måndag, maj 23, 2011

Sydafrikas dyraste vita

Magna Carta - enligt många experter Sydafrikas absolut bästa vita vin, kommer från vingården Steenbergs som ligger i distriktet Constantia strax söder om Kapstaden. Måhända är vinet det absolut bästa men vinet är också ett av landets absolut dyraste vita viner. Eller vad sägs om R440 per flaska direkt från vingården?

Magna Carta är en vit blend bestående av 60% Sauvignon Blanc och 40% fatjäst Semillon. Båda separat skördade och framställda till var och ens unika stil och kvalité innan de blandats. Vinet från Sauvignon Blanc druvorna kommer från en odling med gamla vinstockar medan Semillon druvorna har skördats så sent som möjligt för att få fram det mesta möjliga av denna druvas speciella karaktär.

Men varför är då Magna Carta så hiskeligt dyrt? Ja, enligt Wine Magazine, där vi fått den mesta informationen om vinet, är det inte enbart en fantastiska kvalitén som styr priset utan även det faktum att produktionsvolymen är förhållandevis liten. Vinstockarna som används i det här fallet är över 20 år gamla och ger på grund av sin ålder enbart ca 2 ½ ton vin per hektar vilket gör att produktionskostnaderna per liter vin blir höga.

Produktionen av Magna Carta består av endast ca 3000 flaskor som säljs till slutkund direkt från vingården men erbjuds även vid Steenbergs två mycket exklusiva restauranger Bistro Sixteen82 and Catharina’s. Eventuellt kommer även andra restauranger få möjlighet att erbjuda Magna Carta så småningom. Om vi i framtiden även kommer kunna köpa Magna Carta från Sydafrikanska Vinklubben är dock för närvarande oklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar