söndag, juli 18, 2021

Vad händer EGENTLIGEN i Sydafrika just nu?

 

Självklart har vi, liksom säkert alla våra läsare, lagt stort fokus på att följa utvecklingen i Sydafrika under den senaste tidens våldsamheter i främst Durban och den omgivande provinsen KwaZulu-Natal. Med stigande förvåning har vi dock tagit del av den tämligen ensidiga bild som förmedlas av svensk press. Droppen som fick bägaren att rinna över kom nu på morgonen, på Nelson Mandelas 103-årsdag, när vi läste dagens ledare i självaste Svenska Dagbladet. Artikeln har rubriken "Sydafrika på gränsen till laglöshet" och är skriven av en person som heter Anna Charlotta Johansson som befinner sig i Sverige och baserat artikeln på det hon sett på sociala medier. I september ska hon publicera sin debutbok som ska heta "Sydafrika: På andra sidan regnbågen".

Så här inleds artikeln:

"Med snabba steg närmar de sig matvarubutiken, utrustade med golfklubbor och påkar. Det första slaget träffar skyltfönstret, effekten är en tsunami av glassplitter. Trots att jag bara ser vad som händer genom en video i sociala medier kan jag känna adrenalinet."

Johan Ripås, tidigare utlandskorrespondent men numera "utrikesreporter" baserad i Sverige, publicerade redan i förgår en artikel på svt.se med rubriken "Sydafrika står på randen till avgrunden".

Det här påminner oss om en incident en sommar för några år sedan när flera av våra sydafrikanska vänner med stor oro kontaktade oss och frågade om vi var välbehållna eftersom hela Stockholm stod i lågor och ligister hade tagit över den svenska huvudstaden. De hade de ju läst om i sydafrikansk press. Först förstod vi ingenting men när vi läst de sydafrikanska artiklarna online förstod vi att det var de då aktuella bilbränderna i Tensta/Akalla som återgivits på det sättet i SA-media.

Ovan svenska artiklar och analyser kan för all del vara helt korrekta och Sydafrikas dagar nu vara räknade. Men det finns också sydafrikanska medier som rapporterar en annan bild av läget och framtiden. Kontentan av detta är att vi verkligen vill uppmana er alla att själva bilda er en så välgrundad uppfattning som möjligt om det som nu sker i Sydafrika. I vårt tycke gör man det allra bäst genom att ta del av så många sydafrikanska källor som möjligt, och inte enbart förlita sig på det som skrivs av svenska skribenter. Här är några tips på stora sydafrikanska nyhetsutgivare:

www.iol.co.za

www.news24.com

www.thesouthafrican.com/news

Och om ni läser artiklar i ämnet från andra länder än Sydafrika, se då i alla fall till att artiklarna är skrivna av journalister som sedan en längre tid befinner sig i landet. Googla på "South Africa unrest" och sätt filter på senaste veckan så hittar ni en hel del intressant läsning.

Observera att vi med detta inlägg inte på något sätt försöker bagatellisera det pågående våldet, och inte heller ta politisk ställning. Syftet är enbart att försöka balansera den, i vårt tycke, alltför ensidiga svenska mediabilden.

RättelseAnna Charlotta Johansson har i efterhand kontaktat oss och påtalat att hon inte befann sig i Sverige när upploppen i Durban ägde rum och artikeln skrevs utan i Kapstaden. Enligt vår mening fanns inget i artikeln som gjorde att detta faktum framgick, och vår gissning är att det inte bara var vi som drog den felaktiga slutsatsen. Men nu är i alla fall rättelsen gjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar