onsdag, april 15, 2009

Och så var det det här med visum till Sydafrika igen .....

Någonstans hörde vi om någon som tänkt lösa visumproblemet på ett kreativt och lite annorlunda sätt. Så här var det tänkt att det skulle gå till:

Man åker till SA som vanlig korttidsturist dvs utan visum och får då automatiskt ett 3-månaders turistvisum då man anländer. Om man sen planerat stanna längre än dessa tre månader, låt säga 6 månader, åker man i god tid upp till ett statligt kontor i Paarl där man enkelt kan förlänga sitt 3-månaders turistvisum med ytterligare 3 månader. Det hela till kostnaden R150, eller nåt i den storleksordningen.

Simsalabim, så var det fixat och klart! ... eller?

Vi passade på, när vi häromdagen åkte hem till Sverige, att fråga en SA passkontrollant om man kunde göra så här. Och svaret...ja det blev tyvärr NEJ. Knuten är att när man vill resa in i Sydafrika kräver passmyndigheterna att man kan visa upp en returbiljett med avresedatum inom den period som visumet gäller. Dvs man måste kunna bevisa att man planerar resa ut ur landet innan visumet går ut.

Men visst - om man både förlänger sitt visum och bokar om sin hemresebiljett sedan man väl kommit in i landet så fungerar säkert detta sätt. Eller också om man törs chansa att passkontrollanten vid inresan inte upptäcker att retur-
biljetten gäller ett datum senare än den tid man har visum för.

Har du upplysningar eller erfarenhet att delge oss alla angående detta, är vi mycket tacksamma för en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar