tisdag, december 09, 2008

Specialgrillad kyckling och härlig terrasskväll

I lördags hade vi ett gäng sydafrikanska vänner på braai - det sydafrikanska uttrycket för grillning - hemma hos oss på terrassen. Vår nya "built-in-braai" (inbyggd grill) fungerar utmärkt och ger härlig smak på maten. En av våra vänner delgav Björn ett specialrecept på grillad kyckling: stoppa upp en ölburk med öl i hålet nedtill på kycklingen (hmmm)och grilla sedan kycklingen stående ovanpå burken. Ikväll testade vi det nya receptet, men hällde ölen i en tekopp istället eftersom vi bara hade öl på flaska hemma. Viktigt är att grilla under längre tid, ca 1 timme, på låg värme så kycklingen hinner bli helt färdig utan att ytan blir bränd. Glöm inte att binda kycklingen (så den inte smiter, haha). Vi kryddade kycklingen med färsk rosmarin från trädgården, olja, balsamvinäger, soja, vitlök och diverse torra kryddor. Här syns, på bilden nedan, kocken själv i full action vid grillen. Middagen avnjöts i den ljumma skymningen på vår terrass med Hottentots Holland Mountains och Indiska oceanen framför oss. Underbart vackert och även skönt att se att den stora skogsbranden i bergsmassivet nu håller på att slockna. Drygt tvåhundra brandmän har gjort ett fantastiskt jobb under flera dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar