onsdag, juni 07, 2023

Säsongens fine dining

Härliga aromer på FYN Restaurant

Vår lilla familj består ju numera även av den fyrbenta, långhåriga dottern Molly. Av den anledningen ligger dagligt fokus inte främst på fine dining numera, utan mest på så kallade "pet friendly restaurants". Sådana finns det faktiskt ganska många i Kapstaden och vindistrikten. Härom dagen fick vi dessutom tipset att besöka Simon's Restaurant på vingården Groot Constantia som till och med har en särskild hundmeny! Den måste vi (läs Molly) testa.

Men tillbaka till ämnet fine dining. Några sådana restauranger har vi ändå besökt under den gångna säsongen, både gamla favoriter och nya spännande bekantskaper: 
* Chorus, Bertus Bassons nya skapelse på vingården Waterkloof i Somerset West (med vår favoritservitris Shireen från 96 Winery Rd på plats bland personalen)
* La Colombe, välkänd kulinarisk högborg i Constantia
* FYN (uttalas "fejn"), Peter Tempelhoffs (fd The Greenhouse) nya restaurang i Kapstaden
* La Petite Colombe, i de nya större lokalerna i Franschhoek (de flyttade under pandemin till Leeu Estates)

Och suverän vinnare i vår egen lilla inofficiella tävling blir FYN Restaurant inne i centrala Kapstaden. Här avnjöt vi en helt underbar avsmakningslunch tillsammans med vännerna Gabi och Hasse. Eftersom FYN ligger mitt inne i centrala Kapstaden kan man inte ståta med någon tjusig utsikt som många av konkurrenterna kan göra. På ett sätt finns det faktiskt en finess med det. Det finns liksom lite färre störande moment som tar fokus från mat- och vinupplevelsen. Eftersom menyn växlar hela tiden går vi inte in på vilka rätter vi avnjöt men det som främst skiljer FYN från konkurrenterna är att varje rätt är fullproppad med helt saliggörande aromer! Alla fine dining restauranger vi besökte under säsongen gör vackra upplägg, och servicen är med få undantag riktigt bra hela tiden. Men det har faktiskt förvånat oss många gånger att ögat får mer än gommen, så att säga. Men inte på FYN! Vi fyra utstötte ett oräkneligt antal "ahhh" och "åhhh" under lunchen på FYN, vilket måste sägas utgöra ett gott betyg.

Björn och Gabi på FYN Restaurant

Vad skiljer då dessa restauranger från de stjärnbeströdda Guide Michelin-restauranger vi besökt i andra delar av världen? Allt mindre, ska sägas först och främst. Det har hänt väldigt mycket beträffande både matlagandet, service och vinval sedan vi kom hit år 2005. Men servicen har ändå en bit kvar för att mäta sig med världens bästa. Och vi saknar fortfarande den lekfullhet och de roliga överraskningsmomenten (förutom den tämligen uttjatade kolsyreröken) som gör en fine diningupplevelse på någon av världens bästa restauranger till en oförglömlig helaftonsföreställning.

Amuse bouche på La Petite Colombe
God tvåa i vår bedömning kommer La Petite Colombe. Lunchen inleddes med små läckra amuse bouche i sköna fåtöljer innan vi visades till vårt bord i matsalen. Resten av lunchen höll också hög klass, men det var faktiskt inledningens amuse bouche som bjöd på de härligaste aromerna. Innan lunchen hann vi med att prova några av Leeu-gruppens prisbelönta (och svindyra!) viner i vinprovningslokalen på området, under mycket kunnig vägledning. Och efter lunchen strosade vi runt i det trevliga konstgalleriet som angränsar till restaurangen.

Närmast ser vi fram emot att besöka Salon, Luke Dale Roberts senaste tillskott i hans restaurangimperium. Salon slog upp dörrarna i slutet av april i bottenvåningen på silon i Old Biscuit Mill där välkända restaurangen Potluck Club (även den ägd av Luke Dale Roberts) ligger högst upp. Men det lilla äventyret får vänta tills efter vårt Sverigebesök som stundar strax.

Som ett litet PS vill vi också nämna att nattklubben Pigalle i Greenpoint fortfarande håller stilen, med suverän livemusik att skaka loss till på dansgolvet och makalösa skaldjur bland mycket annat gott. Missa inte en helkväll där om ni är inne i Kapstaden någon helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar