tisdag, september 29, 2009

Kina Sydafrikas största handelspartner

I dagens SvD finns en artikel om Kinas makalösa frammarsch på den afrikanska kontinenten. På ett decennium har handeln mellan Kina och Afrika tiofaldigats och uppgick till 107 miljarder US$ under 2008. Kina storsatsar även på investeringar över hela kontinenten.

Handeln mellan Kina och Sydafrika var det första halvåret 2009 värd 30 miljarder kronor, en ökning med 12 % jämfört med samma tid i fjol. Detta trots att det bara är tio år sedan Kina och Sydafrika etablerade diplomatiska relationer och formaliserade handeln.

Kina säljer till Sydafrika främst maskindelar, skor, plastprodukter och framför allt kläder, vilket drabbat den stora sydafrikanska textikindustrin mycket hårt. I andra riktniningen säljer Sydafrika främst järnmalm, guld, koppar, krom, vin, trä och pappersmassa. I år kan Sydafrika faktiskt för första gången uppvisa handelsöverskott med Kina.

måndag, september 28, 2009

Många fina utmärkelser - för Flagstone Wines

I konkurrens med 1 501 viner från 262 andra vinproducenter lyckades Flagstone Wines nyligen ta hem flera priser vid 2009 Michelangelo International Wine Awards, som allmänt anses som en av Sydafrikas mest prestigefyllda vintävlingar.En internationell panel bestående av 15 domare, inklusive den mycket kände vinkännaren och skribenten Christine Rudman, utsåg Flagstone Free Run Sauvignon Blanc 2009 till näst bästa vin i RX South African Grand Prix Trophy. Denna sauvignon blanc, som är en av producenten Gerhard Swarts favoriter, beskrivs av domarna som "välgjord med komplexitet och finess och stor renhet av frukt och smak med dominerande mineraltoner, en överlägsen sauvignon blanc". Vinet fick också en dubbel guldmedalj, vilket gör den till en av de mest prisbelönta från aktuell årgång.

Under den senaste tiden har Flagstone Wines dessutom fått flera andra fina utmärkelser, dels vid Stellenbosch Ward Show och från South African National Young Wine Shows.På Stellenbosch Ward Show fick man bland annat utmärkelsen Overall Champion White Wine för sin oekade semillon som senare kommer att ingå i Flagstone Two Roads White Blend. På den röda sidan fick man motsvarande utmärkelse, Overall Champion Red Wine, för sin ekade pinotage som också kommer att ingå i en blend, nämligen ”flaggskeppet” Flagstone Writer’s Block Pinotage.

Flagstone Wines har definitivt många utsökta viner och är absolut värt ett besök med vinprovning vid tillfälle. Extra spännande blir det dessutom att besöka Flagstones nyinvigda tastingroom i Stellenbosch. Om man kommer R44 från Somerset West ligger det på höger sida strax innan man ser livsmedelsaffären SPAR vid Die Boord på vänster sida, precis innan man är framme i Stellenbosch. Öppet måndag till fredag 06.00 -16.00. Telefon +27 (0)21 882 8177. www.flagstonewines.co.za

torsdag, september 24, 2009

Sydafrikadag på Solvalla travbana

Lördagen den 3 oktober anordnas en travdag med sydafrikanska förtecken på Solvalla travbana i stockholmsförorten Bromma.

Det bjuds på V75-finaler, minimässa, föredrag, provning av sydafrikanska viner och sydafrikansk meny i restaurangerna. Sydafrikanska travförbundet finns också på plats och berättar om travsportens utveckling i landet. Många aktörer med sydafrikaanknytning kommer att ställa ut, hålla föredrag och berätta om Sydafrika som resmål.

Vi finns på plats i Sydafrikaresor ABs monter, där vi berättar om vårt nya konferensresesamarbete (se gårdagens blogginlägg) och förstås säljer vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”.

Kom och mingla med alla sydafrikaintresserade och njut av förstklassig travsport och mat med sydafrikanska förtecken. Det kommer att bjudas strutsstek, hjortytterfilé, sötpotatisstomp, chutney, bananpannacotta och mycket annat gott. Och kanske vinner du till och med en safariresa!

Klicka här för att läsa mer!

onsdag, september 23, 2009

Konferera med oss i Sydafrika!

Förra säsongen smygstartade vi lite lätt med att hjälpa svenska företag att anordna konferenser i Sydafrika. Den kommande säsongen kommer vi att marknadsföra denna möjlighet på betydligt bredare basis. Vi håller nu på att etablera samarbete med researrangörer, bl a Sydafrikaresor och Brevik Meetings.

Samarbetet går ut på att vi tar hand om konferensdelen när det gäller svenska företagsgrupper som åker till Sydafrika med våra researrangörspartners. Att resa iväg med en företagsgrupp och hålla i och leda konferenser är något vi gjort i Sverige tidigare och det känns roligt att kunna utvidga den här delen av vår verksamhet till Sydafrika nu.

Känner ni till något svenskt företag som skulle vara intresserade av våra tjänster i Sydafrika så blir vi naturligtvis glada och tacksamma för ett tips! Skicka gärna ett mejl till oss på info@egi.se. Läs mer genom att klicka här!

lördag, september 19, 2009

Dom glada bagarna som smet!

Nja, smitit kan man väl knappast säga att Jennifer och Jimmy har gjort, men vi alla som varit vana att köpa Sweets läckra bröd direkt från bageriet i Stellenbosch får se oss om efter en ny brödleverantör. Jimmy och Jennifer har nämligen sålt sitt café och bageri och flyttat tillbaka hem till Sverige igen. Om eventuella nya projekt här i Sverige kan dom i dagsläget inte säga något, men en sak är klar – ”något nytt bageri blir det inte!”

Så då återstår det väl bara för oss vänner och kunder att buga oss och tacka Jennifer och Jimmy för allt det goda vi kunnat köpa i bageriet under de gångna åren och för mycket fin vänskap samt den glada och vänliga stämningen som vi alltid möttes av i bageriet.

Tack Jennifer & Jimmy och stort lycka till i fortsättningen!

torsdag, september 17, 2009

Sommarens främsta gourmetupplevelse!

Som många av er vet har vi bägge ett stort mat- och vinintresse. Det var ju bland annat det som låg till grund för författandet av vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”.

Även under sommarhalvåret i Sverige är vi ständigt på jakt efter nya, spännande restaurangupplevelser även om det svenska prisläget inte tillåter lika frekventa besök som i prisvärda Sydafrika.

I sommar finns det två gourmetmiddagar som satt sig extra fast i vårt matminne. Den ena, Rust en Vredes förstklassiga gästspel på Hotel Tylösand, har vi berättat om i blogginlägg 16 maj och 29 juli. Det var verkligen en minnesvärd upplevelse!

Men det finns faktiskt ett restaurangbesök som överträffar Rust en Vredes gästspel. Och det vill inte säga lite! Visst förstod vi att vi skulle få uppleva något extra när vi styrde kosan mot Dalsland, men att det skulle bli ett matminne för livet hade vi inte räknat med.

Härmed vill vi kora vår gourmetmiddag på Falkholts Gestgifveri till ”Sommarens gourmetupplevelse”! Ett matminne i särklass!

Sydafrikavännerna Carin & Christer Falkholt driver denna populära gourmetkrog i Dals Långed. Hit vallfärdar matälskare från när och fjärran. Paret Falkholt kan till och med berätta om norska gäster som tar taxi tur och retur enda från Oslo för att avnjuta en middag här!

Du väljer en av flera färdiga menyer bestående av två till sju rätter. Eller, som vi gjorde, ger helt enkelt paret Falkholt fria händer att besluta om vår matupplevelse.

Här samsas på ett lekfullt sätt traditionella svenska rätter som löjrom och älgstek med spännande äventyr som rökt bäver och asiatiska inslag som misosoppa. Och allting smakar helt enkelt gudomligt! Rätterna är absolut perfekt tillagade och lika mycket en fröjd för gom som för öga. Carin har något intressant att berätta om varje rätt vid serveringen, och rekommenderar matchande viner från den stora förträffliga vinkällaren. Rätterna komponeras utefter vad säsongen har att erbjuda och råvarorna är självklart lokala i så stor utsträckning som möjligt. Vid vårt besök fick vi t ex njuta av de allra första små söta kantarellerna för säsongen, som Carin och Christer hittat i skogen intill på förmiddagen.

Och till dessert får du absolut inte missa det härliga dessertpotpurriet som innefattar allt gott du kan drömma om!

Vi kan bara ge er ett råd – ta er snarast till Falkholts Gestgifveri och unna er en gourmetupplevelse i särklass. Och inte är det dyrt heller – 695 riksdaler för den stora sjurätters menyn, t ex. Bravo!


Klick här för att komma till Falkolts Gestgifveris hemsida!

onsdag, september 16, 2009

Siraaj flyttar till Harbour House i Kalk Bay



I oktober firar Taste Restaurant i Somerset West sitt tvåårs-jubileum och förlorar tyvär i samma veva sin mycket duktiga indiska kock Siraaj.

Siraaj, som tillsammans med ägarparet Anton och Ed gjort Taste till en mycket uppskattad restaurang i Somerset West med omnejd, flyttar över till den välkända restaurangen Harbour House i Kalk Bay och kommer där att axla ansvaret som Executive Chef.

Hur Anton och Ed kommer att ersätta Siraaj har man ännu inte avslöjat. Däremot lär det just nu pågå en och annan whiskyprovning i köket på Taste när Anton förbereder menyer till ”Whisky Dinners” som man kommer att lansera under hösten.
Detta efter att ”the College of Whisky” utsett Taste Restaurant till Sydafrikas första restaurang för ”Food and Whisky Dinners".

Förutom menyer till ”Food and Whisky Dinners” förbereder Anton och Ed redan nu också menyer till jul- och nyårsmiddagarna och har lovat att presentera dessa inom kort.

lördag, september 12, 2009

Afrikanskt "bredband" med vingar

Vännen Elisabeth S skickar oss följande tänkvärda kuriosa från gårdagens GöteborgsPosten.

Är SA ett u-land eller är dom rentav smartare än vi anar?!, funderar Elisabeth.

IT-företaget Unlimited i Sydafrika tröttnade på den långsamma ADSL-uppkopplingen och skickade istället en brevduva de ca 10 milen från företagets callcenter i Howick till kontoret i Durban, medförandes ett USB-minne på 4GB. Flygningen tog en timme och åtta minuter och ytterligare en timme att ladda upp informationen på datorn. Under tiden hade totalt bara 4 % av exakt samma information överförts från dator till dator via Telkoms nät. Snacka om bredband...

Tack Elisabeth!

fredag, september 11, 2009

Coola hälsningar från Kapstaden

Som de flesta av er vet är det vinter i Sydafrika när vi här i Sverige har sommar. Många av oss sydafrikasvenskar reser från Sydafrika till Sverige på våren för att njuta av den svenska sommaren. Men hur är det då att ”övervintra” i Kapstaden? Ja, vädret växlar väldigt mycket. Vissa dagar kan temperaturen vara blygsamma 12-13 grader och regnet öser ner. Men andra dagar skiner solen och temperaturen stiger över 20-strecket. Men nätterna är överlag kyliga – som kallast endast 6-7 plusgrader. Det här skulle väl inte vara något större problem om husen byggdes som de görs i Sverige, men så är inte fallet. Isoleringen är i stort sett obefintlig och fönstren bara englas.

För en tid sedan fick vi följande kylslagna hälsning från våra vänner Katarina och Peter som driver två mycket populära guest house i vårt område, nämligen The Beautiful South Guest House i Stellenbosch och The Beautiful West Guest House i Somerset West.
” Vi har den senaste veckan haft en hel del regn och oväder så de varma kängorna och tredubbla tröjor har kommit väl till pass. Det gäller att ha en bra taktik angående sydafrikansk vinter. Vi har nu efter tre år kommit på hur man överlever:
På morgonen ligger man så länge man kan under duntäcket. Sedan rusar man in i duschen och slänger av sig alla kläder som man sovit i. Het varm dusch gör att både kroppen och badrummet blir behagligt och så har man glömt kylan för en stund. Därefter gäller snabba beslut angående vad man skall ha på sig under dagen, vilket med fördel kan förberedas dagen innan. Men vi väljer alltid 1-2 t-shirts, polotröja, tunn fleecetröja, väst och därefter en härlig tjock tröja eller fleece, så klart ett par långa byxor, kängor eller stövlar helst med tjock och varm sula samt extra jacka. Sedan är man förberedd att vara inomhus!

Under dagen gör vi allt för att vara ute de fina dagarna och så fort vi kommer ut tar vi av oss alla extra lager av kläder. På dagarna då temperaturen kommer upp kring 20 grader har man glömt hur kallt det var tidigare under dagen. De dagar med inte så bra väder går vi på café & restaurang och värmer upp oss med alla andra frusna själar. Då solen går ner kommer kylan åter och då sätter vi på oss alla lager vi tagit av under dagen. Sedan gör vi det bästa vi vet – eldar i brasan! Ved är av väsentlig betydelse och vi köper alltid fulla flak, med leverans och uppläggning. Med ett glas rött eller en varm vintoddy njuter vi sedan i hettan framför elden. Sedan börjar kvällsprocessen. In i duschen, värm upp dig och badrummet. På med massor av nattkläder och sedan rusa till sängen och duntäcket. Aldrig glömma fleece, strumpor och skor vid sängen för nattliga utflykter. Och sedan drömmer vi om våren och sommaren.

Sammanfattande taktik; På med jackan då du går in och av med den då du går ut – så enkelt är det att överleva och fortfarande njuta av en sydafrikansk vinter!”

Tack snälla ni för den underhållande vinterhälsningen! Och nu dröjer det inte länge förrän våren är i full blomning i Kapstaden och alla vi andra sydafrikasvenskar återvänder.

Klicka här för att läsa mer om Katarina & Peter och deras båda guest house.

torsdag, september 10, 2009

Sydafrikasvensken Janåke i SvD idag!

På sidorna 16-17 i dagens Svenska Dagbladet porträtteras vår vän Janåke Johansson, delägare i och grundare av vinimportfirman Janake Wine Group. Artikeln är ett inslag i serien om vårt kluvna förhållande till alkohol. Intervjun med Janåke fokuserar förstås på vin och vindrickandets utveckling i Sverige, som Janåke varit delaktig i sedan han började på Systembolaget som 22-åring år 1966.

Janåke och hustru Britt, VD för företaget, delar idag sin tid mellan Sverige och Sydafrika där de slagit sig ner i området Die Boord i Stellenbosch, ungefär 10 minuters bilresa från oss i Somerset West.

Klicka här för att läsa artikeln.

onsdag, september 09, 2009

Braaiparty och Reinfeldt på besök i Sydafrika












Igår gick den stora braaifesten av stapeln i Stockholm som vi skrivit om tidigare här på bloggen (se 17 aug). Partyt anordnades av vinagenten VinUnic och hyrde in sig på restaurang Pontus by the Sea för att lansera Kleine Zalzes nya blendvin Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier. På festen minglade hotell-, restaurang- och resebranschfolk med vinkännare, press och kändisar.

Flera personer från den sydafrikanska ambassaden deltog också. Kobus Basson, Kleine Zalzes ägare, och vinmakare Johan Joubert närvarade och höll tal från scenen. Samira berättade om traditionen med braai och sundowners och så sålde vi vår bok för glatta livet och njöt som alla andra av god grillad mat och det nya trevliga rödvinet som lanserades.

Vi fick också en pratstund med ambassadens counsellor Tielman Furter. Han berättade att ambassadören själv tyvärr inte kunde närvara eftersom han är i Sydafrika för att välkomna Fredrik Reinfeldt som anländer till Johannesburg idag för ett officiellt besök. Sydafrikas president Jacob Zuma kommer imorgon att ta emot vår statsminister i Kapstaden för samtal om politik, ekonomi och handel.

På fredag kommer Fredrik Reinfeldt att tillsammans med Jacob Zuma leda det andra toppmötet mellan Sydafrika och EU. Mötet hålls i Kleinmond strax utanför Kapstaden, i närheten av Somerset West där många av oss sydafrikasvenskar bor.

Klicka här och läs mer om statsbesöket.

Och här kan du klicka för att läsa om braaipartyt och vinlanseringen igår kväll.

tisdag, september 01, 2009

Vart är vi på väg?

Vi läste just ett tips på Simon Backs blogg (ägare av Backsberg Wine Estate i Sydafrika) om en mycket tänkvärd video som ifrågasätter: Är Social Media en fluga eller det största skiftet sedan den industriella revolutionen? Låter kanske trist men den är verkligen sevärd.

Tips: håll fingret på pausknappen för här går det undan.......

http://www.backsberg.co.za/blog/is-social-media-a-fad/