tisdag, februari 19, 2013

Extra julafton i Kayamandi

I lördags regnade det försenade julklappar över innevånarna i kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch stad. Ni som är trogna bloggläsare vet att vi är mycket engagerade i den här kåkstaden, och Samira leder guidade turer till fots nästan varje torsdag så här i högsäsong.

Jan och Bettan Levin, optiker från Västerås (Levins Optik) deltog i en av turerna förra säsongen och har i år återkommit och denna gång tagit med sig ca 100 begagnade glasögon donerade av snälla kunder. Själva hade vi svenska vänner på besök nyligen som lämnade ca 30 par glasögon till oss också (tack Marie och Petri!).
I lördags åkte vi tillsammans med Jan och Bettan till Kayamandi för att de skulle kunna öppna en tillfällig optikermottagning inhyst i ett av daghemmen. Kayamandis inofficiella borgmästare Madiba med hustru hade organiserat det hela och agerade tolkar, och under ett antal hektiska timmar testades synen på Kayamandibor som vallfärdat till "mottagningen".

Samira och Björn agerade optikerassistenter, en äggkartong blev hållare åt alla provglas och Bettan och Jan jobbade så svetten lackade. Resultatet blev att ca 120 glasögon hittade nya lyckliga ägare. Bland mottagarna fanns skolbarn som inte kunnat se det skrivna på svarta tavlan på flera år, äldre som inte längre kunde läsa sin bibel eller se på tv, och vuxna som hade mycket svårt att sköta sitt jobb p g a den dåliga synen.
De var en hjärtevärmande dag, och vi liksom alla involverade Kayamandibor vill rikta ett mycket stort och varmt TACK till Bettan och Jan för den här fantastiska hjälpinsatsen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar