söndag, december 14, 2008

Samiras oemotståndliga Julpaté

Nu är det snart dags för julstök och lagning av mumsig julmat. Här kommer ett recept på en jättegod julpaté som Samira brukar laga varje jul. Tack och lov har det gått bra att hitta alla ingredienser här i Sydafrika också, så traditionen har kunnat upprätthållas. De av er som var på Svalornas jullunch hos Ann-Louise förra året (dec 2007) hade tillfälle att provsmaka patén som Samira hade med sig. God och välsmakande jul!

Samiras Julpaté

5-6 hg köttfärs (fin, nymald och inte fryst)
250-300 g kycklinglever
75-100 g rökt skinka
2 msk örtsenap eller annan god senap av svensk typ
1 msk ljus fransk senap
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
½ dl konjak, brandy, portvin, madeira eller sherry
3 tsk örtsalt, aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 dl lök eller purjolök, hackad
2-4 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
(eventuellt ca 2 dl skivade oliver med pimiento)

Hacka lök och skinka fint och kycklinglevern grovt. Blanda allt till en smidig färs och fyll i en form som rymmer minst 1½ liter. Täck med lock eller dubbel folie och grädda i 175-200 grader på nedersta falsen, 75-90 minuter. Låt patén svalna i formen och häll av spad som eventuellt bildats.
Lycka till!

Dela gärna med er till oss andra av era egna favoritrecept till jul genom att kommentera detta inlägg eller skicka ett mail till: info@egi.se.

4 kommentarer:

  1. Kära Samira,

    spar lite paté tills vi kommer ned.

    Kram

    Janne & Gunilla

    SvaraRadera
  2. Kära Janne & Gunilla,
    Vi lägger undan en bit paté till våra go'a vänner, förstås! Skynda er ner och tack för kommentaren!
    Tebakakramar!

    SvaraRadera
  3. Samira! Hittade din blogg o recept när jag Googlade på julpate o beslutade mig för att testa det. Vill bara säga tack för att du delade med dig för det blev succe o julbordets snackis!
    Gott Nytt år önskar Anna i Österskär

    SvaraRadera
  4. Wow, va' kul att du hittade hit, Anna, och ännu roligare att patén blev en succé på ert julbord! Det är så himla kul med feedback på det vi gör här - jag blev verkligen jätteglad! Gott Nytt 2011 till dig och de dina! Samira

    SvaraRadera