måndag, juni 29, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 6

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)

Tiden rusar och sommaren är redan här - i alla fall om man tittar i kalendern. Men här i Sverige har vi inte märkt särskilt mycket av sommarvädret hittills. Vi längtar efter värmen nu, och hoppas att det blir ändring på vädret framöver.

Våra sydafrikanska vänner bekräftar att vintern nu har rullat in ordentligt i Kapstaden med omgivningar. Det är rejält kyligt på nätterna med temperaturer ner till 6-7 grader på natten ibland. Det är kallt det, om man betänker att husen saknar isolering både i tak och väggar, och fönstren bara har ett glas. Och ni kan ju tänka er hur svinkallt det är i de små skjulen i kåkstäderna i Kapstadens vindistrikt.

Våra egna tankar går extra mycket till familjerna i Kayamandi, den kåkstad utanför Stellenbosch som vi stöttar på flera olika sätt. Härom dagen hade vi kontakt med studierektor Victoria Hani på Kayamandi High School, som gruvade sig över att hennes eget förråd av "nödbindor", till desperata fattiga flickor som plötsligt drabbas av en olycka under skoldagen, nu i princip är helt slut. Hon räknar dagarna tills vi kommer ner och hon får möjlighet att ge dessa flickor en permanent lösning på deras dilemma, och inte bara en pappersbinda som räcker i några timmar. Tänk vilken skillnad vårt PADS-projekt kommer att innebära för alla dessa go'a, ambitiösa små tjejer som till varje pris vill förkovra sig och skaffa sig en bra framtid, men hindras en hel vecka varje månad p g a något så naturligt som menstruation!!

Vi har nu summerat hur vi ligger till i PADS-projektet Etapp 2, som är tänkt att finansiera PADS-kit till de 360 flickor på Kayamandi High School som inte har några pengar själva att köpa mensskydd för. Tack vare era underbart generösa bidrag har vi hittills fått ihop donationer som räcker till 314 flickor!!! Vi är alltså inte helt i mål ännu - ytterligare 46 flickor sätter hela sin tillit till oss, go'vänner! Snälla, underbara ni - kom med i vår grupp och hjälp oss att hjälpa flickorna!!

Prata med era vänner, tipsa om detta blogginlägg på Facebook och andra sociala medier, gå med i vår facebookgrupp "PADS-projektet i Sydafrika", och sprid budskapet till alla ni möter så kanske vi kan få ihop det sista som behövs för att lyckliggöra dessa flickor!

Ett PADS-kit med tre trosor och nio st tvättbara bindor till en flicka kostar bara R190 (motsvarar ungefär 134 kr), och räcker alla hennes fem år på high school! Här är kontoinformation:

ICA-banken kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund). Bankgiro 5299-9869 är kopplat till samma konto, och då är det OCR 927226821928 som gäller. Vartenda donerat öre går helt oavkortat till inköp av dessa kit till flickorna! Transportkostnader, bankavgifter och liknande betalar vi.

Tillsammans gör vi STOR skillnad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar