Sydafrikansk press rapporterar nu om en 22-årig student vid universitetet i Stellenbosch som den 28 juli avled efter sviter av svininfluensan (H1N1).
Till och från ser vi larmrapporter i pressen om svininfluensans (H1N1) utbredning och hur beredskapen för influensan ser ut i Sverige. Men hur ser det egentligen ut i Sydafrika? Tar man allvarligt på riskerna med svininfluensan där nere?
Med anledning av det tragiska dödsfallet i Stellenbosch publicerade ”Department of Health” igår (4/8) en rapport där man vill försäkra allmänheten om de åtgärder som finns för att hantera ett H1N1-utbrott i landet.
I rapporten skriver man bland annat att man, i arbetet med att begränsa skadeverkningarna av influensan, har ett nära samarbete med World Health Organisation (WHO), the National Institute of Communicable Diseases (NICD), the Centres for Disease Control (CDC), övriga sydafrikanska samhällsorganisationer, privata sjukhus och olika läkarorganisationer i landet.
I Sydafrika noterades det första fallet den 18 juni 2009 och hittills har mer än 600 fall bekräftats. Alla provinser är drabbade, men med en lokaliserad smittvägsspridning i Gauteng och Western Cape.
Hittills har de allra flesta fall i Sydafrika varit av mild karaktär, och det senast dödsfallet i Stellenbosch bör enligt Department of Health inte tas som anledning till panik.
De flesta människor som drabbas av H1N1 eller annan typ av influensa har egen motståndskraft som begränsar sjukdomen. Dessa fall behöver ingen särskild behandling, men där något tvivel finns bör man kontakta läkare.
Klicka här och läs hela rapporten från Department of Health.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar