onsdag, juli 29, 2009

Rust en Vrede gästspelar på Hotell Tylösand

Nu har de varit här – köksmästare David Higgs och ägare Jean Engelbrecht från den vackra vingården och restaurangen Rust en Vrede i Stellenbosch vindistrikt i Sydafrika!

Initiativtagare till gästspelet var faktiskt Per Gessle själv, som är delägare i Hotell Tylösand. Några av oss stötte ihop med Per och Björn Borg med familjer när de kalasade på ett antal fina restauranger i vintras, under sitt besök i Sydafrika för att fira Pers 50-årsdag. När vi senare dinerade på Rust en Vrede berättade David Higgs stolt att Per blivit så imponerad att han på stående fot bjudit in till ett gästspel på sitt välkända hotell i Tylösand. David tackade ja med förtjusning – ”and the rest is history”.

Gästspelet arrangerades av Rust en Vredes svenske vinagent Ann Burgaz-Schmidt (The Wine Agency), och hölls under tre kvällar i den mindre, mycket vackra gourmetrestaurangen Akvarell. Vi bokade bord till första kvällen, tillsammans med sydafrikavännerna Lisa & Thomas och Kerstin & Karl-Erik. I vimlet denna kväll mötte vi också Marianne & Stig, grannar till Katarina & Peter som driver de omåttligt populära The Beautiful South Guest House och The Beautiful West Guest House i Stellenbosch respektive Somerset West. Kul att träffa er igen, kära vänner!

För 995 riskdaler bjöds vi en utsökt god sjurätters avsmakningsmeny av mycket hög klass. Här bjöds läckerheter av ingredienser som t ex getostfeta, vaktelägg, lax, sparris, tigerräkor, springbok, ostronskivling, Karoo lamm och avokado. Inriktningen var självklart sydafrikansk, men med influenser från internationell matlagning på det sätt som även utmärker restaurang Rust en Vrede nere i Sydafrika. Resultatet var fantastiskt gott och den 38-årige David Higgs är verkligen en mästare.

David berättade att han var väldigt imponerad av all personal på Akvarell, både kökspersonal och serveringspersonal. David och Akvarells chefskock Dennis Säwström hittade direkt ett utmärkt och ömsesidigt givande samarbete. David tyckte det var ett stort nöje att få jobba med ett så professionellt team.Ägaren av vingården och restaurangen, Jean Engelbrecht, minglade runt på ett mycket trevligt och uppskattat sätt bland alla gästerna och berättade om vinerna vi bjöds på i ett separat vinpaket för 625 kr. Förutom vinpaketet hade man även tagit med sig några flaskor av vingårdens nya prestigevin med namnet ”1694” (året för vingårdens grundande), årgång 2006 – en härlig, men dyrbar, vinupplevelse. Hisnande 2 700 kr kostade flaskan denna kväll, och även om vi fick en mycket generös vänskapsrabatt ska det bli spännande att se vad dyrgripen betingar för pris på Rust en Vrede när vi kommer ner i oktober.

När vi alla slog oss ner i pianobaren efter middagen enades vi om att middagsupplevelsen varit av minst lika hög kvalité som den vi tidigare haft på restaurangen nere i Sydafrika. Bravo, David!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar