måndag, december 29, 2008

Rolfs Chokladkaka

Ett stort tack riktar vi nu till vännerna Jessica & Rolf som har skickat oss en massa bra bidrag till bloggen. Det första
- lagom till Nyårsaftonsfirandet - ett recept på Chokladkaka.
Så, på med kockmössan och sätt på ugnen:

Rolfs chokladkaka

Ingredienser
Kakan:
90 ml russin
150 ml whiskey
200 gr mörk choklad
125 gr smör
3 stora ägg, där gula och vita separerats
250 ml socker
250 ml vetemjöl
100 gr hackade nötter som rostats lätt
Glasyren:
100 gr mörk choklad
50 gr vit choklad
100 ml grädde

Värm hälften av whiskeyn till max 50 grader (får inte koka), lägg i russinen och låt stå tills det svalnar. Smält choklad, smör och resten av whiskeyn på vattenbad. Ställ åt sidan och låt det svalna. Vispa socker och äggulor pösigt. Blanda i chokladblandningen, russinen, rostade nötterna och sikta i mjölet, under omrörning. Blanda sedan i den uppvispade äggvitan. Lägg i smord form och grädda i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Smält choklad med grädden på vattenbad och låt svalna lite. När kakan svalnat glaseras den med chokladblandningen.

Kan serveras med olika krämer eller sylt. Jag föredrar en glasskräm som görs genom att grädde vispas ganska hårt, gärna med lite vaniljsocker och sedan rörs lite vaniljglass i.

Om kakan stått i kylskåp, exempelvis över natten, blir den godare om den värms lite försiktigt i mikron före serveringen med glasskrämen.

Lycka Till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar