torsdag, juli 30, 2015

Årets reseförsäkringsjämförelse - and the winner is...


En av de allra största utgifterna för oss som åker till Sydafrika under det svenska vinterhalvåret är reseförsäkring. Det reseskydd som ingår i alla hemförsäkringar gäller i 45 dagar i hela världen. Efter det datumet måste man själv teckna en tilläggsförsäkring som gäller resterande tid av utomlandsvistelsen. Det skiljer i pris om man åker till länder inom eller utanför Europa/EU och till USA/Schweiz (allra dyrast).

Denna förlängningsförsäkring kan man antingen teckna med sitt hemförsäkringsbolag, eller separat med ett försäkringsbolag som specialiserat sig på reseförsäkringar. En viktig skillnad är att om man tecknar med hemförsäkringsbolaget så måste man göra det innan resan är påbörjad, medan resespecialistbolagen accepterar att man tecknar försäkringen även efter det att resan är påbörjad. Är man osäker på hemresedatum kan detta vara bra att känna till. Beslutar man att stanna lite längre än planerat, kam man alltså i efterhand teckna en förlängning via specialistbolagen.

I år har vi tittat på fem olika bolag, och här finns det verkligen mycket pengar att tjäna på att välja rätt bolag! Kostnaden per dag varierar mellan 20 och hela 61 kronor per dag!! Den dyraste försäkringen är alltså nästa tre gånger så dyr som den billigaste, och då är försäkringsskyddet precis det samma - det har vi kollat. Värt att notera är att priset för försäkringen blir dyrare med stigande ålder. Vissa bolag har en jämnt stigande kurva, medan andra bolag har trösklar då priset ökar dramatiskt när man är över en viss ålder.

Här kommer information om de fem bolag vi kontaktat i år. Klicka på namnet så kommer du till respektive bolags hemsida.

Förutsättningar
* Vår ålder är 59 respektive 67 år.
* Vi ber alltid om så hög självrisk som möjligt, eftersom vi inte tycker vi behöver vår försäkring för småsaker, utan vill ha den som en trygghet när det rör sig om högre skadebelopp.
* Utresa 26 september 2015, hemresa 30 april 2016. Minskat med de 45 dgr som ingår i hemförsäkringen återstår 173 dagar att teckna nedanstående förlängning för.

Dina Försäkringar (vårt hemförsäkringsbolag)
Svarade direkt i telefon, ingen väntetid.
Självrisk: 1 500 kr.
Pris per dag: 20 respektive 22 kr.

ERV (fd Europeiska)
Väntade 5 minuter i telefonkö.
Självrisk: 1 000 kr.
Pris per dag: 29 kr.

Gouda
Svarade direkt i telefon, ingen väntetid.
Självrisk: 0 kr.
Pris per dag: 37 kr.

Solid
Många knappval, tjatig egenreklam, väntade 3 min i telefonkö.
Självrisk: 500 kr.
Pris per dag: 28 respektive 61 (!!) kr. Priset höjs dramatiskt efter fyllda 60 år.

ICA-banken
Erbjuder idag ERVs produkt (se ERV ovan). Men under 2016 kommer ICA-banken att starta med helt egna försäkringslösningar, så då ser vi med spänning fram emot vad de kan erbjuda.

Även detta år är alltså Dina Försäkringar det bästa alternativet för oss, med samma oförändrade låga dagspris som förra året. 

2 kommentarer:

 1. Intressant. Ska genast kolla upp Länsförsäkringar.
  Ses snart...
  Björn och Sirkka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de kan också vara ett bra alternativ. Vi hade Länsförsäkringar innan vi hittade Dina Försäkringar. Må så gott, go'vänner! Vi ses snart igen på södra halvklotet.

   Radera