onsdag, september 22, 2010

National Heritage & Braai Day

Den 24 september varje år går sydafrikanerna bokstavligen man ur huse - fast inte så långt, bara ut i trädgården - för att fira National Braai Day. Då är det dags att damma av grillen, stoppa och rulla ihop den kryddigt goda korven Boerewors, marinera köttet, klyva veden, laga sallader och gratänger, blanda till några oemotståndliga Sundowners och samla nära och kära runt grillen.

Det egentliga namnet är National Heritage Day, Nationella Arvdagen, och är en nationell helgdag för att fira det rika afrikanska arvet. I år infaller dagen tack och lov på en fredag så alla glada grillfestare kan sova ut och nyktra till under helgen. Grilldimman kommer att ligga tät över nejden och blandas med glada skratt, sång och musik till långt fram på morgonkulan. Sydafrikanerna är MYCKET duktiga på att festa!

Ingen sydafrikansk högtid utan välsignelse av allas vår ärkebiskop Desmond Tutu, förstås! Klicka HÄR så kan du se och höra honom uppmana alla att fira för allt vad grillarna håller! Här finner du också mycket annan "matnyttig" (haha) info om företeelsen Braai.

Är ni i Sydafrika på fredag så se till att plocka fram din grill eller leta upp en vän eller restaurang som högtidlighåller dagen med en härlig traditionell braai. Marc's Mediterranean Cuisine & Garden på Main Road i Paarl är ett hett tips, som har en jättetrevlig uteservering på bakgården där grillen kommer att tändas.

Vi som ännu inte hunnit ner till SA får försöka tysta våra knorrande magar med ärtsoppa, fläsklägg med rotmos eller varför inte lite underbar surströmming med tillhörande nubbe. Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar