onsdag, juli 11, 2012

Överföring av pengar till ditt konto i Sydafrika

Har du bankkonto i Sverige och i Sydafrika och vill föra över pengar då och då till ditt konto i Sydafrika? Då har vi några bra tips att ge dig.

* De flesta större svenska banker har numera en funktion på internetbanken för att göra den här typen av överföringar själv, ungefär på samma sätt som du betalar dina svenska räkningar via internetbanken. Vi har SEB och det fungerar utmärkt, och är billigare och enklare än att behöva ringa eller besöka banken.
* Du kan spara mottagaren i mottagarregistret, så behöver du inte skriva ner alla uppgifter om mottagande konto (IBAN-nummer, bankfilial, kontonummer, etc) varje gång du gör en överföring utan bara klicka på den sparade mottagaren.
* Skicka beloppet i ZAR, d v s gör valutaväxlingen i Sverige, eftersom det är billigare än att göra den i Sydafrika.
* Välj att betala både avsändarens och mottagarens bankkostnader (på SEB totalt 225 kr) eftersom de sydafrikanska bankerna tar betydligt mer betalt än så om du låter det mottagande kontot betala sina egna avgifter.
* Någonstans kring ZAR 50 000 går en gräns för när sydafrikanska riksbanken behöver få in uppgifter om vad pengarna kommer ifrån och vad de ska användas till i Sydafrika, har vi märkt. Vi brukar därför skicka max ZAR 49 000 per överföring så slipper vi få förfrågningar och dröjsmål och fylla i sydafrikanska bankformulär som ska mailas eller faxas innan pengarna kan sättas in på det sydafrikanska kontot.

Som huvudregel gäller alltså att låta göra så mycket som möjligt i Sverige, eftersom sydafrikanska banker tar betydligt mer betalt för sina banktjänster. Men bankräntan är bättre i Sydafrika i och med att ränteläget är högre, så du kan tjäna en del på att ha ett kapital på banken där.

2 kommentarer:

  1. Men motsatsen? Har ni tips på hur man billigast överför pengar FRÅN SA till Sverige? Regelbundna betalningar till CSN måste vi ordna...

    SvaraRadera
  2. Nej tyvärr, där har vi inga tips tyvärr, eftersom vi inte har gjort några sådana överföringar själva och inte fått feedback från någon som gjort det. Om ni kommer fram till något bra tar vi gärna emot det tipset och publicerar här på bloggen.

    SvaraRadera