torsdag, juli 15, 2021

Covidtest till och från Sydafrika



Sydafrika kräver fortfarande PCR-test för inresa. Intyget kollas av flygbolaget redan vid avresan från Sverige. Testet måste vara taget inom 72 timmar (3 dygn) från det att flyget avgår från Sverige. Det här hade vi koll på när vi reste till SA för några månader sedan.

MEN - vid återresan till Sverige blev vi lite överraskade. Sverige kräver inget test för inresande svenskar och inte heller Qatar där vi mellanlandar, men vi tog det säkra för det säkra och gjorde i alla fall ett PCR-test i SA lite drygt två dygn innan avresan, eftersom man aldrig vet om flyg kan bli inställda eller omdirigerade till andra länder/flygplatser än man tänkt sig.

När vi kom till Cape Town International visade det sig att vårt flygbolag Qatar kräver PCR-test för att man ska få gå ombord. Det hade vi inte fått information om tidigare. Och till vår förvåning skulle detta test tas inom 48 timmar innan avresan, inte 72 timmar som vid nedresan! Våra tester hade tagits 52 timmar före avresan, vilket vi ju trodde var väl inom 72-timmarsgränsen. Tack och lov var Qatars personal generös och påpekade bara att testet var lite över tidsgränsen men såg sedan genom fingrarna med detta.

Ett PCR-test kostar cirka 1 500 kr i Sverige men bara några få hundralappar i Sydafrika. Svar fås i båda länderna på e-mail samma dag om man tar testet på morgonen.

Summa summarum: observera att flygbolagen ibland kräver covid-test även om inte destinations- eller mellanlandningsländerna gör det. OCH tänk på att tidsgränsen kan variera så det t ex kan vara inom 48 timmar isf 72!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar