lördag, januari 19, 2013

Restaurangbedömningar

Nu har vi hunnit runt på en hel del restauranger, och tänkte delge er våra upplevelser och rekommendationer om några av dem. Det rör sig om allt från enklare kvarterskrogar till fine dining. Vi använder en femgradig skala, men precis som Platters South African Wine Guide använder vi även halva steg och sätter betyg på "value for money" helt enkelt. Många av restaurangerna finns med i vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" där man kan läsa betydligt mer om varje krog.

96 Winery Road (off R44) - Betyg 4,5
Härligt steakhouse som genom åren blivit ännu mer och ännu bättre. Senast åt vi sagolika ostron följt av prime rib on the bone som smälte i munnen. Filén som flamberas vid bordet är "to die for"!

Makaron (Majeka House, Stellenbosch) - Betyg 5
Tanja Kruger som är medlem av sydafrikanska kocklandslaget lagar makalös mat modell fine dining! Extra plus för brödkorgen, amuse-bouche på heta saltblock och petit four-fatet till notan. Svenska sommelieren och restaurangchefen Josephine är mycket kunnig och trevlig. Stilsäker, elegant miljö. HÄR finns vårt reportage!

La Pineta (off R44) - Betyg 1,5
Grynig och grå oxfilé, 30-gradigt rödvin, mjöliga pommes, stark currysås till musslorna - usch!!

Casa Valdez (Somerset West) - Betyg 4
Mycket prisvärd portugisisk kvarterskrog med pubkänsla och gemyt. Bra spjäll, grillspett och fisk-och skaldjurspanna. På torsdagarna är det knökfullt året om när Mourné (ni vet han som spelade hemma hos oss på vår julfest för några år sedan) underhåller och låter som ett helt coverband och får alla gäster att spontandansa.

Cuvée (Simonsig Wine Estate) - Betyg 4,5
Utmärkt gourmetkrog med spektakulär inredning på trevlig vingård med mycket bra viner. Allt är fräscht, vällagat och vackert upplagt. Vaktel äter vi gärna här, senaste gången serverad hel men fylld med gott svamphack. OCH - varje lördag kl 15-18 serveras bubbel med ostron till levande musik!

Ryan's Kitchen (Franschhoek) - Betyg 4,5
Fantastisk fine dining med roligt öppet kök. Trist restaurangchef. HÄR finns vårt reportage!

The Tasting Room (Franschhoek) - Betyg 4,5
"You come here and we feed you" säger stjärnkocken Margot Janse. Menylös underbart överanskande fine dining, men ibland kanske lite väl tillkrånglat.

Grand Café & Beach (Cape Town) - Betyg 4
Kul och annorlunda krog med bord på sandstranden mellan Waterfront och Radisson Hotel. Modernt och charmigt trendigt i allt från maten till inredning, servitörer, gäster och prylbutiken. Börja med en svalkande "frozen" cocktail och fortsätt med en lååång, lat, lyxig lunch.

Beluga (Cape Town) - Betyg 4
Bra kök med vällagad, elegant mat med inriktning på det asiatiska. På helgdagsluncherna är det fullt av unga, trendiga barnfamiljer, värt att notera om vädret inte tillåter sittning utomhus och man är känslig för hög ljudnivå.

Clos Malverne Wine Estate - Betyg 4
Ofattbart billig fine dining en gång i månaden. Övrig tid eleganta och vällagade flerrättersluncher med vin till inga pengar alls - nästan.

Simon's (Groot Constantia) - Betyg 3,5
Bra och trevlig vingårdsrestaurant, med kötträtter som främsta specialitet. Barnvänligt med en hel utomhussektion för barnfamiljer separerat från resten av terrassen.

Longridge Wine Estate - Betyg 3,5
Gott, trevligt, vällagat, bra service på charmig vingård med bra eget vin.

Taste@Bilton Wine Farm - Betyg 3,5
Ed och Anton på Taste Restaurant har flyttat in på vingården Bilton. Maten är lite "folkligare" här än på Taste, och numera finns även en barnmeny. Populära Crispy Duck finns dock kvar - till alla stammisars lättnad.

Spier Wine Estate, Eight To Go - Betyg 3,5
Förbeställ en picknickkorg, kom i god tid så ni får plats vid bord under trädens skugga och njut av alla trevliga delikatesser i korgen, följt av ett besök hos alla fascinerande rovfåglar på Eagle Encounter.

Belthazar (Waterfront, Cape Town) - Betyg 4
Fantastiskt kött, mycket bra fisk, jättestor vinlista på glas där man dessutom får vinets namn på etikett runt glasfoten, härlig utsikt över Waterfront och uppmärksam och trevlig service.

JennaVIVA (Somerset West) - Betyg 3,5
Trevlig krog på Main Rd med stor meny, bra mat och trevlig service. Kul cocktailbar på övervåningen.

Indochine (Delair Graff Wine Estate) - Betyg 2,5
Asiatisk fine dining i vacker modern miljö. Men R1100 per par är på tok för dyrt, när ena parten dessutom bara tar två förrätter och efterrätten är delad. De flesta av rätterna var dessutom så chilistarka så svetten rann och läpparna och tungan domnade bort.


The Tavern (Gordon's Bay) - Betyg 3,5
Trevligt och anspråkslös kvarterskrog vid vattnet i småbåtshamnen. Bra fisk- och skaldjursrätter och mycket annat gott och rustikt. Levande musik på helgerna.


Long Table (Haskell Wine Estate) - Betyg 3,5
Trevlig lunchrestaurang med fin utsikt. Gott och vällagat och trevlig personal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar