivit talesperson för gruppen och organiserar det dagliga arbetet för dem alla. Mat lagar de nu över öppen eld utomhus. 

Vi, och flera andra av Prelenes arbetsgivare här i Helderberg Village, skänker förnödenheter till gruppen, och idag skickade vi ett stort lass med livsmedel med Prelene som de behöver i den gemensamma matlagningen. 

Vår trädgårdskille Bongani, som bor i en kåkstad i närheten av Strand, har också varit här och återigen hämtat några femlitersdunkar med vatten, eftersom de sedan en vecka tillbaka inte har rinnande vatten där han bor, på grund av översvämningarna i området.

Här i Helderberg Village finns flera grupper av boende som är engagerade i välgörenhetsarbete på olika sätt i våra närliggande områden. Många har idag arbetat i soppkök eller åkt iväg med förnödenheter till hjälporganisationer. En verksamhet som ligger oss varmt om hjärtat är Helderberg Animal Welfare som har kontor mitt i Somerset West, och lokaler för djuren i Gordon's Bay. Dit åker vi ofta med mat, mediciner, filtar och annat som behövs för hundarna, katterna och många andra djur som tagits om hand av organisationen. När man själv har hund som förstås lever ett privilegierat liv hemma hos oss, ömmar man extra mycket för alla de djur som inte får samma möjlighet, speciellt nu när den kalla och blöta årstiden är här. Ibland känns uppgiften övermäktig, men då får man tänka på uttrycket att "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något".

Idag har många sydafrikaner gjort "något" för alla dem, människor eller djur, som lider i vår omgivning. Och faktiskt borde många av oss klara av att låta de flesta dagar vara en "Mandela Day", där en liten del av dagen kan ägnas åt att hjälpa någon som är i behov av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar