onsdag, oktober 30, 2013

Plats kvar på nästa kåkstadstur!

Som  många av er kanske redan vet så är vi djupt engagerade i den relativt lilla kåkstaden Kayamandi (40 000 innevånare) i utkanten av Stellenbosch stad. Samira gör en guidad kåkstadstur till fots varje vecka, där vi interagerar med människorna i kåkstaden på ett unikt sätt.

Foto: Barbro Holgerson
Torsdagen den 21 november på förmiddagen har vi några anmälningar till turen men fortfarande platser kvar, om det finns fler som vill hänga på. Om ni, precis som vi, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på dom fattiga i kåkstäderna" kan vi berätta att det faktiskt inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende där för det mesta nöjda med sin tillvaro, och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. På torsdagarna är det leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi brukar också kunna se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för de svarta att köpa.

Foto: Barbro Holgerson
Madiba, Kayamandis inofficiella borgmästare, följer med oss på turen och berättar som en levande historiebok om hur det såg ut på sjuttiotalet då han först kom dit, och hur allt fungerar idag. Vi gör ett besök i en shebeen, en afrikansk pub där man brygger sitt eget öl, och vi köper fina pärlsmycken hos den unga smyckeskonstnärinnan Portia. Rundvandringen avslutas med höjdpunkten då vi besöker alla härliga barn på "vår" förskola, som finansieras med hjälp av den avgift som deltagarna på kåkstadsturen betalar (R140/pers). Det brukar blir många glada skratt och härliga kramar, och barnen brukar stolta sjunga hela den svåra sydafrikanska nationalsången för oss när vi hälsar på.

Missa inte den här chansen att få en unik nära inblick i det "riktiga" Sydafrika! Vi gör turen varje torsdag förmiddag. Anmäl via e-post till info[at]egi.se eller med en kommentar till detta inlägg. Välkomna!
Foto: Barbro Holgerson

2 kommentarer:

  1. Vi vill gärna tacka för en oförglömlig upplevelse av kåkstaden och för den informativa inledningen Du gav oss. Fantastiskt!
    Kerstin & Jan

    SvaraRadera
  2. Tack snälla go'a ni för de värmande orden!! Jätteskoj att ni uppskattade turen!! Samira

    SvaraRadera