fredag, september 11, 2009

Coola hälsningar från Kapstaden

Som de flesta av er vet är det vinter i Sydafrika när vi här i Sverige har sommar. Många av oss sydafrikasvenskar reser från Sydafrika till Sverige på våren för att njuta av den svenska sommaren. Men hur är det då att ”övervintra” i Kapstaden? Ja, vädret växlar väldigt mycket. Vissa dagar kan temperaturen vara blygsamma 12-13 grader och regnet öser ner. Men andra dagar skiner solen och temperaturen stiger över 20-strecket. Men nätterna är överlag kyliga – som kallast endast 6-7 plusgrader. Det här skulle väl inte vara något större problem om husen byggdes som de görs i Sverige, men så är inte fallet. Isoleringen är i stort sett obefintlig och fönstren bara englas.

För en tid sedan fick vi följande kylslagna hälsning från våra vänner Katarina och Peter som driver två mycket populära guest house i vårt område, nämligen The Beautiful South Guest House i Stellenbosch och The Beautiful West Guest House i Somerset West.
” Vi har den senaste veckan haft en hel del regn och oväder så de varma kängorna och tredubbla tröjor har kommit väl till pass. Det gäller att ha en bra taktik angående sydafrikansk vinter. Vi har nu efter tre år kommit på hur man överlever:
På morgonen ligger man så länge man kan under duntäcket. Sedan rusar man in i duschen och slänger av sig alla kläder som man sovit i. Het varm dusch gör att både kroppen och badrummet blir behagligt och så har man glömt kylan för en stund. Därefter gäller snabba beslut angående vad man skall ha på sig under dagen, vilket med fördel kan förberedas dagen innan. Men vi väljer alltid 1-2 t-shirts, polotröja, tunn fleecetröja, väst och därefter en härlig tjock tröja eller fleece, så klart ett par långa byxor, kängor eller stövlar helst med tjock och varm sula samt extra jacka. Sedan är man förberedd att vara inomhus!

Under dagen gör vi allt för att vara ute de fina dagarna och så fort vi kommer ut tar vi av oss alla extra lager av kläder. På dagarna då temperaturen kommer upp kring 20 grader har man glömt hur kallt det var tidigare under dagen. De dagar med inte så bra väder går vi på café & restaurang och värmer upp oss med alla andra frusna själar. Då solen går ner kommer kylan åter och då sätter vi på oss alla lager vi tagit av under dagen. Sedan gör vi det bästa vi vet – eldar i brasan! Ved är av väsentlig betydelse och vi köper alltid fulla flak, med leverans och uppläggning. Med ett glas rött eller en varm vintoddy njuter vi sedan i hettan framför elden. Sedan börjar kvällsprocessen. In i duschen, värm upp dig och badrummet. På med massor av nattkläder och sedan rusa till sängen och duntäcket. Aldrig glömma fleece, strumpor och skor vid sängen för nattliga utflykter. Och sedan drömmer vi om våren och sommaren.

Sammanfattande taktik; På med jackan då du går in och av med den då du går ut – så enkelt är det att överleva och fortfarande njuta av en sydafrikansk vinter!”

Tack snälla ni för den underhållande vinterhälsningen! Och nu dröjer det inte länge förrän våren är i full blomning i Kapstaden och alla vi andra sydafrikasvenskar återvänder.

Klicka här för att läsa mer om Katarina & Peter och deras båda guest house.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar