måndag, augusti 03, 2015

Sydafrikanska kockar gästspelar i Fjällbacka

Bryggan Hotell & Restauranger i Fjällbacka
Härom dagen träffade vi vår gode vän sydafrikanske köksmästaren Garth Stroebel på Bryggan Hotell och Restauranger i Fjällbacka, som drivs av Susanne och Peter Maxvall. Här finns flera olika krogar med eleganta à la carte-restaurangen Mathildas som flaggskepp. Garth är en av Sydafrikas mest kända kockar, och har bland annat varit ledare för det sydafrikanska kocklandslaget och haft kockskolan South African Chefs Academy i många år. 

Garth Stroebel
Vi träffades första gången 2009 då vi anordnade en konferens i Kapstaden för den svenska hotell- och restauranggruppen Petit Hotels. Vi engagerade då Garth för att anordna en "demo lunch" för de svenska konferensdeltagarna, där han och hans kockar lagade smakprov ur det bästa som sydafrikansk fine dining har att erbjuda.

Sedan dess har flera av de ingående hotellen och restaurangerna i Petit Hotels Sverige bjudit in honom på gästspel här i den kalla nord, och nu var det dags för Bryggan i Fjällbacka. Garth själv har bara varit här några veckor i sommar, men han har tagit med sig sex yngre kockar som tjänstgör på Bryggans olika restauranger och uppe på grillen på hotelldelen hela sommaren. Resten av året jobbar dessa kockar bland annat på vingårdsrestaurangerna på Newton Johnson och Creation i Walker Bay vid Hermanus, och för några av dem är det första resan utanför Sydafrika minsann, berättade de när vi sågs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar