måndag, februari 01, 2021

Nytt tal till nationen av president Ramaphosa


Ikväll höll president Ramaphosa ännu ett tal till nationen med anledning av den globala pandemin. Talet fokuserade på det vaccinationsprogram som nu planeras i Sydafrika under det kommande året. De allra första vaccinationsdoserna har nu anlänt till landet men de stora leveranserna kommer framför allt att ske under det andra kvartalet i år. Precis som i resten av världen kommer de äldsta och mest sårbara att vaccineras först tillsammans med vårdpersonal. Men han betonade också att ALLA som bor i landet, oavsett nationalitet och typ av visum, kommer att erbjudas vaccination.

Alla indikatorer visar att smittoläget vänt in Sydafrika under de senaste tre veckorna, och man kan nu se en signifikant minskning av antalet intagna på sjukhus med covid-19. Men läget är fortfarande mycket allvarligt och han betonade vikten av att alla fortsätter följa "health protocol".

Som förväntat meddelade presidenten också att en del restriktioner nu kan lättas  upp. Bland annat kommer utegångsförbud bara att råda mellan kl 23 och 04.  Sammankomster begränsas framöver till 50 personer inomhus och 100 personer utomhus, under förutsättning att max 50 % av den totala kapaciteten utnyttjas.

Stränderna kommer nu också att öppnas men under strikt hälsoprotokoll. Alkoholförsäljning blir tillåtet framöver på vardagar kl 10-18. Vingårdar kan återuppta sin försäljning igen.

HÄR kan ni klicka för att se hela presidentens tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar