fredag, juni 07, 2019

I september är det dags för rugby-VM!

Rugby, rugby, RUGBY! 

Våra 14 år i Kapstadens vindistrikt har gjort oss lika tokiga i rugby som sydafrikanerna. Och för er som tror att rugby är spelare med en massa stora skydd och hjälmar som spelar Superbowl har ni en del att lära - och det gör ni bäst HÄR på Svenska Rugbyförbundets sida.

Allra roligast är det att åka in till Newlands Stadium och heja på Stormers "live" när Kapstadens eget lag spelar hemmamatch, eller när det är dags för VM (Rugby World Cup) någonstans i världen vart fjärde år. Och nu i september är det ÄNTLIGEN dags igen! VM går i Japan denna gång och så tokiga har vi (ännu?) inte blivit att vi bokat en resa dit men när viktiga matcher går av stapeln kommer vi att bänka oss framför teven.

Sydafrikanerna är väldigt förtjusta i att samlas i en större grupp och titta på matcherna tillsammans framför en stor teveskärm. Sedan hör det ju förstås till med god mat och dryck i samband med matchen. Väldigt civiliserat upplägg tycker vi, och allt det här går ju förträffligt att uppnå på någon sportbar i närheten av där man bor. Under rugby-VM 2015 såg vi alla Sydafrikas matcher på sportbaren på The Lord Charles Hotel i Somerset West. Där var det härligt trångt och en underbar stämning under matchkvällarna med många sydafrikaner iförda landslagets gröna springboktröjor. På gatorna åkte bilar omkring med stora sydafrikanska flaggor under matchdagarna. Feststämning på topp, med andra ord.

Så i år vill vi definitivt vara på plats i Sydafrika igen när VM drar igång den 20 september. Den 21 september spelar Sydafrika sin första match - mot värsta tänkbara motstånd i form av "The All Blacks", Nya Zeelands landslag som vunnit de två senaste världsmästerskapen. Vid förra VM, som gick i England år 2015, vann Sydafrika bronsmatchen. Två gånger har Sydafrika blivit världsmästare: 1995 på hemmaplan i Sydafrika och 2007 i Frankrike.

Har ni inte bokat säsongens flyg ner till Kapstaden ännu så se till att vara på plats i tid för VM!

Dessa 20 nationer har kvalificerat sig för Rugby-VM i Japan 2019
Australien
Wales
England
Sydafrika
Skottland
Nya Zeeland
Argentina
Georgien
Irland
Frankrike
Italien
Fiji
Tonga
USA
Uruguay
Ryssland
Namibia
Samoa
Kanada

Sydafrika kommer att möta Nya Zeeland (21/9), Namibia (28/9), Italien (4/10) och Kanada (8/10) i gruppspelet. Kvartsfinalerna hålls 19e och 20e oktober och semifinalerna den 26e och 27e oktober. Matchen om brons går av stapeln fredagen den 1 november och finaldags är det dagen efter, den 2 november.


HÄR hittar ni det kompletta spelschemat med både japanska och svenska/sydafrikanska matchtider. (lokal tid där ni befinner er). Vill ni se ett schema över enbart Sydafrikas gruppspelsmatcher så väljer ni "South Africa" i menyn "Select Team" till vänster.

För att ladda upp kan ni kika på sydafrikanska highlights från världsmästerskapet 2007 HÄR. Och för att få en känsla för det hemska motstånd som väntar Springboks den 21 september måste ni se denna "haka" från förra VM-finalen (KLICKA HÄR) som The All Blacks inleder varje match med.

Är det dags för Sydafrika att bli världmästare för tredje gången? Vi hoppas det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar