torsdag, augusti 01, 2019

Hem- och reseförsäkring: nu byter vi bolag!


I juli varje år brukar vi ringa runt till en massa försäkringsbolag för att kontrollera var vi kan få den billigaste förlängningen av reseskyddet i vår svenska hemförsäkring. Det reseskydd som finns i hemförsäkringen räcker nämligen bara i 45 dagar och måste således förlängas om man stannar utomlands längre än så. Här kan premien skilja rejält mellan de olika försäkringsbolagen, och förlängningssumman blir alltid flera gånger högre än årspremien för vår hemförsäkring (bostadsrätt i Stockholm).


Man kan göra på två olika sätt för att förlänga sitt reseskydd. Antingen förlänger man med det bolag där man har hemförsäkringen eller så tecknar man en separat reseförsäkring med ett bolag som specialiserats sig på just reseförsäkringar. Det andra alternativet har i alla våra jämförelser blivit dyrare än att förlänga med hemförsäkringsbolaget. Men fördelen är att det är möjligt att teckna en reseförsäkring med ett specialistföretag när de dagar som ingår i hemförsäkringen löpt ut, vilket man INTE kan göra med hemförsäkringsbolagen - om man nu har behov av det. Själva tecknar vi alltid den förlängda försäkringen innan vi reser iväg, och letar därför varje år upp det billigaste och bästa hemförsäkringsbolaget. Byta bolag är ju jätteenkelt. Det krävs bara ett telefonsamtal i god tid innan huvudförfallodagen. Och skulle man ha missat detta datum kan det faktiskt ibland löna sig att ändå teckna nytt avtal med det hemförsäkringsbolag som erbjuder den billigaste förlängningsförsäkringen och stå ut med att ha en dubbelförsäkrar bostad en tid. Så stor kan faktiskt skillnaden vara på premien för förlängningen om man är utomlands ungefär ett halvår!

I många år har bolaget Dina Försäkringar med råge varit det bästa bolaget för oss. Premien har varit lägst redan för hemförsäkringen och premien för förlängningen har varit många tusenlappar lägre än konkurrenternas. Dessutom är det nästa aldrig någon telefonkö, och skaderegleringen har varit exemplariskt bra.

Trots detta har vi i år beslutat lämna Dina Försäkringar. Vi har nämligen hittat ett bolag som faktiskt har ännu lägre premier och dessutom erbjuder hela 90 dagars reseskydd som ingår i hemförsäkringen! Och man behöver bara vara i Sverige i 15 dagar för att få tillgodoräkna sig en ny 90-dagarsperiod! Dina Försäkringar, och många andra bolag, har nyligen infört att man måste vara i Sverige i minst 30 dagar för att få tillgodoräkna sig en ny period. Vi kommer att åka lite fram och tillbaka mellan Sverige och Sydafrika under den kommande säsongen, så i dagsläget ser det faktiskt ut som att vi inte behöver förlänga vår reseförsäkring över huvud taget. Det sparar vi drygt 10 000 kr på!! Dessutom är premien för hemförsäkringen 1000 kr lägre, och även vår bilförsäkring blev flera tusen kronor billigare i årspremie! Total kostnadsbesparing på cirka 14 000 kr!! Och allt till det facila priset av 495 kr för årsmedlemskap i Caravan Club.

Vad är det då för bolag vi har hittat? Jo, Watercircles Sverige AB med huvudkontor i Kista utanför Stockholm har en specialförsäkring som heter Caravan Försäkring. Det enda som krävs av oss är att en av oss blir medlem i Caravan Club, en intresseförening för de som gillar att campa - med husvagn, husbil, i tält eller campingstuga. Medlemskapet kostar 495 kr per år och det finns inga krav på något campande över huvud taget och inget ägande av husbil eller husvagn.

Vi är två personer med en bostadsrätt på 120 kvadrat med säkerhetsdörr i Danderyd strax utanför Stockholm. Vi har en BMW som står i låst varmgarage året om. Så här ser våra premier hos Watercircles ut för det kommande året:

"Superhem" - Hemförsäkring inklusive bostadsrättstillägg, allrisk och resextra
Årspremie: 2 140 kr (2 518 kr om bilen inte hade varit försäkrad i samma bolag)

Bilförsäkring - helförsäkring, 500 mil per år
464 kr/mån vid användning
81 kr/mån vid avställning

Alla ni som bara vistas i Sydafrika i 90 dagar varje svensk vinter kommer alltså, med en hemförsäkring i Watercircles Caravan Försäkring, inte att behöva förlänga reseskyddets antal dagar över huvud taget!

HÄR hittar ni Watercircles hemsida för Caravan Försäkring. Och HÄR finns ett faktablad för deras hemförsäkring. Fullständiga försäkringsvillkor för Caravan Försäkring hittar ni HÄR (villkoren för Reseskyddet börjar på sid 37).

Om man behöver förlänga reseskyddet i hemförsäkringen utöver de 90 dagarna som ingår så kostar det ca 34-36 kr/dag. Det är lite mer än vi skulle betalat hos Dina Försäkringar (27 kr/dag) men å andra sidan blir det ju för betydligt färre dagar eftersom hela 90 dagar ingår i hemförsäkringen med Watercircles isf de 45 dagarna i Dina Försäkringar.

Vi är väldigt nöjda med den service vi fick från vår handläggare på Watercircles. Vill du prata med samma person kan du kontakta Lucas Matteoli på e-postadress förnamn.efternamn@watercircles.se eller direkttel  08-517 296 48. Tel till kundservice på Watercircles Caravan Försäkring är 010-4900 511.

Nu hoppas vi också att eventuell skadereglering hos vårt nya bolag Watercircles går lika bra och smidigt som det gjort genom åren hos Dina Försäkringar. Det lär vi bli varse framöver men än så länge är känslan för vårt nya bolag enbart positiv.

1 kommentar:

  1. De angav inte hur de definierade varaktigt boende? "Är du inte varaktigt boende i Sverige gäller försäkringen enbart för skada som inträffat i Sverige."

    Känns lite som en gummiparagraf som de borde ha utvecklat mycket bättre i sina villkor.

    SvaraRadera