söndag, januari 16, 2022

Svenskdonerad ultraljudsmaskin på plats i Khayelitsha

Stolt och glad mottagande personal på Khayelitsha Hospital

Så här används maskinen dagligdags

 Jenny Bäcklund är dotter till Lisa och Jan Bäcklund som  många av er bloggläsare har träffat här i Kapstadens  vindistrikt. 

 Jenny är hjärtläkare och arbetar nu som chefsläkare på  Capio Specialistkliniker. Hon har varit här i Sydafrika  många gånger också med sin son som bland annat varit  med på (och vunnit!) Tisdagsgolfen.

 Jenny drog för ett tag sedan igång ett projekt där  Röntgenavdelningen på Danderyds sjukhus skulle skänka  en ultraljudsmaskinen hit ner till kåkstaden Khayelitsha  strax utanför Kapstaden. Jenny var tidigare chef för den  avdelningen på Danderyd. 

 Nu i januari har det projektet gått i hamn och apparaten är  på plats och har tagits i bruk på ett sjukhus i Khayelitsha. 

 Så här skrev Jakob Endler, svensk narkos- och  intensivvårdsläkare som är engagerad i sjukhuset som tagit emot maskinen, den 13 januari: 

"Som en försenad julklapp anlände ultraljudsmaskinen till Khayelitsha Hospital i början av veckan. Paketet blev 246 kg tungt och det tog lite fixande att få dit den. Den kommer att göra stor nytta och stort tack till dig för att du hittade och skänkte den."

Jenny berättar att maskinen inte är den första ultraljudsapparaten på Khayelitsha Hospital men att den verkligen behövs och gör stor nytta.

Här bredvid ser ni en bild från uppackningen av maskinen på plats i Khayelitsha. Vilken härlig "success story"! 

Vi gratulerar Khayelitsha Hospital och framför allt Jenny Bäcklund till en väl genomförd och fantastiskt fin hjälpinsats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar