måndag, april 27, 2009

Tre gånger bättre sjukvård i Sydafrika

En del av er känner säkert till att jag (Björn) strax före jul på grund av hjärtproblem tvingades tillbringa några dagar på Vergelegen Medi-Clinic i Somerset West. Efter diverse undersökningar konstaterades vad som var fel och jag ordinerades en medicin som jag tar och mår nu alldeles utmärkt.

Väl hemkommen till Sverige ville jag ändå kolla upp det hela med en svensk hjärtspecialist och besökte därför det välrenommerade Stockholm Heart Center. När läkaren jag träffade läste igenom journalen jag hade med mig från Sydafrika såg jag hur hans ögonbryn höjdes gång på gång. När han läst färdigt vände han sig till mig och sa:
”En så här grundlig och genomlysande undersökning och behandling skulle du definitivt inte ha fått av den svenska sjukvården. Det dom gjorde för dig i Sydafrika är dubbelt, om inte tre gånger, så omfattande och bra som vi skulle ha haft möjlighet att ge dig här i Sverige!”Nu hoppas vi ju att vi ska slippa anlita sjukvården framöver men efter att ha pratat med den svenska hjärtläkaren kommer det i alla fall kännas extra tryggt att kontakta sjukvården i Sydafrika.

söndag, april 26, 2009

Ingen tvåtredjedelsmajoritet för ANC!

65,96% blev slutresultatet för ANC, African National Congress, nationellt i det sydafrikanska valet. Partiet nådde således inte upp till ensam tvåtredjedelsmajoritet på 66,66%. För Democratic Alliance blev valet en framgång med 16,6% nationellt, vilket är en ökning med 4 procentenheter. I Western Cape, provinsen där Kapstaden ligger, fick DA hela 51,46% av rösterna. I samma provins backade ANC från 45 till 31%. DAs partiledare och tillika kapstadens borgmästare Helen Zille har framförallt vunnit röster hos den stora populationen färgade, förutom de vitas röster som partiet till största delen redan har.

Zille blir nu ny premiärminister för Western Cape, och har lovat att göra provinsen till ett riktigt mönstersamhälle. Den satsningen blir mycket viktig för Zille, om hon ska lyckas i sin högtflygande ambition att ta över regeringsmakten vid nästa val om fem år. Av den anledningen har hon också uttryckt en ambition att bygga koalitioner med andra oppositionspartier, för att då kunna gå förbi ANC totalt.

lördag, april 25, 2009

ANCs siffror faller

ANCs vinstmarginal har sjunkit under natten. Senaste resultatet visar på 65,96% för det styrande partiet. Detta gör att man nu ligger längre ifrån den önskade tvåtredjedels-majoriteten som behövs för att ANC på egen hand ska kunna ändra i Sydafrikas författning. DA, oppositionspartiet Democratic Alliance, ökar mer än väntat och ligger nu på 16,6%. Och den siffran förväntas stiga ytterligare eftersom Western Capes resultat inte finns med i slutresultatet ännu. Det nya partiet COPE (Congress Of the PEople) låg imorse på runt 7,4% med över 1,3 miljoner röster.

Det slutgiltiga valresultatet väntas tillkännages senare i eftermiddag.

onsdag, april 22, 2009

Zille köar framför valurnan

På nätet läser vi att Demokratiska Alliansens ledare Helen Zille, till skillnad från många andra VIPs, stod i kö istället för att gå förbi andra köande väljare när hon gick till vallokalen imorse.

Hon anlände till St Paul's Anglikanska kyrka, några kvarter från hennes hem i lummiga Kapstadsförorten Rondebosch klockan 8 på morgonen tillsammans med sin make och deras två söner.

Hon anslöt sig till raden av ungefär 100 personer, av vilka de flesta applåderade när de såg henne.

Zille, som även är Kapstadens borgmästare, berättade för de många journalister som hade samlats att det hade varit en lång och hård kampanj och att det nu var upp till väljarna.

Från sin plats i kön sa hon att DA förväntas vinna i provinsenWestern Cape och förbli den officiella oppositionen nationellt. Enligt Zille finns också möjligheten att DA kommer styra provinsen som en del av en koalition.
Men hon sa också: "Jag är övertygad om att DA kommer att bli det största partiet i provinsen".

På en fråga om DA: s "Stopa Zuma" kampanj varit negativ för partiet svarade hon: "Det är Jacob Zuma själv som är det negativa."

Zille köade i en knapp halvtimme innan hon kunde lämna sin röst.

Idag går Sydafrika till val

Så är nu dagen inne för sydafrikanerna att gå till valurnorna och rösta. Utgången känns inte särskilt oviss, men det blir ändå intressant att se hur det hela kommer att fortlöpa och hur stor majoritet ANC får. Förväntningarna är också höga på det nya partiet COPE som nyligen bröt sig ur ANC, och Democratic Alliance med Kastadens borgmästare Hellen Zille i spetsen förväntas göra ett bra val. 23 miljoner sydafrikaner har registrerat sig för att få rösta, så valdeltagandet förväntas bli högt.

Här är några nyhetssajter där du kan följa valet:

www.capetimes.co.za

www.capeargus.co.za

www.iol.co.za

tisdag, april 21, 2009

Skattelättnad fr.o.m. 20090101.....

Vi fick ett mail från Rolf i Göteborg där han skriver om skattelättnad. Visserligen har ju detta ingenting med Sydafrika att göra men lite positiva vibbar skadar inte så vi gör ett undantag för den här gången.

KLICKA HÄR, läs och ha några trevliga minuter.

TACK Rolf!

måndag, april 20, 2009

Potentiellt skatteproblem för långtids-
besökare i Sydafrika

Från KG fick vi för en tid sedan en kopia på en artikel, om en sydafrikansk kapitalvinstbeskattning för utländska medborgare, som kan vara bra att känna till. Det är tidningen ”Business Day” som har publicerat artikeln och man varnar där utländska husköpare för den här typen av kapitalvinstbeskattning.

Huvudbudskapet i artikeln är att utlänningar som spenderar 91 eller fler dagar per år i Sydafrika under 6 år i följd automatiskt utsätter sina globala tillgångar för sydafrikansk kapitalvinstbeskattning CGT (Capital Gains Tax).

Läs hela artikeln – KLICKA HÄR

Tack KG för att du lyfter fram det här problemet. Nu har vi ju som bekant dubbelbeskattningsavtal med Sydafrika som säkert begränsar effekten av CGT, men om någon annan läsare kan bringa ytterligare klarhet i vad som gäller och inte gäller är vi andra givetvis tacksamma att få ta del av det.

söndag, april 19, 2009

Mer Sydafrika på svensk TV ikväll

Vi hörde just på 18.00-nyheterna att Rapport kl.19.30 bland annat kommer att innehålla ett reportage om förberedelserna i SA inför fotbolls VM 2010.

Glöm heller inte bort "Dokument Utifrån" i TV2 kl 22.00 som sänder andra delen av filmen Sydafrikas val. Om SA efter apartheid.

onsdag, april 15, 2009

Och så var det det här med visum till Sydafrika igen .....

Någonstans hörde vi om någon som tänkt lösa visumproblemet på ett kreativt och lite annorlunda sätt. Så här var det tänkt att det skulle gå till:

Man åker till SA som vanlig korttidsturist dvs utan visum och får då automatiskt ett 3-månaders turistvisum då man anländer. Om man sen planerat stanna längre än dessa tre månader, låt säga 6 månader, åker man i god tid upp till ett statligt kontor i Paarl där man enkelt kan förlänga sitt 3-månaders turistvisum med ytterligare 3 månader. Det hela till kostnaden R150, eller nåt i den storleksordningen.

Simsalabim, så var det fixat och klart! ... eller?

Vi passade på, när vi häromdagen åkte hem till Sverige, att fråga en SA passkontrollant om man kunde göra så här. Och svaret...ja det blev tyvärr NEJ. Knuten är att när man vill resa in i Sydafrika kräver passmyndigheterna att man kan visa upp en returbiljett med avresedatum inom den period som visumet gäller. Dvs man måste kunna bevisa att man planerar resa ut ur landet innan visumet går ut.

Men visst - om man både förlänger sitt visum och bokar om sin hemresebiljett sedan man väl kommit in i landet så fungerar säkert detta sätt. Eller också om man törs chansa att passkontrollanten vid inresan inte upptäcker att retur-
biljetten gäller ett datum senare än den tid man har visum för.

Har du upplysningar eller erfarenhet att delge oss alla angående detta, är vi mycket tacksamma för en kommentar.

måndag, april 13, 2009

Påsktack från Elisabeth & Kai

"Tack, kära vänner Samira och Björn, för all matnyttig information vi fått på bloggen under denna säsongen i Sydafrika! Tack för alla evenemangsidéer, festreportage, restaurangrecensioner, golfresultat, matrecept, resetips, bildkavalkader och allt annat trevligt, som vi med nyfikenhet och intresse tagit del av. Stort tack för ert engagemang och för allt arbete!

Glad Påsk önskar Elisabeth och Kai från ett vårsoligt Särö"

Vi rodnar klädsamt och skickar varma tackkramar tillbaka! Vi har så kul, så kul när vi bloggar, och vill också passa på att tacka alla som uppmuntrar oss och/eller hjälper oss med idéer och inlägg.

Missade du TV-programmet
om Sydafrika igår?

Avsnitt 1 sändes igår och del 2 sänds på SVT2 nästa söndag (19/4) kl 22.00 i Dokument Utifrån. Programmet igår var definitivt sevärt men lugn du kan se det igen på webben om du KLICKAR HÄR.

söndag, april 12, 2009

Missa inte ”Dokument Utifrån”
på TV ikväll 21.05

Nelson Mandela, Thabo Mbeki, Jacob Zuma ...... I kvällens ”Dokument Utifrån”, i SVT2 klockan 21.05, får vi följa ANC’s väg från befrielserörelse till ledande politiskt parti. Det är som ni säkert känner till en historia som har kantats av hopp och försoning men även av svårigheter, kompromisser och korruption.

lördag, april 11, 2009

Glad påsk alla bloggvänner!

Nu har vi landat hemma i Stocksund igen. Vilket underbart vårväder! Backen bakom huset är full av sippor, snödroppar och krokus.

Hemresan gick perfekt! Vi lyckades till och med sova några timmar på långflighten. Resan avslutades med en skål färska räkor hemma innan vi kröp isäng.

Idag har vi bjudit hem oss till Samiras bror med familj! Den vitlöksspäckade lammsteken fixar Samira och Björn, en tradition som inte får brytas. Mamma Marianne och Einar fixar förrätt och bror med familj fixar allt övrigt. Praktiskt och kul att hjälpas åt. Även Björns yngste son Victor med flickvän kommer med, men har detta år blivit arbetsbefriade.

Vi önskar er alla en riktigt skön, vilsam och trevlig påsk, var i världen ni än befinner er!

GLAD PÅSK!

Ingen VAT refund (momsretur)!

Det bidde ingenting, inte ens en tummetott! Grrrr! Det var tvärt nej när vi kom till TAX Refund på Cape Town International. Men tillsammans med våra vänner Yrsa och Hasse har vi nu lyckats få fram vad som, i alla fall för tillfället, råder för regler för att kunna få tillbaka moms på inköpta varor vid utresa ur Sydafrika. Så här ligger det till: Även om du har ett förlängt uppehållstillstånd för t ex pensionärer, arbete eller studier får du momsen tillbaka, MEN bara den sista gången du lämnar landet på just DET visumet. Yrsa och Hasses visum går ut i höst innan de åker tillbaka till Sydafrika, och de måste alltså skaffa ett nytt visum till nästa säsong. De fick nu lämna ett skrivet intyg där de lovade att inte återkomma till Sydafrika på SAMMA visum, vilket ju inte var så svårt. Sedan tar det av ngn anledning ca 10 veckor innan återbäringen kommer in på kreditkortet, men det är det ju värt.

Vi har dessvärre ett nyutfärdat tvåårsvisum som inte går ut förrens i oktober 2010, och kommer alltså att återvända på samma visum nästa säsong. Men då kommer vi att kunna få tillbaka momsen för det vi inhandlat de sista 90 dagarna, när vi reser hem i april 2010. Vi måste då skriva ett papper där vi lovar att inte återkomma på samma visum. Sen är det bara att hålla tummarna för att inte myndigheten får för sig att ändra reglerna - igen.

torsdag, april 09, 2009

Den sista måltiden

Vår version av Den sista måltiden intogs nyss hos Anton & Ed på restaurangen Taste. Denna förträffliga restaurang ligger på R44an på höger sida om man kör från Somerset West mot Stellenbosch, alldeles i början redan innan vingården Avontuur. Vi åt en gudomlig foie gras följt av en sagolikt mör oxfile med haricots verts och klyftpotatis. En fin ostbricka blev en perfekt avslutning. Alltihop nedsköljt med Shiraz från Villiera. Och helt plötsligt fick vi sällskap till osten, i form av Katarina, ägare av The Beautiful South och The Beautiful West Guest Houses som till vår glädje oväntat dök upp och gjorde oss sällskap på ett glas vin. Hela kalaset gick på R600 - helt otroligt!!

Så nu är vi "packade" och klara på mer än ett sätt! Om en timme bär det av till flygplatsen. Hej då vårt vackra sydafrikanska paradis för denna säsong. Vi ses igen i oktober!
P.S. För dem av er som undrar hur det gick med våra resväskor kan vi avslöja att både Samiras och Björns väska väger 23 kg vardera - exakt vad British Airways tillåter. Yippie! D.S.

onsdag, april 08, 2009

Knappast överviktig


Några av våra vänner har försett oss med information angående British Airways och övervikt. Ingrid J berättar av de inte hade övervikt själva tack vare att man gratis får ta med sig en golfbag med maxvikt 15 kg. Vi har letat upp en gammal bag – tack för tipset!

Kicki P och Anders K flög med BA från Kapstaden igår och landade på Arlanda idag. Kicki berättar att de såg resenärer med både 27 och 28 kg som inte behövde betala någon övervikt. Yes!! Det finns hopp, med andra ord. Samiras väska väger som vanligt 28 kg trots den packade golfbagen, men med lite omfördelning till Björns väska ska det nog klara sig.

Stort tack för värdefull info, kära vänner!

Och Björn hoppas förstås att just den här flygvärdinnan ska jobba på vår långflight imorgon :-)

Rabatt på Builders Warehouse

Visste ni att Builders Warehouse i industriområdet Interchange i Somerset West har 10% pensionärsrabatt på onsdagar? Du får frågan i kassan och svarar bara "Ja", eller påtalar det själv, så är saken klar. Dessutom kan du gå in i deras cafeteria och dricka kaffe alldeles gratis som pensionär på onsdagar. Man får väl frosta håret och sätta på sig några gamla avlagda, omoderna glasögon och göra ett försök. Björn lyckades idag, och visste inte riktigt om han skulle bli glad eller sur.

tisdag, april 07, 2009

Restaurangtips

Här kommer ytterligare ett tips för er som stannar i Kapstadens vindistrikt ännu ett tag. För en tid sedan var vi på restaurang 96 Winery Road (se vår bok på sid 52), som är mest känd för sina utmärkta kötträtter. Men nu har man även lanserat en provsmakningsmeny som kändes mycket fräscht omväxlande och klart prisvärd. Menyn består av sex rätter plus en liten sorbet att skölja gommen med mellan musslorna i vitvinsgrädde och en sagolik vaktel. Dessutom bjöds vi rödbetor med getost, pecannötter och honung, tarte tatin med vildsvampsblandning, en pepparfilé som smälte i munnen och som avslutning en klassisk crème brulée. Hela kalaset kostade R250 eller R350 inklusive utvalda glasviner. Det blev en mycket lyckad middag, och kändes som ett kul, annorlunda grepp av en restaurang som behöver något nytt för att locka tillbaka gamla kunder. Vi rekommenderar!

måndag, april 06, 2009

Efterlysning: British Airways-resenärer med övervikt!

Har du nyligen flugit från Kapstaden med British Airways och haft övervikt? Då vill vi väldigt gärna att du skriver till oss och berättar om du fick betala eller inte! Vi har hört från resenärer med Lufthansa, KLM och South African att de varit väldigt hårda på övervikt denna säsong, men ingen har kunnat ge oss besked om hur British Airways agerar.

Nu på torsdag är det dags för oss själva att flyga tillbaka till Sverige, och vilket flygbolag flyger vi tror ni? Just det - British Airways! Och Samiras väska har aldrig vägt mindre än 29 kg, men det brukar BA inte bry sig om. Men nu är oron stor att vi ska få samma elaka behandling som flera av våra vänner fått vid inchekningsdiskarna i år. Vet du något om hur British Airways agerar på Cape Town International är vi MYCKET tacksamma om du bums antingen skriver en kommentar till detta inlägg eller mailar till oss på info@egi.se.

söndag, april 05, 2009

För er som är kvar......

Många har redan åkt och inom dom närmaste veckorna är det många fler av oss som åker hem till ett förhoppningsvis vårligt Sverige. Men för er som stannar ett tag till finns det en hel del kvar att göra. Här kommer några axplock:

15 april kl. 19.00, Grapes, Gourmet & Galleri Evening, på Harvey's Restaurang, Winchester Mansions, 221 Beach Road, Sea Point. En exklusiv möjlighet för konstälskare med en passion för gourmetmat ihopkopplade med fina viner, att njuta av en kväll med en femrätters måltid och vin från Luddite Wine. Cobus van Bosch från Patrice Boussekey Eclectic Art Gallery visar konst, och eventet avslutas med en vinauktion där intäkterna går till stöd för en välgörenhetsorganisation som arbetar för att återanpassa gatubarn i samhället. R345pp. Tel 021-434 2351, harveys@winchester.co.za, www.winchester.co.za

15 april kl 18.30 är det en speciell vinprovning på Steenberg i Kapstaden. Temat är Golden Oldies från Constantia Valley. Vinprovarvärd är Constantia Uitsig’s André Rousseau. R80/person. Tel 021-713 2326, info@steenbrg.co.za www.steenberg-vineyards.co.za






18 april kl. 19.00 - La Motte klassisk konsert i Franschhoek. Quentin Crida, ledare för den populära Kap barockensembeln Tinta Barocca, leder en grupp av ledande musiker i ett program med musik som lämpar sig speciellt för påsken. R110/person (inklusive vin och lätta snacks efter konserten). Tel 021-876 3119, concerts@la-motte.co.za, www.la-motte.com

24-27 april - The SA Cheese Festival: Passa på att frossa i ost på den rustika Bien Donnégården mellan Paarl och Franschhoek. Njut av matlagning, provsmakning och shopping på en marknad med atmosfär. Biljetter finns att köpa på Computicket. Fre-sön: 10.00-18.00, måndag: 10.00-17.00. Tel 021-975 4440. cheese@agriexpo.co.za, www.cheesefestival.co.za

lördag, april 04, 2009

Boulefinal på Vergenoegd

I onsdags spelades säsongens sista onsdagsboule på vingården Vergenoegd. Visserligen är säsongen för oss ”svalor” snart över här nere i Sydafrika men vi var ändå hela 19 glada boulespelare som mött upp för boulespel och efterföljande trevlig lunch denna soliga och varma onsdag. Dagens vinnare som förövrigt delade på förstaplatsen med samma poäng var: Lag Ingemar och Lars-Eric och Lag Tom och Ilke. Vi gratulerar vinnarna som får behålla vandrings-
priserna (dom gula ledartröjorna) till nästa säsong och önskar samtidigt alla varmt välkomna igen till en ny säsong med onsdagsboule framåt oktober/november. Mera exakt tid meddelar vi givetvis här på bloggen lite längre fram.

fredag, april 03, 2009

Begagnade läsglasögon sökes!

Vi har fått ett mail med ett upprop som vi gärna stödjer. Mailet kom från Bärbel som skriver:

Sedan en tid tillbaka hjälper jag till som volontär på Philani -center i kåkstaden Khayelitsha. Det hela började med att svenskan Ingrid Le Roux, som är läkare på Philani, ville ha hjälp från oss andra svenskar med kvalitetsbedömning av deras handarbeten. Eftersom jag själv är mycket intresserad av och själv producerar konst anmälde jag mig och har sedan dess kommit fint in i deras grupp och fått väldigt bra kontakt med kvinnorna som arbetar där.

När jag ser på dessa kvinnor när dom arbetar har jag konstaterat att många av dom behöver läsglasögon. Själv tog jag nyligen med mig 5 olika par glasögon och det visade sig inte oväntat vara väldigt, väldigt uppskattat.

Så nu är min önskan att jag här på Samira & Björn’s Sydafrikablogg kan få vidarebefordra en vädjan till hela svensk-kolonin och alla er som har planer på att resa hit ner:

Se efter om ni har några gamla läsglasögon som ni inte använder i era gömmor och byrålådor. Ta med dem till Sydafrika nästa gång ni kommer hit. Kontakta mig gärna på telefon i Sverige: 031-916612 och i Sydafrika: 021. 8537645 eller ta helt enkelt med glasögonen till "Boulen" som vi under säsong spelar varje onsdag kl 11.00 på vingården Vergenoegd. Så skall jag ta hand om dom och se till att dom kommer till kvinnorna i Philani -centret och till andra behövande i kåkstaden Khayelitsha. Jag vore väldigt, väldigt tacksam om ni kan hjälpa mig med detta.

Ha en skön sommar och sköt om varandra så ”ses vi” (om vi har rätt glasögon vill säga) nästa säsong här nere i Kapstadens vindistrikt.

Kram Bärbel

torsdag, april 02, 2009

En resa till Zambia och Victoriafallen

För ett par veckor sedan var Lisa och jag på en tripp till Zambia. Behändigt två timmars flyg till Johannesburg och därefter ny två timmars flygtripp till Livingstone, som är den forna huvudstaden i Zambia. Vi skulle uppleva Victoriafallen. Ni vet de som enligt modern västerländsk historia upptäcktes av Dr Livingstone 1855. Tidigare hade tydligen portugiserna funnit det men ej tecknat ned det, så det är därför Dr Livingstone sägs vara den första västeuropén.Vi kände direkt när vi kom till Zambia en stor värme och service-
inställning från alla. Normalt är immigrationsmyndigheterna inte några charmiga personer precis, men även de var otroligt vänliga. Vi hade inkvarterat oss, efter rekommendationer från goda vänner, på River Club. Inte helt billigt men enormt trevligt. Ni kan se lite av det på bilderna. Vi fick en egen lodge i tre etage med egen liten bubbelpool på altanen. Hotellet har 12 lodger så det är inte stort, men känslan är att komma till ett hem som gäst. De har ett upplägg där allt ingår i priset inkl utflykter.

Första kvällen åkte vi på imponerande Zambezi River i en liten aluminiumbåt. Med duktig guide såg vi hippos som han hade stor respekt för dem eftersom han själv blivit angripen av dem. Dessutom fick vi se massor med intressanta fåglar samt krokodiler. Vattnet här är mycket krokodilrikt, så bad i floden rekommenderas ej. Turen blev inte sämre då vi fick en sundowner GT med tilltugg.

Dagen efter upplevde vi Victoriafallen. Fallhöjden är ca 100 m och bredden ca 1,7 km. Just nu är det mycket vatten. Vattenståndet är ca 4 m högre än normalt så det ÄR IMPONERANDE. Man går under fallen och formligen dränks av regnet därifrån. Ponchos rekommenderas. Vi såg det alltså från Zambia sidan då vi inte känner för att besöka Zimbabwe så länge som Mugabe är kvar vid makten.Ett par timmar rekommenderas vid fallen. Vi spädde på det hela med en 30 min helikoptertur över fallen. De inbegriper då att man nedströms följer Zambezi ett par mil. Kan också varmt rekommenderas.

På eftermiddagen blev det gameride genom en naturpark. Djurrikt men vi såg tyvärr inte elefanterna denna gång. Åter på River Club blev vi ånyo väl omhändertagna. Ägaren är synnerligen trevlig och har en intressant bakgrund som före detta engelsk officer som sadlade om för 12 år sedan genom att bygga upp denna vackra anläggning.

Dagen efter besök i en liten ursprunglig by med ca 400 invånare i primitiva men prydliga hyddor. Den så kallade borgmästaren där var en imponerande kvinna med mycket pondus. Vi besökte även deras skola. Ca 40 till 50 elever per klass med enkla lokaler. Lärarna har efter de lokala förhållandena relativt god lön, ca 400 US Dollar per månad. Lärarkvaliteten är därmed god men visst är det stor skillnad.

Landet är till 70 % beroende av sina kopparfyndigheter och med nuvarande världsrecession är deras inkomster halverade. Detta får stor återverkan på hela landet. Man satsar nu mycket på selektiv turism. Det är ett vackert land med behaglig temperatur även under den varma tiden, da Livingstone ( ca 200 000 inv. ) ligger på 700 meter, medan huvudstaden Lusaka ligger på ca 1300 m. Vi åkte sedan hem igen via Johannesburg och fann åter i Cape att man gjort en resa ca 100 år tillbaka i tiden men rekommenderar den varmt till er alla.

onsdag, april 01, 2009

April, april din dumma sill!

Vår vän Kjell i Stockholm har skickat oss ett utdrag ur svenska tidningar som försökt lura svenska folket idag på första april.
Här är några av alla tokerier som förekommit i pressen:

Sydsvenskan
Lunds tekniska högskola har utvecklat räddningen för svensk bilindustri: en elbil som laddas med vindkraft. Modellen, som fungerar bäst i motvind, kallas YCC 1.4 - eller kort och gott Vowwe (Volvo Working Wind Engine).
- I början tyckte folk att vi var blåsta, säger materialforskaren Per Peter Theum.

Vestmanlands läns tidning
Från och med 1 januari är det slut på aprilskämt inom EU. EU-direktivet 04/01/2009 innebär ett förbud mot "vilseledande nyheter i press, radio och tv". Förbudet har tillkommit efter forskning på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Göteborgsposten
Ett 60 meter högt pariserhjul ska uppföras på stora pontoner i älven utanför Göteborgsoperan. I dag klockan 12 planeras en demonstration av aktionsgruppen "Stoppa hjulet".

Nya Wermlands-tidningen
Årets älgjakt blir kanske den sista någonsin. På EU:s begäran har regeringen, efter rekommendation från Naturvårdsverket, beslutat om totalförbud mot all jakt i Värmland de kommande tio åren.

Norrländska socialdemokraten
Efter en läsaromröstning öppnas en direktflyglinje mellan Luleå och den ryska staden Kyzyl. Första flyget avgår redan i dag. Resan tar åtta timmar och kostar 17 140 kronor per person.

Upsala nya tidning
Bröllopet mellan Daniel Westling och kronprinsessan Victoria flyttas till Uppsala domkyrka eftersom Storkyrkan i Stockholm är för liten och anses olämplig ur säkerhetssynpunkt. Intäkterna från tv-sändningen - upp till 100 miljoner - ska Uppsala stift bland annat använda till att nyanställa 50 präster.

Västerbottens-Kuriren
Tjugo mindre vindkraftverk ska byggas längs Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs. De ska kunna ladda upp såväl eldrivna snöskotrar som urkrämade mobiltelefoner.
- Vi ser bara fördelar med detta, säger Ejvind Fjällmark på skotertillverkaren Ockelbo.

Metro (annonssida)
Från och med nästa vecka inför SL förbud mot att stå på vänster sida i tunnelbanans rulltrappor. Den som överträder förbudet bestraffas med 500 kronor i böter, så kallad ståpeng.

Sundsvalls tidning
Slarviga hundägare - se upp! Sundsvalls kommun ser nu över en engelsk metod som gör det möjligt att extrahera DNA ur oupplockat hundbajs och därigenom fastställa hundens identitet. Och sedan ägarnas."

Stort tack för goda skratt, Kjell!

Picnic on the patio


Om ni inte har tänkt besöka matfestivalen Taste of Cape Town just på lördag, vill vi gärna rekommendera ett annat event som går av stapeln på restaurang Overture på vingården Hidden Valley den dagen. Så här skriver marknadschef Corina du Toit:

"Experience the most phenomenal view in the winelands. Come and relax at Hidden Valley Wines and enjoy our warm hospitality with Overture Restaurant’s brand new Winemaker’s platter, wine tastings, olives and ambient background music. R195 per platter (includes a Wine Tasting for two) and all wines are available by the glass or bottle.

Date: 4 April 2009. Time: 11h00 - 16h00.
Bookings essential. Call Hidden Valley wines on 021 880 2646 or tasting@hiddenvalleywines.com to make your reservation now!"